Nordea-fonden støtter fremtidens gastronomi med 266 mio. kroner, der muliggør byggeriet af en ny værkstedsbaseret skole og gastronomisk campus i København. Byggeriet forventes at stå klar i 2028.
Danmark er en af verdens førende maddestinationer, berømt for nytænkende og bæredygtig gastronomi og værtskab. Nu vil Hotel- og Restaurantskolen løfte faglighed og håndværk til nye højder i uddannelsen af dem, der skal forme fremtidens gastronomi og hospitality. Det skal ske med en ny, bæredygtig skole og gastronomisk campus, der vil ose af eksperimenterende gastronomi, sublimt madhåndværk, fremtidens oplevelser og service.
Første spadestik til den nye Hotel- og Restaurantskolen er nu kommet 266 mio. kroner nærmere virkelighed med en (g)astronomisk uddeling fra Nordea-fonden. Projektet har et samlet budget på 600 mio. kr., og med fondens støtte er byggeriet nu fuldt finansieret og meget tæt på at kunne realiseres.
”Vi er utroligt glade for Nordea-fondens støtte. Den gør os i stand til at indfri vores vision om at skabe en nytænkende fagskole for gastronomi og værtskab med moderne faciliteter, der er designet til at understøtte værkstedsbaseret undervisning og udvikle et gastronomisk campusmiljø, der kan samle elever, lokale og branchens ildsjæle,” siger direktør for Hotel- og Restaurantskolen, Søren Kristensen.
Et pædagogisk fyrtårn
Med kreative laboratorier, åbne køkkenhaver og sociale aktiviteter med maden i centrum vil skolen skabe et pædagogisk fyrtårn, der kan vise vejen for fremtidens erhvervsuddannelser. En skole, der imødekommer særlige behov og udvikler talenter hos eleverne.
”Det er ikke hver dag, at Nordea-fonden er med til at skrive historie, men det føler vi faktisk, at vi er i dag. Vi er enormt stolte over at støtte etableringen af en ny Hotel- og Restaurantskolen i Valby, som med bæredygtigt byggeri og gennem nytænkende værkstedsbaseret undervisning vil styrke fagligheden, elevernes sociale fællesskaber og i særlig grad imødekomme dem, der har særlige behov,” siger Nordea-fondens direktør, Henrik Lehmann Andersen og fortsætter:
”Skolen har også et ønske om at gøre den nye skole til et madkulturelt mødested, som åbner sig mod lokalsamfundet og inviterer borgere, organisationer og branchen indenfor – forhåbentlig også til stor inspiration for andre erhvervsskoler landet over. Vi glæder os til at følge processen og ser frem til at kigge indenfor i en ny Hotel- og Restaurantskolen og et gastronomisk campus, der sitrer af fællesskab og gode liv.”
Forventet indflytning i 2028
Den nye skole bygges på et mindre område af skolens nuværende areal, hvor der i dag ligger gamle lagerhaller og skolehave. Den nye skole vil få orangeri på taget og urtehaver i grundplan.
I forbindelse med campusområdet vil de nuværende høje, røde bygninger mod Vigerslev Allé og Kjeldsgårdsvej blandt andet rumme studie- og ungdomsboliger. Bag dem vil PensionDanmark, der er udvikler og bygherre på projektet, etablere nye familieboliger og erhverv. Alt nybyggeri opføres med ambition om at opnå minimum guld i DGNB-certificering.
Byggeprojektet har opnået opbakning fra politikerne i Københavns Borgerrepræsentation, og der er allerede lavet en ny lokalplan for området. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har godkendt modtagelsen af uddelingen til realisering af skolens planer om byggeri af en ny Hotel- og Restaurantskolen betinget af, at det samlede projekt godkendes af Folketingets Finansudvalg.
Holder tidsplanen, er det forventningen, at den nye skole kan tages i brug i 2028. Indtil da fortsætter undervisningen i de eksisterende bygninger. Først efter indflytning i den nye skole vil de ikoniske røde bygninger blive omdannet til boliger for blandt andet fremtidens kloge hænder inden for gastronomi, service og værtskab.
FAKTA OM DEN NYE SKOLE
- Værkstedsbaseret undervisning: Eleverne vil lære gennem praksisnær undervisning i topmoderne køkkener, restauranter og hotelfaciliteter.
- Bæredygtighed i fokus: Skolen vil være et førende eksempel på bæredygtig drift og vil integrere bæredygtige principper i alle aspekter af undervisningen.
- Håndværk og innovation: Skolen vil fremme udviklingen af nye grønne smagsoplevelser og kulinariske teknikker, samtidig med at eleverne lærer at mestre det traditionelle håndværk.
- Samarbejde med erhvervslivet: Skolen vil have tætte bånd til branchen og sikre, at uddannelserne er relevante for arbejdsmarkedet.
- Lokalt mødested: Skolen vil invitere lokalsamfundet indenfor i campusområdet og vise, at det er attraktivt at tage en erhvervsuddannelse.
- Fokus på trivsel: Skolen vil blive indrettet med fokus på, at den understøtter elevernes fællesskab, trivsel og udvikling.
- Fuldt finansieret: Med støtte fra Nordea-fonden er byggeriet med et samlet budget på 600 mio. kroner fuldt finansieret.
- Byggeriets størrelse: Den nye skole har et areal på 15.000 kvm + kælder. Derudover udvikles et campusområde med blandt andet ca. 300 studieboliger i de nuværende røde bygninger.
- Indflytning i 2028: Holder tidsplanen, forventes skolen at kunne tages i brug i 2028.
Læs mere om byggeriet på projektsiden hrs.dk/nyskole