• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.

Hanne Lakkenborg Kristensen er ny professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, men er bestemt ikke et nyt ansigt på instuttet, hvor hun gennem mange år har været sektionsleder. Foto: Kristina Wulff Nielsen.

Når man taler med Hanne Lakkenborg Kristensen, mærker man hurtigt, at grøntsager ikke bare er noget, hun forsker i. Det er noget, hun tror på. For klodens, menneskets og fremtidens skyld.

“Vi er nødt til at tage grøntsager langt mere alvorligt. Grøntsager er afgørende for både klima, folkesundhed og Danmarks forsyningssikkerhed, og alligevel fylder de alt for lidt i forskningen, i politik generelt og i samfundets bevidsthed,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen har arbejdet med grøntsagsforskning siden 2000 og har i dag som sektionsleder det faglige ansvar for både forskning i frilands- og væksthusproduktion på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har spillet en nøglerolle i opbygningen af universitetets forsøgsstation i Auning, der er et centralt sted for udviklingen af fremtidens frugt-og grøntsagsproduktion i Danmark og i det internationale forskningssamarbejde.

“Det er ikke tilfældigt, at jeg sætter fokus på Danmarks frugt- og grøntproduktion netop nu. Tiden er moden. Vi skal have frugt og grøntsager langt højere op på dagsordenen. Vi kan ikke fylde tallerken med plantebaseret protein eller kød alene. Det ville være en kedelig tallerken. Dertil kommer, at grøntsager er en stor del af svaret på mange af de fødevareudfordringer, som vi står over for som samfund,” siger Hanne Lakkenborg Kristensen.

Fra hede til hvidkål

Hanne Lakkenborg Kristensen er vokset op på en konventionel svinegård i Vestjylland og begyndte sin akademiske rejse som biolog med speciale i hedeøkologi og kvælstofkredsløb. Efter sin ph.d. i naturens mest kvælstoffattige økosystemer, lyngheder, skiftede hun forskningsfelt til et område, hvor kvælstof er langt mere tilgængeligt, nemlig i grøntsagsproduktion som i høj grad er afhængig af kvælstofgødning.

“Jeg gik fra at undersøge hedens morlag til at arbejde med dybe rødder i hvidkål og gulerødder. Forskellen er enorm, men fagligt hænger det sammen: Det handler om samspillet mellem jord, planter og næringsstoffer, og om hvordan vi påvirker og bruger naturens ressourcer klogt,” fortæller hun.

Med sin biologiske baggrund og sans for både detaljer og helheder har hun gennem årene opbygget en omfattende forståelse for, hvordan grøntsagsproduktion kan blive mere bæredygtig ud fra en cirkulær betragtning.

Forsøgsstation med samfundsmission

Da Aarhus Universitet besluttede at flytte grøntsagsforskningen fra Årslev på Fyn til Auning på Djursland, blev det Hanne Lakkenborg Kristensens opgave at etablere forsøgsstationen i Auning sammen med forskergruppen. Her gennemføres i dag forsøg med alt fra hvidkål og æbler til bælgfrugter, økologi og regenerativt landbrug.

“Jeg elsker AU Auning. Vi har skabt et meget stærkt, fagligt miljø og en forsøgsstation med fantastiske muligheder. Og samtidig lægger vi aktiviteter og arbejdspladser i et lokalområde, hvor det gør en forskel,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen står i dag i spidsen for både frilands- og væksthusforskning, og hun er optaget af, hvordan man kan skabe de stærkeste resultater ved at kombinere de bedste sider fra stærkt kontrollerede forsøg og virkelighedsnære dyrkningsforsøg. Hun arbejder tæt sammen med teknikere, gartnere, studerende og forskerkolleger, samt med de mange aktører i og omkring grøntsagssektoren.

Grøntsager som nøgle til fremtiden

For Hanne Lakkenborg Kristensen er grøntsager ikke bare et forskningsområde. Grøntsager er en del af svaret på nogle af tidens største samfundskriser: Klimaforandringer, miljø- og biodiversitetstab, stigende forekomst kostrelaterede sygdomme og afhængigheden af import.

“Vi er selvforsynende med kød og mælkeprodukter i Danmark, men vi kan ikke brødføde os selv med frugt og grønt, hvis grænserne lukker. Det gør os sårbare,” fortæller Hanne Lakkenborg Kristensen.

Det meste af Danmarks landbrugsjord bliver i dag brugt til at producere foder til husdyr og altså ikke mad, vi selv kan spise. Hanne Lakkenborg Kristensen mener, at vi i Danmark skal omlægge en større del af arealet til dyrkning af grøntsager og andre plantebaserede fødevarer til mennesker.

Men den omstilling er ikke ligetil. Den kræver både politisk vilje, forbrugeropbakning og en langt højere status til grøntsager i både køkkenet og samfundsdebatten.

“Det handler ikke kun om, at vi har nogle grøntsagsproducenter og infrastruktur. Det handler også om ny viden og udvikling, mediernes opmærksomhed og at grøntsager bliver noget, vi taler om, laver mad med og spiser flere af,” siger hun.

Biologi, bæredygtighed og balance

Der skal altså flere grøntsager på tallerkenen og tænkes ind i nye fødevareløsninger til verden, men i Hanne Lakkenborg Kristensens optik skal de også dyrkes, så jorden ikke udpines. Dyrkningen skal efterlade jorden rigere, sundere og mere modstandsdygtig.

Med sin baggrund som biolog arbejder Hanne Lakkenborg Kristensen målrettet for at fremme økologiske og regenerative dyrkningssystemer, hvor fokus er på jordens frugtbarhed, diversitet, lokale ressourcekredsløb og bæredygtighed.

“Det handler ikke bare om at undgå nedbrydning, men om aktivt at genopbygge jorden. Det er hele idéen bag økologisk og regenerativt landbrug. Vi skal tænke i helheder – i jordens sundhed, i samspillet mellem afgrøder, i recirkulering af restprodukter og i, hvordan vi undgår tab af nitrat og klimagasser, når vi dyrker grøntsager,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen understreger, at dyrkning af grøntsager skal ses i en større sammenhæng.

“Vi skal skabe landbrugssystemer, der hænger sammen både miljømæssigt, klimamæssigt og samfundsøkonomisk. Og her spiller de plantebaserede fødevarer en nøglerolle. Det er enkelt: Det er bare mere klimavenligt og sundt, hvis vi dyrker flere grøntsager og spiser flere grøntsager.”

”Det går ad helvede til”

Hanne Lakkenborg Kristensen har i årtier undervist, forsket og formidlet med en stærk tro på, at videnskab skal være både relevant og anvendelig. Men hun er samtidig tydelig i sin samfundskritik og ønsker, at vi tør tage de nødvendige beslutninger i fællesskab.

“Jeg har været bekymret for klimaet siden 90’erne. Den bekymring er kun blevet større, og jeg synes faktisk, at det går ad helvede til,” siger hun og fortsætter:

“Det er ikke landmændenes eller forbrugernes ansvar alene. De store samfundsbeslutninger må ikke overlades til den enkelte. Vi mangler politikere, der tør tage ansvar for klima og miljø. Hvis vi – et rigt, højtuddannet samfund – ikke kan vise, at det kan lade sig gøre at reducere vores klimaaftryk, hvordan kan vi så forvente, at andre lande gør det? Den grønne trepart har gode takter, men samtidig er det spørgsmålet, om den vil levere varen.”

Rollemodeller og næste generation

Hanne Lakkenborg Kristensen er selv blevet båret frem af fagligt stærke forbilleder, og i dag er hun selv en rollemodel, især for unge forskere der ønsker at gøre en forskel.

“Jeg forsøger altid at bakke unge forskere op og motivere med de store perspektiver. Give dem et skub og selvtillid til at tage ansvar, og de skal vide, at det er ok at fejle. Man lærer hen ad vejen, og de fleste kan langt mere, end de tror,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen er i dag blandt de mest citerede forskere i Skandinavien inden for grøntsagsproduktion og økologi. Hun har ledet store europæiske forskningsprojekter med partnere over hele kontinentet, og hendes drivkraft er den samme som altid: En dyb tro på, at forskning kan og skal bruges til at skabe løsninger, der gavner både mennesker og planeten.

“Jeg har børn. Jeg vil gerne være med til at sikre, at de kan leve i en verden, hvor vi ikke har ødelagt kloden. Vi bliver nødt til at ændre den måde, vi producerer og spiser på. Og her spiller grøntsager altså bare hovedrollen. Vi har som samfund ikke råd til at tage grøntsagerne for givet,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensens tiltrædelsesforelæsning med titlen ”Vegetables in green transition” finder sted d. 31. oktober 2025 hos Agro Food Park i Aarhus.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Landbrug, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed. Når man taler med Hanne Lakkenborg

Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

Foodservice16. 10. 2025

Falsled Kro har modtaget en Michelin-nøgle som det eneste hotel vest for Storebælt. Det er afgørende for turismen til Sydfyn, mener kroen. Den internationalt anerkendte Michelinguide uddelte i sidste uge sine nye Michelin-nøgler til udvalgte hoteller, og i Danmark er blot otte hoteller blevet

Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

AktueltKonfektureMejeri16. 10. 2025

Froneri, en af verdens største isproducenter, har indgået aftaler om at overtage Food Unions europæiske isforretning, herunder Mejerigaarden A/a som bl.a har mærker som Premier-is, Hjem-IS, Polar is, Rønbjerg is og Underground is. De specifikke finansielle detaljer offentliggøres ikke. Den

Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

AktueltForskning og uddannelseFødevaresikkerhedMiljø og sundhed16. 10. 2025

I et nyt projekt skal forskere fra AU Viborg og DTU Fødevareinstituttet undersøge, hvor meget PFAS som optages og ophobes i forskellige væv i grise, og hvad risikoen er for, at de såkaldte evighedskemikalier i sidste ende ender i kød på danskernes tallerkener. PFAS er en fællesbetegnelse for en

Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

FoodserviceTop16. 10. 2025

Andelen af forgæves rekrutteringer i hotel- og restaurationsbranchen er faldet markant siden sidste år, men de regionale forskelle er fortsat store, fremgår det fra Horesta i deres seneste nyhedsbrev. Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at udfordringen langt fra er

El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

DrikkevarerFoodserviceForskning og uddannelseTop14. 10. 2025

I hele 60 bind vil den legendariske kok Feran Adrià og hans team forsøge at formidle al viden om gastronomi og vin. Vi var med, da bind 5-6 i seriens bøger om vin blev præsenteret i København. Hvordan formidler man al viden om mad og vin på en forståelig og anvendelig måde, så man kan tage lige

Økomesse vender tilbage til Malmø

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed14. 10. 2025

Fokus på økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage, når Nordic Organic Expo finder sted den 19.-20. november i Malmø. Nordens største messe for økologiske og bæredygtige fødevarer vender tilbage til Malmömässan den 19.-20. november 2025, når Nordic Organic Expo – tidligere kendt som

Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

Detailhandel og en grosDrikkevarer14. 10. 2025

Gazellevirksomheden Rigtig Kaffe, som har Danmarks største udvalg af bl.a. espressomaskiner og espressokaffe, åbner sit første showroom på Sjælland. De forventer at slå dørene den 29. oktober 2025, hvor kaffeelskere kan få glæde af unikke åbningstilbud. Med en fælles passion for kvalitetskaffe

Tican bliver en del af FødevareDanmark

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræPolitik og eksport14. 10. 2025

Tican melder sig ind i brancheorganisationen, FødevareDanmark. Indmeldelsen sker for at styrke sammenhængen og forståelsen på tværs af fødevarebranchen og sikre en stærkere samlet stemme for den danske fødevareproduktion. Tican, der med sine godt 1.000 medarbejdere i Thisted og Brørup og godt

Bog om smag på vej fra Noma

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse14. 10. 2025

Udover at være at være en af verdens mest anerkendte restauranter har Noma også udgivet en række bøger gennem årene - blandt andet Nomas bog om Fermentering. Nu er Noma snart klar med endnu en bog i serien, denne gang om at opbygge smag. Efter mange års smagen, testning og læring er The Noma

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

  • Spirax Sarco Danmark

    Skal vi hjælpe jer med at nå jeres mål for bæredygtighed?

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

    16.10.2025

  • Første hotel vest for Storebælt med ny Michelin-nøgle: Falsled Kro sætter Sydfyn på landkortet

    16.10.2025

  • Is-gigant overtager Mejerigaardens isforretning

    16.10.2025

  • Forskningsprojekt undersøger, om PFAS fra foder havner i grisekød

    16.10.2025

  • Horesta: Rekrutteringspresset aftager – men forskelle mellem landsdele består

    16.10.2025

  • El Bulli-legende bag gigantisk bogværk

    14.10.2025

  • Økomesse vender tilbage til Malmø

    14.10.2025

  • Danmarks største forhandler af espressomaskiner og espressokaffe åbner første showroom og kaffelaboratorium på Sjælland

    14.10.2025

  • Tican bliver en del af FødevareDanmark

    14.10.2025

  • Bog om smag på vej fra Noma

    14.10.2025

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik