Der bliver talt og skrevet meget om, at vi skal spise flere planter. Alligevel er antallet af hektarer med planter i Danmark stort set uændret siden 2015. Mandag den 31. oktober samles avlere og køkkenchefer til Plantetopmøde i Aarhus. Målet er at styrke samarbejdet om flere grønne hektarer og endnu flere danske planter i sæson på tallerken.
Danske avlere kan levere mere end 1000 forskellige varer. Alligevel spiser vi danskere flere og flere planter dyrket udenfor landets grænser, og fra 2015 til 2021 er importen af økologisk frugt og grønt mere end tredoblet. Så mens tallene peger på, at kurven er ved at vende og danskerne spiser flere planter, så spiser vi groft sagt kun mere af det, der dyrkes andre steder end herhjemme.
Mandag den 31. oktober samles mere end 160 avlere, køkkenchefer, grossister og leverandører til Plantetopmøde på Aarhus Tech i Aarhus. Målet er at styrke samarbejdet mellem avlerne og de madprofessionelle.
– Vi skal spise flere planter. Det er en bunden opgave, men udviklingen skal være drevet af lyst, velsmag og glæde. Forandringer sker bedst, når hele værdikæden arbejder sammen. Derfor er det vigtigt, at avlere, køkkenchefer, distributører og organisationer samles til et plantetopmøde, så de kan se, smage og opleve alt det, de hver især bringer til bordet – bogstavelig talt, siger Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark, der står bag Plantetopmødet.
På Plantetopmødet får parterne mulighed for at tale sammen, så de kan forstå hinandens vilkår. Det er nemlig grundlæggende, hvis vejen fra mark til tallerken skal gøres kortere.
– De absolut største hindringer for flere lokale og sæsonbetonede planter i de professionelle gryder er vanetænkning og økonomi. Men min erfaring er, at det kan opvejes af bedre smag, lokale sorter og mere friskhed. Det kræver, at parterne taler sammen og får indblik i hinandens arbejde. Og hvis køkkencheferne tilmed er gode til at minimere spild og skabe gastronomi, som gæster vil betale for, så er det ikke bare en gevinst for klimaet, men også for udviklingen af et grønt dansk landbrug med liv på landet og gode arbejdspladser, udtaler Trine Krebs, grøn chef i Food Organisation of Denmark.
Køkkenchefer viser vejen til mere plantemagi
Programmet for Plantetopmødet byder på oplæg, plantetalks og workshops. Om eftermiddagen er der åbent køkken, hvor 13 køkkenchefer viser vejen til mere plantemagi, mens deltagerne kigger dem over skulderen og smager med undervejs. Køkkencheferne kommer fra nogle af de fremmeste plantekøkkener og tæller blandt andet Claus Henriksen fra MOTA i Nykøbing Sjælland, Rune Sørensen fra Restaurant Hærværk i Aarhus og Mathilde Grue fra Restaurant Blink i Skagen.
En af deltagerne til Plantetopmøde er Carina Nor, der er køkkenchef på Vallekilde Højskole i Odsherred.
– Jeg deltager i Plantetopmødet for at møde en hel masse passionerede mennesker, som også kan se, at mad med flere planter er fyldt med muligheder, velsmag og håndværk. Jeg glæder mig rigtig meget til at blive inspireret og mærke, at vi er mange, der rykker på den her dagsorden, og at det virkelig nytter noget. Og så håber jeg, at jeg også selv kan byde ind med noget, som andre kan blive inspireret af, fortæller Carina Nor, køkkenchef på Vallekilde Højskole.
Plantetopmødet foregår på Aarhus Tech den 31. oktober. Arrangementet er for madprofessionelle.
Læs mere og se programmet for Plantetopmødet på http://www.thefoodproject.dk
Fakta om Plantetopmødet
- Arrangementet er for inviterede madprofessionelle. Man kan sende en mail til projektleder Mette Rask på mern@thefoodproject.dk, hvis man ønsker at deltage.
- 140 avlere, køkkenchefer, distributører og grossister deltager i Plantetopmødet
- Plantetopmødet foregår 31. oktober 2022 fra kl. 9.00 – 16.00
- Det gratis at deltage.
- Plantetopmødet er et samarbejde mellem Food Organisation of Denmark, Landbrug & Fødevarer, Madfællesskabet og Food Festival
- Arrangementet er støttet af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter og Promilleafgiftsfonden for Landbrug