Lyras A/S, som har udviklet en energisparende UV-teknologi, som uskadeliggør bakterier i fx fødevarer, vinder prisen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact.
Det fuldender en uge, hvor den dynamiske scaleup også rejser et trecifret millionbeløb i investeringsrunde med bl.a. Bagger-Sørensen.

EY prisen vækker stor jubel hos Lyras A/S, hvis mål er at sænke den globale CO2-udledning fra industrien.
-Vores teknologi, raslysering, er effektiv, sikker, billig i drift og giver en signifikant CO2-besparelse. Den kan gøre en stor positiv forskel i forhold til klodens klimaproblemer. Prisen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact giver os anerkendelse og støtte på denne mission. Det er vi meget taknemmelige for, siger Rasmus Mortensen, CEO i Lyras.
Prisen lander i ugen, hvor virksomheden netop har modtaget en imponerende kapitalrejsning fra bl.a. Bagger-Sørensen Equity A/S. Den store investering falder kun et års tid efter, at virksomheden kun bestod af syv personer. I dag beskæftiger Lyras 48 ansatte (plus praktikanter) og er flyttet til et specialindrettet stort domicil med eget bryggeri og laboratorium fordelt over flere matrikler. Lyras’ teknologi er solgt over hele verden, bl.a. i USA og i Australien, hvor raslysering for nylig blev udvalgt til at sikre et af de dyreste mælkeprodukter i verden, nemlig lactoferrin, som bruges i modermælkserstatning til spædbørn.
Uskadeliggør bakterier og sporer med UV-lys
Lyras’ teknologi revolutionerer fødevarebranchen ved kun at bruge en tiendedel energi og en tredjedel vand til pasteurisering. Samtidig nedsættes forbruget af kemikalier til rengøring og stål til rør og tanke. Metoden giver desuden mindre madspild, både i produktionen, som bliver bedre kontrolleret og gennem længere holdbarhed af fx mælk i forbrugernes køleskab.
Når bakterier og sporer i væsker uskadeliggøres med UV-lys behøver produktet ikke længere at bliver varmet op og kølet ned, som i traditionel pasteurisering. Den skånsomme behandling betyder, at fødevaren beholder sine naturlige egenskaber og strukturer.
Lyras’ UV-teknologi kan dermed spare millioner af tønder råolie årligt og rent drikkevand nok til millioner af mennesker, hvis alene verdens mejerier gik over til den. Det viser virksomhedens egne udregninger. Teknologien kan også bruges til andre flydende fødevarer så som juice.
Fokus på løsninger til verdens mest presserende udfordringer
Prisen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact uddeles til en lovende impact-virksomhed, der i særlig grad skaber samfundsmæssig værdi. ”Disse entrepreneurer har typisk fokus på at løse nogle af verdens store og presserende udfordringer – og ser her forretningsmuligheder, der kan skaleres og skabe samfundsmæssig og økonomisk værdi” står der i prisens fundats.



