• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntTop22. 01. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Nudging har fået gæsterne til at gå amok i grønt

FoodserviceFrugt og grøntTop22. 01. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Kantinen på Trelleborg Sealing Solutions har med blid ”nudging” mangedoblet gæsternes indtag af grønt. Fordi køkkenet bruger detaljeret langtidsplanlægning og har stort fokus på spild og råvareudnyttelse, kan de levere måltider, som primært består af økologiske lokale råvarer i topklasse.

Af Lars Roest-Madsen

Kantinen hos Trelleborg Sealing Solutions vandt prisen som årets kantine i 2019. (Foto: Michael Boesen)

Et fordoblet indtag af grøntsager og grønne retter. Så meget har årets vinder af Landbrug & Fødevarers Kantinepris været med til at rokke ved gæsternes spisevaner. Malte Sejer Sørensen er køkkenchef i kantinen på industrivirksomheden Trelleborg Sealing Solutions i Helsingør, hvor han ved hjælp af blide former for ”nudging” har sat gang i en glidende bevægelse i gæsternes måltidsvaner. Nudging vil sige, at man blidt ”puffer” gæsterne i den rigtige retning ved at gøre de sunde valg nemme og indlysende. Blandt andet er det første, gæsterne møder i buffeten, en bemandet station med grønne og sunde retter.

– Det er utrolig vigtigt for os, at alle tales med og ikke til. Bemandingen er med til at inddrage gæsterne og aktivere deres sanser, så vi både kan lede dem på vej til noget, de kan lide, mens der samtidig åbnes for, at vi kan udfordre dem med nye smagsoplevelser, fortæller køkkenchefen.

Minutiøs planlægning og leverandørsamarbejde får høj kvalitet og pris til at gå op 

Det øgede fokus på vejledning har givet pote i overraskende høj grad, fortæller Malte Sejer Sørensen. Et øget indtag af grønt giver mening både i forhold til medarbejdernes sundhed, men også i forhold til at kunne levere måltider, der holder prisen, men som ikke desto mindre er fremstillet med råvarer i topklasse. Kantinen samarbejder for eksempel med en række lokale økologiske avlere, og selv om deres produkter er dyrere end konventionelle, så kan de indarbejdes på menuen, fordi køkkenet og leverandøren planlægger året i fællesskab.

– Vi har et supergodt samarbejde med Stengården, som leverer vores æg og meget af vores sæsongrønt. Gennem tæt dialog planlægger vi det sådan, at de for eksempel dyrker specifikke afgrøder til os i de mængder, vi skal bruge. Det betyder, at de ikke står med en overproduktion, og vi ved på den anden side, at vi kan få det, vi skal bruge til den aftalte pris, fortæller køkkenchefen.

Hans arbejde er ikke gået ubemærket hen. Kantineprisen blev uddelt i maj på Hindsgavl Slot i Middelfart, hvor Lone Marie Eriksen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, begrundede valget således:

– Trelleborg Sealing Solutions er den helt rigtige vinder af årets Kantinepris. Malte Sejer Sørensen formår – sammen med sit team – at sætte barren meget højt. Kantinen arbejder aktivt med FN’s verdensmål, og Malte tager i den grad stilling til alt lige fra valg af lokale leverandører, egen forarbejdning og prioritering af sæsonens lokale råvarer. Det er en glæde at opleve det gode håndværk, den store arbejdsglæde, den høje grad af faglig stolthed og meget høje standarder i smagsoplevelserne i den mad, kantinen leverer.

Skepsis blev vendt til ambitioner og højt niveau

Malte Sejer Sørensen har haft Kantineprisen som målsætning, siden han tiltrådte hos Trelleborg Sealing Solutions for fire et halvt år siden. I 2008 blev han udlært fra Restaurant Kanalen i København, og egentlig var det planen, at han skulle fortsætte med snuden i gourmetsporet efterfølgende. Men så ramte finanskrisen branchen som en hammer, og det blev pludselig småt med kokkejobs i gourmetklassen. I stedet fik han job i en kantine, og selv om han indrømmer, at han havde sine fordomme om branchen, så har han ikke set sig tilbage siden. Han fandt ud af, at han her både kunne få lov at arbejde med sæsonråvarer i topklasse og samtidig få afløb for sin kreativitet.

– Jeg var skeptisk i starten, og det var der også grund til. Ideen om en kantinekoks ambitionsniveau holdt generelt stik for 10 år siden, men i dag er virkeligheden en anden. Vi arbejder som på en restaurant på højt niveau. Vi sylter, fermenterer og finder råvarer i naturen, og vi laver alting fra bunden – også vores eget pålæg, fortæller Malte Sejer Sørensen og roser i samme ombæring sit stærke team, som deler både hans passion og hans ambitioner.

Malter Sejer Sørensen fremhæver holdet som afgørende for kantinens succes. Foto: Michael Boesen

Håber på en holdningsændring

Kantinerne plages dog stadig af et ry som holdeplads for dårlige og uambitiøse kokke, og det ærgrer kokken, som især mærker den skepsis, når han skal rekruttere. Han håber derfor, at Kantineprisen kan fungere som løftestang, ikke bare for hans eget køkken, men for hele segmentet.

– Jeg er virkelig glad for prisen, for jeg synes, at det er med til at give noget kredit til et område, som der efter min mening er for lidt fokus på. Kantinen er virksomhedens hjerte, og gastronomi er en kommunikativ ressource, som man kan få meget stor værdi ud af. Det er for længst bevist, at mad kan øge medarbejdertrivsel og glæde betragteligt.

Her er bæredygtighed ikke en floskel

På Trelleborg Sealing Solutions bruger man FN’s 17 verdensmål som en generel rettesnor for virksomheden. Derfor er blandt andet lokal forankring, økologi og dyrevelfærd en absolut prioritet i kantinen. Det er blevet moderne at sige, men hos vinderen af Kantineprisen sættes der handling bag.

– Alle påstår jo efterhånden, at de er bæredygtige, men hos os er bæredygtighed og dyrevelfærd ikke en floskel. Vores kødforbrug er for det første ikke særlig stort, og vi arbejder tæt sammen med Kødsnedkeren, som skaffer os lokale dyr fra små landbrug, hvor dyrenes liv giver mening. For eksempel når de bliver brugt til afgræsning af naturområder og dermed får naturligt foder, mens de samtidig bidrager til økosystemets værdikæde, fortæller Malte Sejer Sørensen.

Planlægning og portionering mindsker madspild

Bekæmpelse af madspild er heldigvis kommet i fokus i hele restaurant- og cateringsegmentet, og et stort spild fra buffeten er stadig en akilleshæl for kantinerne. Malte Sejer Sørensen har forsøgt at omgå spildet ved at øge graden af portionsanretninger og mindske antallet af ting på buffeten – og igen planlægge ned til mindste detalje.

– Hvis du vil madspild til livs, skal du ikke tænke på, hvad du vil bruge spildet til, men i stedet fokusere på at undgå spild. Det er tidskrævende og dermed også dyrt at lave rester om til nye produkter, så vi vil hellere lægge produktionen om, så der slet ikke er noget spild. Der må selvfølgelig ikke mangle rugbrød, men vi kører det meget stramt og prøver at ramme præcis det antal, der skal bruges.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

Detailhandel og en grosFrugt og grønt27. 05. 2025

Nemlig.com offentliggør sit "garantiregnskab" for at vise, hvad det koster at stå bag kvaliteten og friskheden af varer solgt online. I en tid hvor danske forbrugere i stigende grad kræver gennemsigtighed og høj kvalitet, vælger Nemlig som en af de første dagligvareaktører åbent at dele tallene

150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

Foodservice27. 05. 2025

En af landets ældste og mest erfarne leverandører til professionelle køkkener, Oluf Brønnum & Co A/S, åbner 1. juli nyt showroom, kontor og Food Lab på Runetoften 15 i Aarhus – i det tidligere Ken Storkøkken-domicil. Virksomheden, der i 2024 kunne fejre sit 150-års jubilæum, får dermed sin

Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

AktueltDrikkevarer27. 05. 2025

Dansk vin er en voksende branche med stolte rødder og høj kvalitet. Nu bliver Foreningen Dansk Vin en del af SMVdanmark. SMVdanmark vokser med endnu en medlemsorganisation. Foreningen Dansk Vin (FDV) er den syvende organisation, der har meldt sig ind under SMVdanmarks faner det seneste år. FDV

Food&Drink på gaden med fokus på kød

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ27. 05. 2025

Seneste udgave af branchemagasinet Food&Drink er på gaden. I dette nummer har vi fokus på kød og er blandt andet på besøg hos Grambogård på Fyn. Vi har også lært om grønt charcuteri, været (næsten) i luften med Restaurant AOC og været hos en fantastisk producent af Pinot Noir i

Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

Brød og kagerDrikkevarerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed27. 05. 2025

I år kan festivalgæsterne på Roskilde Festival glæde sig til en helt unik øloplevelse, der ikke kun slukker tørsten, men også bidrager til bæredygtighed. Husbryggeriet Jacobsen lancerer en specialbryg, der er skabt af juicerester og økologiske boller – et innovativt skridt mod at minimere madspild

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik