I en verden, hvor vi producerer mad nok til at brødføde alle, går 690 millioner mennesker stadig i seng på tom mave. Det er et paradoks, som det internationale samfund har forpligtet sig til at ændre med verdensmålene om at stoppe sult og underernæring samt sikre bæredygtige fødevaresystemer.
På Bornholm tager studerende fra ernærings- og kokkeuddannelsen nu teten på at udvikle deres bud på fremtidens bæredygtige mad.
15 elever fra Campus Bornholm og Zealand Business College deltager i en dyst om at skabe et bæredygtigt og næringsrigt måltid på baggrund af den ernæring, der findes i en humanitær nødhjælpspakke og lokale råvarer. Historien, der sætter rammen for udfordringen om at skabe et bæredygtigt måltid, er, at eleverne på Bornholm kun må bruge basiselementerne fra en nødhjælpspakke og de lokale råvarer fra øen. Konkurrencebetingelserne skal danne ramme om en forståelse af følgende problemstillinger: bæredygtighed, nærringsbehov og sult i form af råvarebegrænsning og derfor er et af kriterierne for elevernes madprodukter, at de skal være vegetariske.
Udfordringen er stillet af 2030beyond, FN’s World Food Programme og Danida/Udenrigsministeriet, som er del af en jury, der skal vælge det bedste madprodukt på Folkemødet på Verdensmålenes Plads. Juryen tæller også kokken, Jonas Cronqvist, og stifter af Nomy, en gastronomisk hub i Kenya, som arbejder med lokale sæsonbestemte råvarer og bæredygtighed i alle led.
– Vi skal hjælpe og understøtte unge talentfulde kokke i verden, så de kan blive talerør for vigtigheden af bæredygtig og lokalitetsbaseret gastronomi, siger Jonas Cronqvist.
På kick-off-arrangementet på Campus Bornholm gik eleverne i køkkenet med Kavit Sharh, med stor erfaring fra Michelin restauranter, og kok og co-founder af Nomy, Mikkel Maagaard, som underviste dem i at lave appetizers – baseret på medbragte råvarer fra kokkenes egen have samt madrester fra køkkenet – så råvarerne ikke oversteg 25 kr.
Engagementet var højt, og eleverne havde både holdninger og mange spørgsmål til, hvordan de kan gøre en forskel med deres håndværk.
– På trods af alle gode intentioner går udviklingen den helt forkerte vej. Sidste år var 155 millioner mennesker i 55 lande ramt af akut fødevarekrise. WFP redder liv under konflikter og katastrofer, men vi arbejder også langsigtet på at sikre bæredygtige fødevaresystemer, så vi kan nå en verden uden sult inden 2030. Vi har travlt. Derfor er det tvingende nødvendigt, at alle er med – ikke mindst unge professionelle. Vi er derfor rigtig glade for, at eleverne fra ZBC og Campus Bornholm vil være med i projektet, siger Anne Poulsen, direktør for FN’s World Food Programmes Nordiske Kontor.
I den næste måned arbejder eleverne videre med deres madprodukter. De skal også digitalt møde andre elever på en kokkeskole i Karen Blixen Camp i Kenya og lære om, hvordan de kan bidrage til en bedre verden gennem deres fag og gastronomiens verden.
– Vi (er, red.) jo i Danmark hvor vi har mulighed for at gøre en forskel. Som kok kan man vælge at handle ind lokalt og sæsonmæssigt, og så kan man samarbejde, siger kokkeelev Christoffer Burrack fra Campus Bornholm.
Under Folkemødet på Bornholm, uddeler eleverne deres bæredygtige servering til Folkemødegæsterne, og på baggrund af stemmer fra gæsterne på Verdensmålenes Plads og opfyldelse af konkurrencens kriterier, finder juryen vinderen af det mest bæredygtige produkt til kåringseventen lørdag 19. juni på Verdensmålenes Plads.
FAKTA
2030beyond er en handletank for 2030-agendaen, der understøtter parlamentarikere, borgere, virksomheder og andre med at accelerere handling for Verdensmålene. 2030beyond arrangerer Verdensmålenes Plads på Folkemødet 2021, som projektet ’Elever dyster for fremtidens bæredygtige mad’ er en del af.
FN’s World Food Programme (WFP) er modtager af Nobels Fredspris 2020. WFP er verdens største humanitære organisation, som redder liv under katastrofer og bruger fødevareassistance til at skabe fundamentet for fred, stabilitet og velstand for mennesker, der er ramt af konflikter, naturkatastrofer og klimaforandringer. Danmark er blandt WFP’s vigtigste donorer af fleksible bidrag. Disse bidrag gør det muligt for WFP at reagere hurtigt og effektivt, når katastrofer indtræffer, finansiere forsømte kriser og dermed sikre, at hjælpen når dem, der har mest brug for den.