• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceForskning og uddannelseMarkedsføring03. 05. 2019 | Peter Friis

Bornholmsk kok vinder talentpris

FoodserviceForskning og uddannelseMarkedsføring03. 05. 2019 By Peter Friis

Jonas Harboe Frederiksen fik talentprisen overrakt af undervisningsminister Merete Riisager.

23-årige Jonas Harboe Frederiksen vinder Oluf Brønnums Fonds Talentpris – en pris der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Med prisen følger et rejsegavekort på 50.000 kroner

Siden Jonas Harboe Frederiksen var 17 år, har stort set alt drejet sig om mad – og nu er hans passion, arbejdsomhed og høje faglige niveau blevet belønnet med tildelingen af Oluf Brønnums Fonds Talentpris. Foruden Jonas Harboe Frederiksen var yderligere fem nyuddannede kokke fra erhvervsskolerne i København, Hillerød og Slagelse nominerede til prisen, som blev overrakt af undervisningsminister Merete Riisager på Hotel & Restaurantskolen i København.
– Jeg kan slet ikke fatte det. Det kan ikke beskrives, hvor fedt det er at få den anerkendelse. Det er lige så jeg ryster. Bornholm tager den i dag, lød det fra Jonas Harboe Frederiksen umiddelbart efter kåringen. Han ved allerede, at gavekortet skal bruges til en rejse til Japan, da han indtil nu har beskæftiget sig mest med det nordiske køkken, og han er nysgerrig på at lære det japanske køkken bedre at kende.
Jonas Harboe Frederiksen har stået i lære på Restaurant Palægade i København og er netop vendt hjem efter tre måneder i Paris, hvor han har arbejdet på Restaurant Copenhague. Den ambitiøse kok holder stort set aldrig fri, men har altid gang i forskellige projekter – og elsker at eksperimentere med alt fra fermentering til hjemmelavede flødeboller. Selv om han i dag bor i København sidder opvæksten på Bornholm dybt i ham, og inspirationen til sin mad finder han blandt andet i naturen på Bornholm, hvor han ikke ved noget bedre end at gå en tur langs vandet og komme helt tæt på elementerne. Indtryk og ideer skriver han ned i en lille bog, som han har stor gavn af, når han skal prøve nye ting af.

– Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej, siger Anders Brønnum-Schou, der ønsker Jonas Harboe Frederiksen stort tillykke.

Øget fokus på kokkefaget
Iderigdommen kendetegnede også elevtiden på Restaurant Palægade, hvor han ifølge køkkenchef Karina Pedersen var ekstremt kreativ og nysgerrig på faget og de råvarer, han blev præsenteret for.
– Han var desuden meget ambitiøs, havde fingeren på pulsen og god til at lykkes med de ting, han satte sig for, lyder det fra Karina Pedersen.
Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.
– Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Den gode madoplevelse kræver dygtige kokke – og de er en mangelvare pt. Den udvikling skal vendes, så Danmark kan fastholde sin position som gastronomisk magtcenter, og vi som gæster også fremover har noget at se frem til, hvad enten vi besøger en restaurant, et hotel eller en kantine. Og den opgave vil vi gerne give vores beskedne bidrag til, siger Anders Brønnum-Schou, der ønsker Jonas Harboe Frederiksen stort tillykke.
Han håber at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrence element mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.

Behov for flere faglærte
– Danmark er efterhånden verdenskendt for vores høje gastronomiske niveau. Det er et misundelsesværdigt håndværk at kunne fremstille et godt måltid og sammensætte råvarer på både nye og kendte måder – det kræver øvelse, ambitioner og talent ud over det sædvanlige. Vinderen af Oluf Brønnums Fonds Talentpris kan blive en af Danmarks nye stjernekokke, og forude venter med sikkerhed spændende oplevelser og en masse hårdt arbejde, siger undervisningsminister Merete Riisager. Hun er glad for, at man med denne pris anerkender og hylder kokkefagets største talenter.
– Og jeg håber, det også kan give næring til endnu flere unges drømme om at gå den faglærte vej, tilføjer hun.
Anne-Birgitte Agger, der er direktør på Hotel & Restaurantskolen i Valby, er naturligvis stolt af vinderen, og hun er samtidig glad for, at en virksomhed som Oluf Brønnum & Co. A/S på denne måde tager en aktiv rolle i forhold til at sætte fokus på erhvervsuddannelserne.
– Jeg synes, det er fantastisk, at en privat virksomhed vil være med til at løfte et fag. Og det er der virkelig brug for. Elevtallet er desværre faldende, og vi har simpelthen brug for, at flere unge vælger erhvervsuddannelserne. Og prisen er med til at skabe positiv opmærksomhed omkring, hvad man rent faktisk kan drive det til, hvis man gør sig umage. Ligesom det er et rigtig vigtigt signal at sende til de unge, at der er virksomheder og en branche derude, som interesserer sig for dem, lyder det fra Anne-Birgitte Agger.
Med prisen følger som nævnt et rejsegavekort på 50.000 – og muligheden for at komme ud og få en oplevelse ud over det sædvanlige.
– Et gavekort i den størrelsesorden giver virkelig mulighed for at tage på valsen, og det er noget af det, der er så fantastisk ved netop kokkefaget, at du kan bruge det ude i verden og kan søge ny inspiration på tværs af landegrænser. Selvfølgelig er det langt fra alle, der ønsker det eller har ambitioner om at blive stjernekokke, men uanset hvad du drømmer om, er der masser af karrieremuligheder med mulighed for at få et rigtig spændende arbejdsliv – og det er et særligt privilegium at kunne få en stor daglig tilfredsstillelse ved at tilbyde mad og måltider, der gør folk glade, siger Anne-Birgitte Agger.

Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.
Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S. Prisen blev overrakt på Hotel & Restaurantskolen i København 30. april. Læs mere på http://www.olufbronnumfondenstalentpris.dk

 

Skrevet i: Foodservice, Forskning og uddannelse, Markedsføring

Seneste nyt fra redaktionen

Medaljeregn til Slagter Lampe

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræMesser og konferencer15. 05. 2025

Det blev til hele 22 medaljer - 21 af guld og sølv - da Slagter Lampe deltog med deres produkter ved fagkonkurrencen på IFA-messen i Frankfurt. Kvaliteten er i fokus i det sønderjyske, familiedrevet pølsemageri i Hammelev, og produkterne testes løbende i fagkonkurrencer i ind- og udland. I en

Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

FødevareproduktionLandbrugPolitik og eksport15. 05. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) og den ukrainske landbrugsminister Vitalii Koval har på et møde i København underskrevet en aftale, der skal udbygge det samarbejde, som landene etablerede i 2023. Aftalen styrker det gode forhold mellem Danmark og Ukraine og samarbejdet om landbrug, fiskeri og

Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

AktueltFødevareproduktion15. 05. 2025

Orkla Danmark har ansat Simon Mosegaard Fibiger som ny administrerende direktør med tiltrædelse den 1. august 2025. Simon Mosegaard Fibiger kommer med solid ledelseserfaring og har arbejdet med nogle af de allerstørste FMCG-brands, senest som direktør for Carlsberg Tyskland. Tidligere har Simon

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående

Det er blevet dyrere at spise varme hveder

AktueltBrød og kagerDetailhandel og en grosMejeriRåvarer og ingredienser15. 05. 2025

Selvom Store Bededag ikke længere er en helligdag, så ynder danskerne fortsat at spise varme hveder aftenen inden. Men med stigende fødevarepriser er denne tradition blevet dyrere at holde i hævd. En krydderbolle med smør er tradition for mange dagen inden Store Bededag. Men med stigende

Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

DrikkevarerFoodservice13. 05. 2025

I maj måned siger Hallernes Smørrebrød farvel til Coca Cola og byder i stedet velkommen til BRØL Kola Kola – en danskproduceret, økologisk og cirkulær cola, som matcher både smag og værdier bag Hallernes Smørrebrød. BRØL Kola Kola er brygget lokalt på genanvendte kaffekirsebær, der er et biprodukt

Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

Detailhandel og en grosMejeri13. 05. 2025

I 2025 relanceres Mejeriprisen med et nyt og styrket koncept. For første gang bliver prisen landsdækkende - og det er nu hele butikskædens mejeriafdeling, der vurderes og kan vinde – ikke blot én enkelt butik. Samtidig får forbrugerne en større stemme i bedømmelsen. Landbrug & Fødevarer

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

AktueltFoodserviceFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed13. 05. 2025

Det plantebaserede mejeriprodukt FÆRM er blevet kåret som vinder af Mavens Hule 2025 – en innovationskonkurrence for grønne fødevareiværksættere, arrangeret af Compass Group og Dagrofa Foodservice. Sejren åbner døren til et skræddersyet udviklingsforløb og muligheden for at få produktet ud og leve

Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

AktueltFoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrug13. 05. 2025

Hvordan taler vi om kvæg, bæredygtighed og ernæring på en måde, der giver mening både for dem, der passer dyrene, og dem, der laver maden til tusindvis af danskere hver dag? Det spørgsmål undersøger en ny webinar-serie for madprofessionelle.   Oksekød og mejeri står ofte for

Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

EmballageFoodserviceFødevaresikkerhedMiljø og sundhedTop13. 05. 2025

Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol. PFAS kan bruges til at gøre pap og papir fedt- og

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Service og vedligeholdelse – overholder du loven?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

  • Alternativ til amerikansk cola: Hallernes Smørrebrød lancerer BRØL Kola Kola

    13.05.2025

  • Mejeriprisen 2025: Nu med nyt koncept og forbrugerperspektiv

    13.05.2025

  • Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

    13.05.2025

  • Nyt liveformat bringer kvæget direkte ind i de professionelle køkkener 

    13.05.2025

  • Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker

    13.05.2025

  • Ny institutdirektør på DTU Aqua

    08.05.2025

  • Rynkeby Foods udvider med Valsølille Vitamin Water

    08.05.2025

  • Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

    08.05.2025

  • Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi

    08.05.2025

  • Lagkagehuset indgår omfattende partnerskab med Dagrofa

    08.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik