• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025 | Mikkel Bækgaard

Ny professor i grøntsagsvidenskab: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed16. 10. 2025 By Mikkel Bækgaard

Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.

Hanne Lakkenborg Kristensen er ny professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, men er bestemt ikke et nyt ansigt på instuttet, hvor hun gennem mange år har været sektionsleder. Foto: Kristina Wulff Nielsen.

Når man taler med Hanne Lakkenborg Kristensen, mærker man hurtigt, at grøntsager ikke bare er noget, hun forsker i. Det er noget, hun tror på. For klodens, menneskets og fremtidens skyld.

“Vi er nødt til at tage grøntsager langt mere alvorligt. Grøntsager er afgørende for både klima, folkesundhed og Danmarks forsyningssikkerhed, og alligevel fylder de alt for lidt i forskningen, i politik generelt og i samfundets bevidsthed,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen har arbejdet med grøntsagsforskning siden 2000 og har i dag som sektionsleder det faglige ansvar for både forskning i frilands- og væksthusproduktion på Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun har spillet en nøglerolle i opbygningen af universitetets forsøgsstation i Auning, der er et centralt sted for udviklingen af fremtidens frugt-og grøntsagsproduktion i Danmark og i det internationale forskningssamarbejde.

“Det er ikke tilfældigt, at jeg sætter fokus på Danmarks frugt- og grøntproduktion netop nu. Tiden er moden. Vi skal have frugt og grøntsager langt højere op på dagsordenen. Vi kan ikke fylde tallerken med plantebaseret protein eller kød alene. Det ville være en kedelig tallerken. Dertil kommer, at grøntsager er en stor del af svaret på mange af de fødevareudfordringer, som vi står over for som samfund,” siger Hanne Lakkenborg Kristensen.

Fra hede til hvidkål

Hanne Lakkenborg Kristensen er vokset op på en konventionel svinegård i Vestjylland og begyndte sin akademiske rejse som biolog med speciale i hedeøkologi og kvælstofkredsløb. Efter sin ph.d. i naturens mest kvælstoffattige økosystemer, lyngheder, skiftede hun forskningsfelt til et område, hvor kvælstof er langt mere tilgængeligt, nemlig i grøntsagsproduktion som i høj grad er afhængig af kvælstofgødning.

“Jeg gik fra at undersøge hedens morlag til at arbejde med dybe rødder i hvidkål og gulerødder. Forskellen er enorm, men fagligt hænger det sammen: Det handler om samspillet mellem jord, planter og næringsstoffer, og om hvordan vi påvirker og bruger naturens ressourcer klogt,” fortæller hun.

Med sin biologiske baggrund og sans for både detaljer og helheder har hun gennem årene opbygget en omfattende forståelse for, hvordan grøntsagsproduktion kan blive mere bæredygtig ud fra en cirkulær betragtning.

Forsøgsstation med samfundsmission

Da Aarhus Universitet besluttede at flytte grøntsagsforskningen fra Årslev på Fyn til Auning på Djursland, blev det Hanne Lakkenborg Kristensens opgave at etablere forsøgsstationen i Auning sammen med forskergruppen. Her gennemføres i dag forsøg med alt fra hvidkål og æbler til bælgfrugter, økologi og regenerativt landbrug.

“Jeg elsker AU Auning. Vi har skabt et meget stærkt, fagligt miljø og en forsøgsstation med fantastiske muligheder. Og samtidig lægger vi aktiviteter og arbejdspladser i et lokalområde, hvor det gør en forskel,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen står i dag i spidsen for både frilands- og væksthusforskning, og hun er optaget af, hvordan man kan skabe de stærkeste resultater ved at kombinere de bedste sider fra stærkt kontrollerede forsøg og virkelighedsnære dyrkningsforsøg. Hun arbejder tæt sammen med teknikere, gartnere, studerende og forskerkolleger, samt med de mange aktører i og omkring grøntsagssektoren.

Grøntsager som nøgle til fremtiden

For Hanne Lakkenborg Kristensen er grøntsager ikke bare et forskningsområde. Grøntsager er en del af svaret på nogle af tidens største samfundskriser: Klimaforandringer, miljø- og biodiversitetstab, stigende forekomst kostrelaterede sygdomme og afhængigheden af import.

“Vi er selvforsynende med kød og mælkeprodukter i Danmark, men vi kan ikke brødføde os selv med frugt og grønt, hvis grænserne lukker. Det gør os sårbare,” fortæller Hanne Lakkenborg Kristensen.

Det meste af Danmarks landbrugsjord bliver i dag brugt til at producere foder til husdyr og altså ikke mad, vi selv kan spise. Hanne Lakkenborg Kristensen mener, at vi i Danmark skal omlægge en større del af arealet til dyrkning af grøntsager og andre plantebaserede fødevarer til mennesker.

Men den omstilling er ikke ligetil. Den kræver både politisk vilje, forbrugeropbakning og en langt højere status til grøntsager i både køkkenet og samfundsdebatten.

“Det handler ikke kun om, at vi har nogle grøntsagsproducenter og infrastruktur. Det handler også om ny viden og udvikling, mediernes opmærksomhed og at grøntsager bliver noget, vi taler om, laver mad med og spiser flere af,” siger hun.

Biologi, bæredygtighed og balance

Der skal altså flere grøntsager på tallerkenen og tænkes ind i nye fødevareløsninger til verden, men i Hanne Lakkenborg Kristensens optik skal de også dyrkes, så jorden ikke udpines. Dyrkningen skal efterlade jorden rigere, sundere og mere modstandsdygtig.

Med sin baggrund som biolog arbejder Hanne Lakkenborg Kristensen målrettet for at fremme økologiske og regenerative dyrkningssystemer, hvor fokus er på jordens frugtbarhed, diversitet, lokale ressourcekredsløb og bæredygtighed.

“Det handler ikke bare om at undgå nedbrydning, men om aktivt at genopbygge jorden. Det er hele idéen bag økologisk og regenerativt landbrug. Vi skal tænke i helheder – i jordens sundhed, i samspillet mellem afgrøder, i recirkulering af restprodukter og i, hvordan vi undgår tab af nitrat og klimagasser, når vi dyrker grøntsager,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen understreger, at dyrkning af grøntsager skal ses i en større sammenhæng.

“Vi skal skabe landbrugssystemer, der hænger sammen både miljømæssigt, klimamæssigt og samfundsøkonomisk. Og her spiller de plantebaserede fødevarer en nøglerolle. Det er enkelt: Det er bare mere klimavenligt og sundt, hvis vi dyrker flere grøntsager og spiser flere grøntsager.”

”Det går ad helvede til”

Hanne Lakkenborg Kristensen har i årtier undervist, forsket og formidlet med en stærk tro på, at videnskab skal være både relevant og anvendelig. Men hun er samtidig tydelig i sin samfundskritik og ønsker, at vi tør tage de nødvendige beslutninger i fællesskab.

“Jeg har været bekymret for klimaet siden 90’erne. Den bekymring er kun blevet større, og jeg synes faktisk, at det går ad helvede til,” siger hun og fortsætter:

“Det er ikke landmændenes eller forbrugernes ansvar alene. De store samfundsbeslutninger må ikke overlades til den enkelte. Vi mangler politikere, der tør tage ansvar for klima og miljø. Hvis vi – et rigt, højtuddannet samfund – ikke kan vise, at det kan lade sig gøre at reducere vores klimaaftryk, hvordan kan vi så forvente, at andre lande gør det? Den grønne trepart har gode takter, men samtidig er det spørgsmålet, om den vil levere varen.”

Rollemodeller og næste generation

Hanne Lakkenborg Kristensen er selv blevet båret frem af fagligt stærke forbilleder, og i dag er hun selv en rollemodel, især for unge forskere der ønsker at gøre en forskel.

“Jeg forsøger altid at bakke unge forskere op og motivere med de store perspektiver. Give dem et skub og selvtillid til at tage ansvar, og de skal vide, at det er ok at fejle. Man lærer hen ad vejen, og de fleste kan langt mere, end de tror,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensen er i dag blandt de mest citerede forskere i Skandinavien inden for grøntsagsproduktion og økologi. Hun har ledet store europæiske forskningsprojekter med partnere over hele kontinentet, og hendes drivkraft er den samme som altid: En dyb tro på, at forskning kan og skal bruges til at skabe løsninger, der gavner både mennesker og planeten.

“Jeg har børn. Jeg vil gerne være med til at sikre, at de kan leve i en verden, hvor vi ikke har ødelagt kloden. Vi bliver nødt til at ændre den måde, vi producerer og spiser på. Og her spiller grøntsager altså bare hovedrollen. Vi har som samfund ikke råd til at tage grøntsagerne for givet,” siger hun.

Hanne Lakkenborg Kristensens tiltrædelsesforelæsning med titlen ”Vegetables in green transition” finder sted d. 31. oktober 2025 hos Agro Food Park i Aarhus.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Fødevareproduktion, Landbrug, Miljø og sundhed, Råvarer og ingredienser, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

Foodservice30. 10. 2025

World Culinary Awards har offentliggjort årets vinder af ”Denmark’s Best Hotel Restaurant”. Siden 2020 har World Culinary Awards kåret verdens bedste gastronomiske oplevelser, både internationale og nationalt.  I år har de nomineret blandt andet været Radissons Blue Elephant, Nimb Brasserie

En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

DrikkevarerMejeri30. 10. 2025

God kaffe er god medarbejderpleje. Flere virksomheder investerer i kaffemaskiner med friskmalet kaffe og frisk mælk for at tiltrække og fastholde medarbejdere. Kaffe er nemlig ikke bare kaffe – det er en vigtig del af hverdagen, der kan gøre en forskel for både trivsel og tilknytning på

Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

AktueltDrikkevarer30. 10. 2025

Efter en todages konkurrence den 19. og 20. oktober blev danske Ketil Sauer kåret som vinder af den første udgave af Master of Port Scandinavia, og kunne tage den prestigefyldte Silver Goblet med hjem. Den danske sommelier imponerede juryen med sin dybe viden om portvin, sine sommelierfærdigheder og

Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

AktueltFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 10. 2025

En ny publikation fra Tænketanken Frej peger på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet. Over hele Danmark står lodsejere, landmænd og virksomheder klar til at skabe mere natur. Men alt for ofte bliver de bremset af

Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

Detailhandel og en grosFoodserviceTop30. 10. 2025

Den danske Spiseguide har kåret AOC som Årets Restaurant ved en gallamiddag på Kokkedal Slot, hvor også Peter Trauboth fra Restaurant Levi blev hædret for sin rolle som restaurantchef. Den danske Spiseguide er en årlig guide, som siden 1978 har bedømt danske restauranter i forskellige

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

  • Spiser du, som var det sommer året rundt? Det kan forvirre dit indre ur

    27.10.2025

  • Fremtidens mad risikerer at blive ensformig

    27.10.2025

  • Madens Folkemøde skal samle Danmark om unges sundhed

    27.10.2025

  • Fødevaregigant gearer op i Danmark – en stigning på 25,6 %

    27.10.2025

  • Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure

    27.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik