• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceMesser og konferencerTop21. 11. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Det handler om mod, hvis gastronomien skal bidrage til industrien – og omvendt!

FoodserviceMesser og konferencerTop21. 11. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

Dansk Industri dannede forrige uge ramme om netværksarrangementet De stærkeste samarbejder mellem industri og gastronomi, hvor landets køkkenchefer, udviklere, købmænd og producenter var samlet til en snak om, hvordan man bygger bro mellem gastronomien, industrien og forskningen.

Rasmus Munk fra Alchemist foreslår, at industrien i højere grad tager gastronomer ind og lader dem være med til at gøre industrien mere kreative. Foto: Kasper Mundt-Nielsen.

Dagens formål var at åbne for samtalen om, hvordan de danske kokkes forståelse af smag, tekstur og umami kan forbedre industriens produkter og bidrage til en mere bæredygtig fremtid, samt hvordan landets restauranter kan inddrage både industri og forskning i deres ambitioner om at skabe en gastronomisk oplevelse, der rækker ud over kanten på tallerkenen.

Foruden netværk og vidensdeling deltagerne imellem, var der langt an til en dag med højt til loftet, da Food Organisation of Denmark og Food & Bio Cluster åbnede dørene. Marko Martin Hansen, Rasmus Munk, Mette Johnsen, Bo Lindegaard og Emil Vang stod bag dagens oplæg, der tog udgangspunkt i konkrete cases og erfaringer med mødet mellem gastronomi og industri.

Rasmus Munk, CEO hos Alchemist, fortalte blandt andet om deres samarbejde med Rigshospitalet, hvor parterne bruger gastronomi, viden og forskning i forsøget på at skabe madlyst, smag og appetit for de mange kræftramte børn, der er indlagt på hospitalet. Ligeledes fortalte han om projektet Junkfood, hvor kokkene bruger industriens madspildsrester til at lave mad til hjemløse i Kødbyen.

Eksemplerne var mange, men det overordnede budskab i dagens fortællinger og deltagernes initiativer var, at det er et spørgsmål om smag, kompetencer og mod til at gøre noget. Magien opstår, når man bygger projekter på en blanding af kvaliteteter, viden, færdigheder og kreativtet og vi fejler, når vi ikke taler sammen på tværs, lød det.

Gastronomien kan bidrage til det akademiske arbejde sammen med industrien, men hvis man skal gøre en forskel – så skal gastronomien ud af køkkenet.

En af dagens helt klare pointer var, at det kræver mod, selvtillid og ikke mindst velsmag at gøre en forskel. Som land, skal vi tro på, at Danmark kan bidrage, hvis vi gør mere, der rækker ud over restarauranterne. Vi har nogle af verdens førende gastronomer og der er mange, der kigger til os.

Rasmus Munk og Mette Johnsen fra Alchemist foreslår, at industrien i højere grad tager gastronomer ind og lader dem være med til at gøre resultaterne kreative. Der bliver kastet mange penge i teknologisk udvikling af produkter og løsninger, men hvis ikke det smager godt, så ændrer vi ikke noget i fødevaresystemet.

På Alchemist tror de på, at gastronomien kan være katalysator for det næste og i sidste ende kan kreativit skabe et helt nyt marked og de er ikke ene om den vision. 

– Man kan jo hejse flaget for den grønne omstilling. Med en baggrund som kok tror jeg, at vejen til flere grøntsager og grønne alternativer i høj grad hænger sammen med en dybere smag og mere umami og det har vi ikke nødvendigvis i vores egen madkultur. Vi kan jo godt finde ud af at lave en bønne om til soyasauce eller misopasta, men det er ikke indlejret i vores kultur eller overlevering. Derimod lægger det i høj grad i vores industri og forskning. Det handler om at lave de der koblinger, så vi får udnyttet de rigtige ressourcer og lavet de bedste produkter, fortæller Bo Frederiksen, der er Faglig chef i Meyers Madhus, og deltog i arrangementet.

– Jeg er meget glad for den her 2.0 bølge, hvor kokke kan søge viden fra de kloge mennesker, som vi finder både i industrien og i forskningen, men det er jo rigtigt som Mette fra Alchemist siger – det er ligeså meget den anden vej rundt og det er jeg enig i. Gastronomien kan skabe noget, som industrien og forskningen ikke selv kan lave, så det handler om at få aktiveret de kreative krafter, som blandt andet Rasmus Munk er en vild eksponent for, afslutter Bo Frederiksen.

Kigger man fortsigtigt ind i glaskuglen for fødevaredanmarks fremtid, så står det klart, at der er stort behov og efterspørgsel på industrielle produkter, såsom færdigretter, madkasser og plantealternativer, hvis man skal aflaste klimatrykket, økonomien og landbruget – og kigger man ind i køkkenerne, så er der ingen tvivl om, at landets gastronomer, står klar til at bidrage med kreativ kunnen og viden om smag, så man ikke bare løser en udfordring, men skaber velsmagende løsninger.

Arrangementet blev til med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, gennem projektet innovationskraft.

Skrevet i: Foodservice, Messer og konferencer, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik