Østers fra Vadehavet har opnået topkarakterer ved en Eat Nordic-begivenhed arrangeret af VisitDenmark i Italien. De danske østers blev bedømt på en skala fra 1 til 5, hvor 5 var bedst, og østers fra Vadehavet fik en flot førsteplads med karakteren 4,6.
86 procent af kokkene, hvoraf flere havde Michelinstjerner, mente desuden, at østers fra Vadehavet kan være med til at sætte Danmark på det gastronomiske verdenskort. Administrerende direktør i Dansk Industri, DI, Lars Sandahl Sørensen, er enig:
– Turister fra Danmark og udlandet søger i stigende grad unikke oplevelser. Og østersbankerne i Vadehavet er noget helt specielt. Man kan tage turen ud til østersbankerne med en naturvejleder, opleve verdensnaturarven og spise østers fra skallen. Eller man kan få en ekstraordinær kulinarisk oplevelse ved at lade dygtige kokke tilberede de friske østers. Forhåbentlig kan Danmarks Østersfestival vække turisternes opmærksomhed for dette herlige naturprodukt, siger Lars Sandahl Sørensen.
En dag mere i oktober
Danmarks Østersfestival finder i år sted i dagene 10. til 12. oktober og er således udvidet med en dag efter sidste års succes, hvor 3.000 deltog. Under festivalen kan gæster selv gå ud i Vadehavet, der er på UNESCO’s liste over verdensarv, og plukke østers kvit og frit. De kan også lade sig inspirere af førende kokke fra ind- og udland, som konkurrerer om at tilberede de lækreste og mest innovative retter med østers. Prøv fx en friteret østers med hybenrose – retterne kan købes for blot 40 kr. per hapser. Østers ved Rømø er en invasiv art, og man gør dermed naturen en tjeneste ved at spise løs af de omkring 72.000 tons østers i Vadehavet.
VisitDenmarks markedschef i Italien og Frankrig betegner Danmarks Østersfestival som en gastronomisk festival med international ”standing”:
– Fra et sydeuropæisk turismesynspunkt er østersfestivalen en ekstraordinær oplevelse med et unikt miks af bæredygtig og rå naturoplevelse og gastronomi. Til et event i Milano med journalister og influencers fra den italienske gastronomiske verden blev der sat stor pris ikke mindst på de danske østers, men også på oplevelsen af en østersfestival. Det italienske folk er sofistikerede ”gourmands” netop grundet deres egne stærke kulinariske traditioner, som bevirker, at de er nysgerrige og samtidig stiller høje krav til kvaliteten af lokale produkter og råvarer generelt, siger Ghita Scharling Sørensen fra VisitDenmark, der opfordrer til at læse mere på http://www.danmarksoestersfestival.dk