Mens regeringen netop har skrinlagt en klimamærkning, tager fødevarevirksomheder i Syddanmark og det nordtyske fat på at udvikle nye principper for bæredygtig produktion.
Mens regeringen i marts måtte skrinlægge planerne om et klimamærke, så går fødevarevirksomheder i Sydjylland målrettet efter at få udviklet nye principper for bæredygtig produktion. Det sker som et led i Erhvervshus Sydjyllands nye interregionale program TASTE, som en række virksomheder selv har været med til at forme.
– Vi har at gøre med fødevarevirksomheder, som ikke vil vente på, at der bliver truffet politiske beslutninger om den ene eller den anden retning for klimavenlig og bæredygtig produktion. De tager selv teten, siger Andreas Cæsar Møller Jensen, programchef Erhvervshus Sydjylland.
Fødevarevirksomheder i Sydjylland har således været med til at udvikle TASTE, hvor ambitionen er – sammen med nordtyske virksomheder og partnere – at få skabt nye principper for fødevareproduktion og bæredygtighed. En af virksomhederne er Mejeriet Naturmælk i Tinglev.
360 graders kig på produktionen
– Vi vil undersøge, hvordan vi kan forbedre bæredygtigheden ved at kigge 360 grader rundt om vores produktion. Som virksomhed har vi en interesse i at bidrage til øget bæredygtighed, og vi er sikre på, at forbrugere i stigende grad vil efterspørge fødevarer produceret bæredygtigt i alle led, siger Leif F. Jørgensen, CEO, Naturmælk.
Har man økologisk kyllingeproduktion, hvor foderet produceres i Sydamerika, kan det godt være, at det er økologisk, men det er ikke nødvendigvis bæredygtigt. Tilsvarende hvis man er læskeproducent i Vejle og benytter råvarer fra Asien.
Der er plads til flere virksomheder
TASTE kommer til at løbe over de næste tre år og er støttet med 18,5 millioner kroner fra EU’s Interreg-program. Udover Naturmælk indgår Skærtoft og Madkulturen samt tre nordtyske fødevarevirksomheder i Erhvervshus Sydjyllands partnergruppe.
– Projektet skal være en katalysator for den bæredygtige omstilling i fødevareerhvervet ved at samle og bygge ovenpå nuværende initiativer og forene branchen bredt om udfordringen med at skabe bæredygtig produktion, siger Judith Kyst, direktør Madkulturen og partner i TASTE.
Ambitionen er således at starte en bevægelse i både Danmark og Tyskland, der kan være med til at flytte virksomhedernes og forbrugerens mindset mod bæredygtig produktion og indkøb. Der bliver plads til flere virksomheder inden længe.
– Når vi er gennem den første fase, bliver der plads til omkring 25 fødevarevirksomheder ud over de seks partnervirksomheder. Virksomhederne vil dels få mulighed for at få udviklet deres egen bæredygtighed, dels blive en del af et brancheakademi, som skal være med til at udbrede kendskabet til det nye bæredygtighedsprincip, siger Andreas Cæsar Møller Jensen.
Kort om TASTE:
Fødevareprogrammet TASTE er udviklet af Erhvervshus Sydjylland i samarbejde med otte andre partnere, hvoraf de seks er danske og tyske fødevarevirksomheder. Programmet har et samlet budget på 18,5 mio. kroner fra EU’s Interreg Program og er desuden støttet af Udviklingsrådet Sønderjylland samt Tønder, Aabenraa, Haderslev og Sønderborg Kommune og løber i perioden 2019-2021. I programmet indgår partnerne Naturmælk, Skærtoft, Madkulturen, Fireball, Hochschule Flensburg, Nordfriesische Lammkontor, Joldelunder og Bachensholz. Yderligere 25 virksomheder vil over de kommende år få plads i programmet.