• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed15. 08. 2024 | Mikkel Bækgaard

Svensk fermenteringsprojekt giver håb for fremtidens bæredygtige mad

FødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed15. 08. 2024 By Mikkel Bækgaard

Bakterier, der gør affald og madrester til spiselige råvarer i helt nye produkter, lyder næsten for godt til at være sandt – men det er det ikke nødvendigvis. Den svenske fødevaregigant Greenfood og biotekvirksomheden Tekinn er gået sammen i et foodtech-samarbejde for at give uudnyttet mad et værdifuldt nyt liv gennem gæring.

I 2021 tog Greenfood, der er en af Europas største aktører inden for sund mad, en drastisk beslutning: madspild skal halveres, og alle råvarer skal forblive så højt i værdikæden som muligt.

Siden da er der udviklet flere unikke processer og råvarestrømme med det formål at få mest muligt ud af hver eneste smule madspild. Dette ambitiøse mål har en positiv sideeffekt: udviklingsteamet har haft alle incitamenter til at lede usædvanlige steder for at finde nye innovative løsninger.

Som en del af projektet Circular Development Hub for Food innovation, finansieret af EU og Region Skåne, undersøges bakterier og fermentering nu med det formål at skabe fødevaresystemets fremtidige helte.

I foodtech- og biotek-startup-virksomheden Tekinn har Greenfood fundet en ligesindet aktør, og sammen har de tacklet en relativt uudforsket del af fødevareindustrien – hvad der i øjeblikket ikke ses som mad, men som affald.

Ved at lade bakterier nedbryde de stoffer, mennesker ikke kan optage, såsom uopløselige fibre, er det muligt at forædle det, vi i dag betragter som uspiselige, til helt nye råvarer, der kan blive værdifulde dele af vores fælles fødevaresystem.

Den unikke gæringsproces

“Den unikke gæringsproces omdanner reststrømme fra fødevareproduktionen, såsom fiberholdige stilke og skræller, til helt nye råvarer. Sådanne fiberholdige restmaterialer omdannes normalt til affald eller dyrefoder, men efter vores fermenteringsproces bliver det nye råmateriale ikke kun spiseligt, men også beriget med hensyn til smag, tekstur og ernæring,” forklarer Fredrik Jonsson fra. Tekinn.

“Processen bidrager også med andre værdifulde egenskaber i forskellige slutprodukter. Vi er meget glade for, at vores teknologi bidrager til den nødvendige transformation af vores fødevaresystem både i Sverige og globalt,” siger han videre.

Da Greenfood anvender nulspildsprincippet på enhver råvare, der kommer ind, bør intet forlade Greenfoods frugt- og grøntcenter i Helsingborg uden at have et større formål.

Det lyder måske som en umulig udfordring for en virksomhed, der tilbereder og leverer i gennemsnit 127 tons frugt og grønt hver dag, men hos Greenfood er hårde udfordringer ikke afskrækkende.

“Der er stadig meget at gøre, når det kommer til at tilføre værdi til frugt- og grøntsagsreststrømme. Samarbejde med andre innovative aktører er nøglen til udvikling af nye processer, som ingen endnu har tænkt på. Processerne skal også være skalerbare til store volumener, hvor vores størrelse og erfaring som en af Europas førende i vores branche hjælper. Skalerbarhed er et must for et bæredygtigt fødevaresystem på lang sigt, og vi er fast besluttet på at bidrage,” siger Maria Mehlin, bæredygtighedsudvikler hos Salico, der er en del af Greenfood Group.

Fakta: The Circular Development Hub

Projektet skal understøtte Skånes overgang til et cirkulært bæredygtigt fødevaresystem ved at forme nye samarbejder mellem aktører i værdikæden og i fødevareøkosystemet.

Greenfood er en førende europæisk aktør, der skaber sund og bæredygtig mad, der er velsmagende, overkommelig og let tilgængelig.

Gennem virksomhedens tre forretningsområder leverer Greenfood friske, plantebaserede fødevarer på forskellige stadier af forarbejdningen til kunder inden for convenience og detail samt hoteller, restauranter og catering.

Greenfood opererer i otte lande i Europa samt i USA med hovedkontor i Helsingborg, Sverige. Greenfoods portefølje omfatter flere stærke brands, for eksempel: Picadeli, Daily Greens, SallaCarte, Green Deli og Ahlgood.

Greenfoods klimamål er godkendt af Science Based Targets-initiativet med en forpligtelse til at reducere CO2-udledningen væsentligt.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik