Der var stærke følelser og stor velsmag på spil, da dommerpanelet onsdag 31. august kårede årets fire vindere af Gourmetprisen 2022. 45 mejeriprodukter deltog, 12 produkter blev nominerede og 4 vandt, produceret af mejerier fra både Sønderjylland, Vestjylland, Nordsjælland og Sverige. Det høje kvalitetsniveau over hele linjen gjorde det svært for dommerne at udvælge vinderprodukterne.
Det er 17. gang, at Mejeriforeningens Gourmetprisen bliver uddelt for at fejre det store, mangfoldige udvalg af oste og mejeriprodukter i verdensklasse fra de danske mejerier. Det kompetente dommerpanel havde ved prisuddelingen fornøjelsen af at smage og vurdere alle 12 finale-produkter fra mejerier i hele landet og et par enkelte fra Sverige.
Årets vindere i de fire kategorier er:
Is og konsummælksprodukter: Økologisk Flødedessert med Kirsebær fra Øllingegaard Mejeri
Smør: Økologisk dobbeltsyrnet smør med dansk sydesalt fra Naturmælk
Hårde oste: Gammel Knas, Arla Unika, Arla Nr. Vium Mejeri
Bløde oste: Hallands Himmel, Arla Unika, Arla Kvibille Mejeri (Sverige)
Gourmetprisen er med til at holde os til ilden
Adm. direktør Leif Friis Jørgensen fra Naturmælk og Øllingegaard Mejeri var henrykt over førstepladsen i kategorien med både is og konsummælksprodukter og smør.
– Vi arbejder hver dag på at lave endnu bedre produkter, så denne anerkendelse betyder noget for os alle sammen, både mejerister, landmænd og produktion. Vi har altid bakket op om Gourmetprisen, fordi vi mener, at det er vigtigt.
Også Alex Racoveneau, direktør i Arla Unika, var begejstret for årets Gourmetprisen:
– Vi er først og fremmest utroligt glade og ydmyge over for anerkendelsen fra et professionelt panel, der fokuserer på smag. I Arla har vi nogle helt fantastiske mejerister, som producerer produkterne. Og så har vi en produktudvikler i verdensklasse, Mads Østergaard, der skaber kongstanken bag ostene, der vandt. Det er en kæmpe stor fornøjelse at arbejde med så dygtige mennesker.
Kamp til stregen mellem dommerne
Der var gode diskussioner og både enighed og uenighed, da dommerpanelet kastede sig over finaleprodukterne hos The Lab Kitchen i København. Et meget højt niveau var alle dommere dog enige om i det tætte opløb, hvor dommernes opgave var at smage, nyde, analysere, perspektivere og frem for alt formidle både oplevelsens karakter og deres holdning til den.
Dommerpanelet bestod af stifter af magasinet Lækkerier, Mika Wulff, madjournalist og blogger på Feinschmeckeren, Rasmus Palsgård, Indehaver af Omegn og Venner i TorvehallerneKBH, Denny Vangsted og ostekommunikatør og blogger på Ostesnak.dk, Camilla Bojsen-Møller.
Mika Wulff satte efter Gourmetprisen 2022 ord på sine oplevelser:
– Gourmetprisen er hvert år en kærlig reminder om, hvor dygtige mejerierne er i Danmark, og hvor stor en lyst til at forny og innovere, der findes på mejerierne. For mig personligt er det også super spændende at holde mig opdateret på, hvad der sker på mejeriområdet, og hvilke produkter jeg kan bruge i mine opskrifter.
En fejring af de danske mejerier
Mejeriforeningen har gennem en lang årrække sat fokus på det ekstremt høje niveau, som de danske mejerier byder på. Et niveau, der hænger sammen med en dansk tradition inden for mejeriprodukter, samt de seneste 10-20 år, hvor Danmarks gastronomi virkelig er kommet på verdenskortet.
– En dag som i dag viser os, at det store arbejde, som mejerierne lægger for dagen med hele tiden at videreudvikle og nyskabe, i den grad giver pote. Det er skønt at se, igen hvor højt niveauet ligger, inden for så mange forskellige mejerikategorier. Og så er det dejligt, at vinderprodukterne kan købes ude i butikkerne, så alle danskere selv kan smage dem, sagde direktør i Mejeriforeningen, Henrik Damholt Jørgensen.