En portion cutter baseret på ny teknologi og med ny software fra det bornholmske firma Borncut har skabt stor opmærksomhed blandt Nemcos kunder. Portion cutteren er til såvel kød som fisk og fjerkræ
Maskinen fra bornholmske Borncut går langt tilbage, men et ansigtsløfte har skabt fornyet og stor efterspørgsel.
– Vi oplever en meget stor interesse for Borncuts BC 300 Portion Cutter. Men det er også en maskine på absolut øverste hylde, hvad angår teknologi og præcision. Samtidig er BC 300 intuitiv at betjene, og den er intelligent sådan at forstå, at maskinen selv optimerer det produkt, som den skærer, siger CEO Lars Olsgaard fra Nemco.
Ifølge Lars Olsgaard har BC 300 en forhistorie, der går 30 år tilbage.
– I 1992 udviklede Borncut-folkene en maskine med laserteknologi, som har dannet skole inden for portion cutters. Man kan sige, at maskinen fra 1992 er alle moderne portioneringsmaskiners moder. Nu er Borncut rykket op på next level, siger Lars Olsgaard.
Den fødevarevirksomhed, der vælger en portion cutter fra Borncut, vil opleve at få et fuldstændig præcist fødevareprodukt i den sidste ende, uanset om der er tale om kød, fisk eller fjerkræ, lyder budskabet fra forhandleren.
Optimeret styringssystem
Den bornholmske virksomhed sørger for hele tiden at optimere deres maskiner med brug af den nyeste teknologi. De benytter en hurtig software, som kan integrere flere funktioner, eksempelvis scanning, vejning, tykkelse og inddeling i antal stykker – alt sammen så fødevareleverandørerne opnår en meget bedre udnyttelse af deres råvarer.
I øjeblikket anvender Borncut et styringssystem fra it-firmaet Beckhoff. Systemet, som hedder TwinCAT 3, er blandt de hurtigste på markedet, både til at portionere og til at behandle signaler. Desuden kører Borncut med Quicksort i stedet for Grader. Dermed kan maskinerne, som en integreret del af portioneringen, skære eksempelvis spidser af kyllingefilet eller hoved- og halestykker af laks fra, således at man får portioner, der er helt ensartede i størrelse og vægt. De fraskårne stykker kan så bruges til andre formål.
Præcision er afgørende
Som Lars Olsgaard formulerer det: Hvis en Borncut-maskine bliver indstillet til at give otte skiver á 138 gram, så får man også otte skiver á 138 gram. Og en sådan præcision er vigtig for økonomien hos enhver fødevareproducent. Og ikke nok med præcise portioner, maskinen optimerer også på selve udskæringen.
– Hos Nemco udvikler vi i samarbejde med Borncut portioneringsmaskinerne til unikke løsninger, så den enkelte maskine passer til den enkelte kundes specifikke behov. Dermed kan vi, sammen med Borncut, levere løsninger, som er særdeles konkurrencedygtige. Så det overrasker mig ikke, at en række markedsledende fødevareproducenter har valgt at investere i udstyr fra Borncut, siger Lars Olsgaard.