Krig, inflation og arbejdskraft betyder, at det bliver op mod 30 procent dyrere at producere en flaske vin, vurderer præsidenten for den tyske vinklassifikationssystem VDP, men der er stadig lang vej til priserne i Bourgogne, som tyskerne sammenligner sig med.
Tysk vin er blandt de bedste i sin kategori, erklærede præsidenten for det tyske klassifikationssystem VDP, Steffen Christmann, da den tyske vinmesse, VDP.Weinbörse, i Mainz åbnede i april. Tysk Riesling har manifesteret sig i toppen af vinmarkedet, men også de burgundiske varianter, især Pinot Noir – Spätburgunder – nyder stadig større popularitet. En popularitet, der kan tilskrives godt, fokuseret arbejde hos de tyske vinproducenter, men også i høj grad de eksorbitante priser i Bourgogne, hvor priser på 350 kroner eller mere for en fornuftig flaske, nærmere er reglen end undtagelsen. Til sammenligning solgte vine fra de absolut bedste marker i Tyskland, sidste år, for et gennemsnit på blot 270 kroner. En gennemsnitspris, der dog støt er steget de sidste ti år, i takt med at kendskab og kvalitet er steget. I 2011 kostede en gennemsnits vin fra de bedste marker 190 kroner.
Arbejdskraft, råvarer og emballage bliver dyrere
De priser forventes at få yderligere et nøk op ad. Steffen Christmann forventer, at det i år kommer til at koste 30 procent mere at producere en flaske vin. De tyske minimumslønninger stiger med 25 procent pr 1. oktober, prisen på glasflasker var allerede i april cirka 25 procent dyrere end samme periode sidste år, emballage til forsendelse er steget med mellem 25 og helt op til 60 procent, og så er 2021 generelt en årgang med lavt udbytte for mange. Det resulterer i en stigning, der i sidste ende, ender hos forbrugeren og det allerede i år.
Vi vil gerne betale
Men der er langt fra dommedagsstemning i den tyske vinindustri. Priserne er stadig et godt stykke under de franske naboer, og eksporten er efter det store dyk omkring finanskrisen i 2008 igen på vej mod fordums styrke. Men fra at være en billig metervare, er det kvalitetsvinene, eksportmarkederne efterlyser. I mængder blev der i 2008 eksporteret mere end 2 millioner hektoliter mod cirka 1,2 i 2021, men gennemsnitsprisen pr hektoliter er i samme periode steget fra lige knap 200 € til knap 300 €, svarende til en stigning på 50 procent, hvilket er mere end stigningen på gennemsnitsprisen af de tyske topvine, der i samme periode er steget med 38 procent. Samtidig er indtaget af vin i liter, pr indbygger, pr år 23,9 i 2021, hvilket er samme mængder som helt tilbage i 2000. Forbrugerne er altså indstillede på at betale det, som vin skal koste.
Også i Danmark slubrer vi de stadig gode priser, for den tyske vin i os. Fra 2019 til 2020 steg værdien på den tyske vinimport med 30 procent og volumen med 80 procent.