• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMiljø og sundhedTop13. 02. 2025 | Mikkel Bækgaard

Energiindholdet i takeaway-måltider er meget højt

FoodserviceMiljø og sundhedTop13. 02. 2025 By Mikkel Bækgaard

Energiindholdet i 22 forskellige takeaway-måltider, som DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, er meget højt. De testede måltider indeholdt op til 67 pct. af det daglige anbefalede energiindtag, og mange retter er for fede, for salte og indeholder for lidt fibre fra fuldkorn og grøntsager.

Foto: Freepik.com

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt indholdet af næringsstoffer og energi i takeaway-måltider på det danske marked. Undersøgelsen viser bl.a., at energiindholdet i de 22 måltider ofte er meget højt.  

”Jeg kan godt blive bekymret, når jeg ser hvor meget energi, der kan være i et enkelt takeaway-måltid, og over at variationen er så stor. F.eks. når det gælder pizza. En ”Pizza med kebab” bidrager med 67 pct. af det anbefalede daglige energiindtag for voksne på ca. 10.000 kJ, mens den traditionelle ”Pizza Margherita” varierer fra 3.700 til 6.000 kilojoule, afhængigt af, hvor du køber den,” siger seniorforsker Jette Jakobsen fra DTU Fødevareinstituttet.

Top tre for energiindhold er ”Pizza med kebab, salat og dressing”, ”Butter chicken med ris” og ”Kylling i rød karry med ris”. Burgere (med ”Oksekød og ost”, med ”Oksekød”, med ”Kylling og ost”), samt ”Salat med kylling, dressing og brød”, har de laveste energiindhold på ca. 3.000 kJ.

Alle måltiderne indeholder meget energi per 100 gram, hvor retterne ”Pad Thai med rejer” og ”Kylling i rød karry med ris” ligger lavest. Alligevel ligger den samlede energi i ”Kylling i rød karry med ris” helt i i top for et enkelt måltid, da det vejer hele 850 gram. 

For meget salt og mættet fedt 

Den maksimalt anbefalede mængde salt i maden er 5,8 gram. Men de undersøgte takeaway-måltider indeholder typisk langt over det anbefalede niveau.

”Vores undersøgelse viser, at der generelt er alt for meget salt i takeaway-måltider. Måltiderne indeholder op til næsten tre gange mere end det anbefalede maksimum,” siger Jette Jakobsen.

”Kylling i rød karry med ris” havde det markant højeste indhold af salt på 15 gram, hvilket er tæt på tre gange det anbefalede maksimale daglige indtag.

Anbefalingerne for energi fra mættet fedt (som ofte er animalsk fedt) er, at det skal være mindre end 10 pct. af den samlede energi, og det lever takeaway-måltiderne langtfra altid op til.

”Halvdelen af takeaway-måltiderne lever ikke op til begrænsningen for mættet fedt, da 11-17% af energien stammer fra mættet fedt,” siger Jette Jakobsen.

Mangel på kostfibre

Også kostfiberindholdet er ret lavt, og kun en enkelt ret ligger over de anbefalede 3 gram per 1.000 kilojoule, nemlig ”Pitabrød med falafel”.

”Takeaway-måltiderne har en generel mangel på kostfibre, og hver gang et delelement ikke lever op til anbefalingerne, betyder det jo, at måltiderne ikke er så sunde, som de burde være. Med hensyn til kostfibrene handler det om, at noget mere fuldkorn og flere grove grøntsager skal i retterne,” siger Jette Jakobsen.

De undersøgte retter

Undersøgelsen giver et vigtigt indblik i, hvad vi egentlig får, når vi bestiller takeaway, og kan hjælpe forbrugerne med at træffe sundere valg. Med de store variationer i energiindholdet mellem forskellige udsalgssteder og måltidstyper, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man vælger, hvis man ønsker at holde styr på sit energi-indtag.

Projektet omfatter 22 takeaway-måltider fordelt på otte hovedgrupper (i rapporten er retterne yderligere opdelt i henholdsvis komplette måltider og forretter/mellemmåltider):

1. Asiatiske retter – fem retter er undersøgt: Butter chicken med ris, Forårsruller med grøntsager, Kylling i rød karry med ris, Pad Thai med rejer, Wokret med oksekød og ris.

2. Burgere – fire retter er undersøgt: Burger med kylling og ost, Burger med oksekød, Burger med oksekød og ost, Burger med oksekød, ost og bacon.

3. Dürümrulle/pitabrød – tre retter er undersøgt: Dürümrulle med kebab, Pitabrød med falafel, Pitabrød med kebab.

4. Grillretter – fire retter er undersøgt (pommes frites i to størrelser): Fransk hotdog med dressing, Kebab med pommes frites og dressing, Grillkylling med pommes frites og remoulade, Pommes frites med ketchup.

5. Pizza – fire retter er undersøgt: Pizza Margherita, Pizza med kebab, salat og dressing, Pizza med pepperoni, Pizza med skinke og ananas.

6. Salat – én ret er undersøgt: Salat med kylling, dressing og brød.

7. Sandwich – én ret er undersøgt: Sandwich med kylling, bacon og dressing.

8. Sushi – to retter er undersøgt: Sushimenu og Tangsalat.

Hvert takeaway-måltid er indsamlet fra otte forskellige udsalgssteder i de fem regioner i Danmark (Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden). I alt er indsamlet 184 enkeltprøver, som er analyseret for makro- og mikronæringsstoffer.

Skrevet i: Foodservice, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny institutdirektør på DTU Aqua

Forskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræ08. 05. 2025

Professor Anna Rindorf vil som ny leder af DTU Aqua bakke op om innovation på både instituttet og i samfundet: ”Vi skal vokse videre på trods af en usikker verden.” DTU har udpeget professor og sektionsleder Anna Rindorf til ny direktør for DTU Aqua med tiltrædelse den 1. juli. Hun har både

Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

DrikkevarerMiljø og sundhed08. 05. 2025

Rynkeby Foods A/S udvider sin produktportefølje under Valsølille-brandet ved at lancere Valsølille Vitamin Water – en vitaminvand uden brus og med 20 procent frugt. Med lanceringen af Valsølille Vitamin Water styrker Rynkeby Foods sin position på markedet for funktionelle drikkevarer og

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Det handler om at styrke landbrug, folkesundhed og fødevareindustri: Økologien er atter på dagsordenen hos fødevaregiganten Dragsbæk, der nu vil sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps. Efter en periode med stilstand er økologien

Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

AktueltFødevareproduktionØkologi og bæredygtighed08. 05. 2025

Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet. Projektet er støttet og sat i gang af Industriens Fond,

Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

Brød og kagerDetailhandel og en grosFoodserviceTop08. 05. 2025

Lagkagehuset har underskrevet deres hidtil største samarbejdsaftale. Valget er faldet på fødevarekoncernen Dagrofa. Fremover skal Dagrofa Foodservice levere fødevarer til bagerkædens 108 danske butikker, og bagerkæden udbygger MENY-samarbejdet med yderligere 10 shop-in-shop-butikker og en fælles

Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

FoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Holdet der driver noon, catering- og kantinevirksomheden, og BaneGaarden, mad- og kulturdestinationen i København, går nu efter en trecifret millionomsætning i 2025 svarende til en vækst på 26 pct. fra 2024 Table, moderselskabet stiftet af Carl Johan Paulsen, Ida Marie Banke André og Karlos

Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

FoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Eftersøgningen efter Danmarks bedste kok til mad over bål er skudt i gang. For andet år i træk afholdes DM i Bålmad – en krævende kokkekonkurrence, hvor kun en lille udvalgt skare får lov at stille til start.  Kan du kreere gastronomiske oplevelser i særklasse – også selv om røgen svider i

Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

AktueltFoodserviceMesser og konferencer06. 05. 2025

Mad og drikke bliver de vigtigste forlystelser, når Tivoli igen byder inden for til Tivoli Food Festival. Ni dage i maj bliver Tivoli fyldt med gastronomiske oplevelser, råvarer fra forskellige egne af landet, langbordsmiddage med stjernekokke, workshops og smagninger. Mere end 40.000 madglade

Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

AktueltDrikkevarerMesser og konferencer06. 05. 2025

Et krav om habitatvurdering gør det umuligt for Esrum Kloster & Møllegård at gennemføre årets traditionsrige ølfestival. Esrum Kloster Ølfestival 2025 bliver aflyst. Det står nu klart efter Gribskov Kommune har meddelt, at der skal foretages en habitatvurdering af det naturområde, som Esrum

Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

CertificeringKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed06. 05. 2025

Mængden af tun, der blev solgt globalt med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med 24 pct. fra år til år til næsten 300.000 tons i 24-25 år, ifølge nye data offentliggjort af MSC i den seneste udgave af sin Sustainable Tuna Yearbook. Dataene omfatter både salg af tun fra

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    De 7 bedste praksisser: Bliv en mester i lækagesøgning

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Inspirationskatalog: 44 siders tips til din menu

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

  • Madiværksættere sigter efter 100 millioner i omsætning efter fire år

    06.05.2025

  • Jagten er gået ind: DM i Bålmad søger deltagere

    06.05.2025

  • Tivoli Food Festival: Fiskeauktion, Danmarksmesterskaber og verdens (måske) bedste bouillabaisse

    06.05.2025

  • Aflysning af Esrum Kloster Ølfestival

    06.05.2025

  • Salget af miljømærket tun stiger med 24 procent

    06.05.2025

  • Højer Pølser vinder guld til buffetklassikere

    01.05.2025

  • 16 ISS-kantiner hos Bygningsstyrelsen får Svanemærket

    01.05.2025

  • Det smager af larm: Hvordan påvirker støj smagsløgene?

    01.05.2025

  • Ældste frigivelse fra Stauning Whisky nogensinde

    01.05.2025

  • 50 år med smag – Bryggeriet Apollo fejrer jubilæum og forvandling

    01.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik