• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop07. 12. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Havbønderne indtager Norden

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencerTop07. 12. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Den selvejende, danske institution Havhøst har i mere end et årti opbygget erfaring med at drive maritime nyttehaver og udbrede kendskabet til regenerativ havkultivering i Danmark. Med flere end 1.000 danske havbønder, over 20 etablerede maritime nyttehaver, en skoletjeneste, der har haft 10.000 elever til maritim undervisning og undervisningssamarbejder med formidlingsinstitutioner i hele Danmark, spreder havbonde-bølgen sig nu til de øvrige nordiske lande, som er blevet inspireret af det danske initiativ.

Fjordhaver, havhaver, bælthaver, sundhaver og maritime haver. Kært barn har mange navne – Havhøst kalder dem under ét for maritime nyttehaver. På svensk kalder man det for havskolonilott eller marin kolonilott. Foto: Eva Helbæk Tram.

Klimakrise, fødevarekrise og biodiversitetskrise. Alle kriser har det til fælles, at marine ressourcer kan have en positiv indvirkning, hvis vi flytter noget af fødevareproduktionen fra jord over til de 70 procent hav, som jorden består af. I dag kommer kun 5-6 procent af den samlede fødevareproduktion fra havet, og netop ”havet som uudnyttet fødevareressource” er årsag til, at Havhøst blev etableret i Danmark i 2013. Bevægelsen har nu spredt sig til havbønder og marine ildsjæle på tværs af Norden, og de mødes nu første gang tirsdag 14. december på verdens første bølgemark i København for at tale om, hvordan dyrkningen af østers, tang, muslinger og lignende kan gøre en forskel for mennesker og hav i Norden.

– Det er virkelig en milepæl, at vi kan samle ildsjæle og havbønder fra alle fire nordiske lande for at blive klogere på, hvordan man søsætter pendanter til Havhøst i Sverige, Norge og Finland. I Danmark har vi igennem de sidste otte år høstet gode erfaringer med kultivering af østers, muslinger og tang på mange niveauer. Fx gennem medlemsforeninger drevet af ildsjæle, der mødes og hygger sig med de marine ressourcer, gennem undervisning og formidling til børn, der dykker ned under overfladen for at se, hvordan vi kan hjælpe planeten via regenerativ kultivering, men også gennem dialogen med politikerne, som de seneste år er blevet mere lydhøre overfor, hvordan vi kan drive positive forandringer i havet, siger Joachim Hjerl, der er stifter af Havhøst i Danmark, vært for det nordiske netværksmøde i København og manden bag bevægelsen af maritime, danske nyttehaver. 

Læs med, da Food&Drink besøgte de maritime haver: Maritime nyttehaver vinder frem

Sverige er allerede med på havhave-bølgen – Norge og Finland er godt på vej

Både i Sverige, Norge og Finland er man blevet inspireret af det danske initiativ, og i løbet af 2020 og 2021 er de første maritime nyttehaver skudt op hos vores nordiske naboer, som nu mødes for at blive endnu klogere på potentialet i de maritime nyttehaver. Det sker som led i projektet ”Havhøst i Norden”, støttet af Nordisk Ministerråd, som har til formål at afdække potentialet for dyrkning af regenerative marine ressourcer som fx blåmuslinger, tang og havsnegle i hhv. Sverige, Norge og Finland. Her arbejder man for at afdække og undersøge mulighederne bl.a. hos Göteborgs Universitet i Sverige, Svinesundskommittén mellem Sverige og Norge, norske Tool og Viken Fylkeskommune, finske Aktion Österbotten og mange flere.

Svensk pilotforsøg viser potentialer og barrierer

I Sverige er man på nuværende tidspunkt længst bl.a. gennem arbejdet på Göteborgs Universitet i Sverige, hvor man i 2021 har haft et pilotforsøg med at opsætte tangliner i en maritim nyttehave, eller havskolonilott, som det hedder på svensk, der skulle afdække potentialet for regenerativ kultivering:

– I vores pilotforsøg har vi hovedsageligt fokuseret på, hvordan vi kan løfte fremtidens fødevareudfordringer ved fx at dyrke skaldyr ved opsatte, private anlæg eller ved fælles dyrkning til havs som del af kommunernes blå helhedsplan. Der mangler generelt en viden om, hvad dyrkning i havet kan bidrage med af positive effekter. Her har vi brugt anlægget som demonstrationsplatform af det at kultivere havet. En anden barriere er, hvordan love og regler kan opdateres og tilpasses, så det bliver lettere at etablere maritime nyttehaver. Det kræver fx, at kommunerne får øjnene op for potentialet i havhaver, da planlægningen af disse ofte foretages kommunalt, siger Maria Bodin, projektleder på Marin Videnskab på Göteborg Universitet og understreger:

– Der har været en enorm interesse for pilotforsøget med maritime nyttehaver, både fra medierne men også private, studerende og restauranter. Vi har blot dyppet tæerne i, hvad vi kan med kultivering af marine ressourcer – potentialet er enormt, slutter Maria Bodin.

Forsætter efter billedet

Sådan ser Bølgemarken i København ud, når man skuer den under vandet. Foto: Lars Hestbæk.

Enorm opmærksomhed i Sverige

Medieomtalen alene i Sverige har skubbet til udviklingen af ”havskolonilotterne”, hvor der det sidste år har været flere end 150 artikler om potentialet i de maritime nyttehaver. Begejstringen for at høste marine ressourcer smitter meget nemt, og får andre i gang med at anlægge maritime nyttehaver, således også Anders Andersson fra Kiviks Byalag (landsbyforening), der læste en artikel i en svensk avis om, hvad danske Joachim Hjerl var i gang med på den anden side af bæltet:

– Jeg blev inspireret til at ansøge om at anlægge en havkoloni, da jeg læste en artikel om, hvordan man fx dyrker muslinger i Danmark. Heldigvis blev vores forslag godkendt, og vi startede et pilotforsøg med dyrkning af tang i foråret, som gik godt, så nu tager vi et nyt skridt næste år med en dyrkningsplatform, der kan bruges til uddannelse for unge, information til offentligheden og blå mad, forklarer Anders Andersson, initiativtager i Kiviks Byalag, hvor de lige nu er tre personer, der har gennemført pilotprojektet, men planen for næste år er, at der vil være omkring 10 personer, der skal arbejde med udvikling af maritime nyttehaver næste år i Kivik.

I Norge er man også i gang

Også i Norge er man i fuld gang med at undersøge potentialet for at dyrke spiselige marine ressourcer, bl.a. gennem tech-virksomheden The Ocean Opportunity Lab (TOOL), der er en digital platform og hub for innovation og bæredygtigt havmiljø, som forbinder havets aktører, men også i Oslo Fjordhage, hvor man snart er færdige med at bygge den første flydende læringsplatform:

– Vi har allerede lavet flere pædagogiske oplæg klar, til når læringsplatformen er færdig. Vi oplever generelt en stor interesse, men vi skal have fundet en model for, hvordan vi skaffer de ressourcer, der skal til for at kunne realisere ambitionerne for at dyrke tang og bløddyr i fjorden. I første omgang for ren regenerativ dyrkning, og på et senere tidspunkt for at producere fødevarer. Det kommercielle potentiale for industriel dyrkning er enormt, det er der ingen tvivl om, og vi er i gang med at undersøge potentialet for mindre småskala dyrkningsprojekter, siger Hans Jørgen Hamre, som er folkeskolelærer og leder af Oslo Fjordhage.

Forsætter efter billedet

Havhøst har undervist mere end 10.000 elever i maritime forhold. Foto: Eva Helbæk Tram.

Hvad kan man dyrke i Finland?

I Finland er interessen for maritime nyttehaver også stor, men her skal man først til at finde ud af, hvad man kan dyrke, da man her har lavere saltindhold i vandet.

– Tang er nok en af de mest kendte spiselige marine ressourcer, men det vokser meget sparsomt heroppe i Den Botniske Bugt, fordi vores vand har for lavt saltindhold. Men der findes andre alger og vandplanter, der er spiselige. Hvilke undersøger bl.a. Kystaktionsgruppen med sin nye udviklingsstrategi, som har til formål at udvikle en alsidig akvakultur, der binder næringsstoffer fra havet og samtidig producerer fødevarer. På den ene side ønsker vi at finde koncepter for, hvordan en maritim nyttehave kan se ud i vand med lavt saltindhold (Den botniske bugt og i søerne), og på den anden side vil vi undersøge, hvordan et koncept for IMTA (Integrated multi-trophic aquaculture) kunne udvikles i disse farvande. Foruden alger og vandplanter er ferskvandsmuslinger interessante, og selvfølgelig en fortsat udvikling af brugen af ​​vores lokale arter af karper, som vi kalder “smart fish” i stedet for junk fisk, forklarer Jonas Harald, fiskerådgiver fra den regionale udviklingsorganisation Aktion Österbotten, der er i gang med at undersøge mulighederne i Finland.

Netværkstræf for Havhøst i Norden
Afholdes i København tirsdag 14. december 2021 kl. 10-17, med mødested ved ”Kalvebod Bølge” lige mellem Hotel Marriott og IDA (Ingeniørforeningen).

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Kød, fisk og fjerkræ, Messer og konferencer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik