Specielt hos de Midtjyske fødevarevirksomheder, der står for 28 % af den samlede arbejdsstyrke i Danmark, udvides eksisterende produktionsenheder trods tårnhøje sukker- og fedtafgifter
Da sukker- og fedtafgifterne i sin tid blev indført, frygtede man i fødevarebranchen store tab af arbejdspladser. Det viser sig nu at øgede aktiviteter hos danske fødevarevirksomheder – bl.a. grundet øget eksport, giver virksomhederne behov for større produktionsfaciliteter. Det er især hos fødevarevirksomheder i Midtjylland, som står for hele 28% af den samlede arbejdsstyrke i Danmark, at byggetankerne blomstrer. Det mærkes hos såvel entreprenører som producenter af byggevarer, der leverer til de nye fødevarebyggerier. Hos Give Elementfabrik har man netop solgt betonelementer til hele tre byggeprojekter for midtjyske fødevarevirksomheder, der alle projekteres og udføres af entreprenøren Bygmesteren A/S i Give.
– Fødevarevirksomhederne vokser typisk ud af eksisterende bygninger og udvider for at følge med efterspørgslen, fortæller Jonas Madsen, Bygmesteren i Give, der aktuelt står for totalentrepriser til OK Snack i Ejstrupholm, Ikast/Brande, Caletti i Århus og Coldstar i Vejle. Virksomheder, der alle har valgt at udvide deres eksisterende lokationer. Han køber betonelementer hos betonfabrikken Give Elementer, som bekræfter tendensen:
– Der er inden for byggebranchen i øjeblikket stort fokus på boligbyggeri, og derfor tales der ikke så meget om væksten inden for erhvervsbyggeri, som er det segment, vi leverer allermest til. Fødevarevirksomhederne er dog et godt eksempel på et segment inden for erhvervsbyggeri, som vi oplever øget efterspørgsel fra, lyder det fra Give Elementer.
Halvdelen af danske fødevarevirksomheder påtænker ifølge Dansk Industri at starte nye aktiviteter i udlandet. Og med øget eksport, vil behovet for byggeri i Danmark stige yderligere.
Fødevarebranchen står i dag for 5-6% af den samlede arbejdsstyrke i DK, hvoraf de 28% ligger i Midtjylland.