Reduced bruger protein, grøntsager og andre næringskilder -, som er tilovers i fødevareindustrien og landbruget – til at producere fond. Nu skal en millioninvestering fra blandt andet Vækstfonden udvide sortimentet af bæredygtige fødevarer.
Med en mission om at reducere madspild skaber Reduced fødevareprodukter og smagsforstærkere på upcyclede råvarer. Med upcycling genanvendes materiale, der normalt ville være spild, i en ny og forbedret form.
Målet er at bidrage til en mere bæredygtig fødevareindustri og samtidig give ren smag med produkter helt uden tilsætningsstoffer, koncentrater eller aromaer. Ved at anvende grøntsager, protein og andre næringskilder, som er tilovers i fødevareindustrien, gør Reduced sig til specialister i at skabe fødevareprodukter og smagsforstærkere af høj kvalitet på de råvarer, der normalt går til spilde. Altid med fokus på smag, kvalitet og bæredygtighed.
Vækstfonden har investeret knap ni millioner kroner i virksomheden med det bæredygtige fokus.
Produktionsudstyr og fermenteringsprocesser
I samarbejde med Vår Ventures som syndikeringspartner, samt deltagelse fra eksisterende investorer Rockstart og Pollen Capital, opnår Reduced en samlet investering på knap 22 millioner kroner.
Sammen med Teknologisk Institut har Reduced udviklet produktionsudstyr og processer til at opskalere fermenteringsprocesser og skabe sikre fødevareprodukter. Virksomheden producerer både hønse-, grøntsag-, skaldyr- og kalvefond og er samtidig klar med et nyt fermenteringsprodukt – umamisauce. Umamisaucen er den første af sin slags på verdensplan, og den produceres i deres faciliteter i Københavns Nordhavn.
-Vækstfondens investering gør en stor forskel for Reduced, for det er kapitaltungt at udbygge produktionsanlæg med flere og større bioreaktorer. Med investeringen kan vi også komme i gang med at finde endnu flere dygtige folk til vores hold. Vækstfonden har ikke kun bidraget med kapital – de har også været en værdifuld sparringspartner. Særligt i forbindelse med videreudviklingen af forretningsmodellen og vores tilgang til ingrediensindustrien, siger medstifter Emil Munck de Voss.
Lavet på traditionel vis
Produkterne er økologiske og fondene lavet på traditionel vis, hvor væsken simrer og reducerer i op til 16 timer og bliver løbende skimmet i hånden. Hønsefonden er eksempelvis lavet på kød fra æglægningshøns, der ellers ikke bruges i almindelig madlavning på grund af det mere magre kød. Til gengæld er der fortsat stor smag, og ved at benytte hønsene fra ægproduktionen undgås madspild, da mange høns bliver brugt til biogas og derfor er tæt på at være CO2-neutrale.
Adresserer flere kerneområder
-Reduced er en meget spændende virksomhed, der adresserer flere kerneområder inden for omstillingen til mere bæredygtig fødevareproduktion. De arbejder for at reducere madspild, skabe sunde fødevarer uden syntetiske tilsætningsstoffer og så bidrager til de hele overgangen til mere plantebaseret kost ved at tilføre plantebaserede fødevarer dyb umamismag. Vi er derfor glade for at være med til at videreudvikle en ung og lovende virksomhed med stort potentiale, siger Eva Buciek, Investment Manager i Vækstfondens afdeling for agrifood- og energy.
Reduceds produkter er både til den enkelte forbruger, restaurationsbranchen og fødevareproducenter. Det skaber en udbredt og forstærket effekt af et bæredygtigt produkt og den grønne omstilling, som Vækstfonden arbejder for.
Medstifter William Anton Lauf Olsen tilføjer:
-Alle kan bidrage til en positiv forskel, fordi beslutningen for forbrugeren sker daglig basis – om det er i kantinen, i supermarkedet eller på en restaurant. Vi vil gøre det så nemt som muligt at træffe det bæredygtige valg, fordi vi laver løsninger, der imødekommer en af de ting, som forbrugeren går allermest op i – smag, siger han.