Det nye nordiske køkken – New Nordic Cuisine – blev præsenteret for 200-300 hungrende tilskuere på et velbesøgt madlavningsshow på Nordic Cool-festivalen i Washington D.C. På en time biksede de tre nordiske stjernekokke en lang række delikatesser sammen. Fællesnævneren var lokalt producerede råvarer af høj kvalitet.
Den første på scenen var danskeren Mads Refslund. Han var med til at grundlægge Noma, som anses for at være en af verdens bedste restauranter. Han stillede spørgsmålet: Hvad er Nordic Cuisine? Og besvarede det selv:
– Er det Ikeas kødboller, eller er det den røgede laks? Nej, det er en måde at tænke på. At anvende det som findes i vores baggård eller i skoven og at være stolt af det.
Refslund konstaterede, at man også kan leve op til dette princip i New York, hvor han nu driver restauranten Acme.
Derefter overtog Ulrika Bengtsson fra Sverige køkkenet/scenen og fortalte, at hendes forhold til de lokalt dyrkede råvarer blev grundlagt allerede i barndommen.
– Jeg er opvokset i Småland med store skove og mange søer. Vi brugte det, som fandtes i naturen omkring os, for eksempel tyttebær og kartofler, fortalte Ulrika Bengtsson.
Den første opskrift hun brugte var fra 1700-tallet, og ingredienserne var netop revne kartofler, æg og mel som blandes til en dej og fyldes med flæsk i tern og hakkede løg. Hertil tyttebær.