Er kaffe sundt?  

Der findes tre typer: Du prøver det én gang i livet og aldrig igen, du får det hver dag, eller også kan du slet ikke leve uden det. Vi taler selvfølgelig om kaffe, som er noget, vi danskere elsker at hælde i os. Man kunne kalde det for vores yndlingssport, fordi vores kaffeforbrug ligger i toppen på verdensplan, hvor vi i gennemsnit indtager 3-4 kopper kaffer dagligt ifølge sundhed.dk, som også er det, de definerer som et moderat og normalt indtag.  

Men er det egentlig sundt med al den kaffe? Eller burde du være opmærksom på dine medarbejderes kaffeforbrug? Det giver vi dig svaret på her, hvor vi vil uddybe, hvorvidt kaffe er sundt eller usundt, og hvad det helt præcist gør ved kroppen.  

Hvad indeholder kaffe?  

Når man skal snakke om, hvorvidt kaffe er sundt eller ej, er det vigtigt at gennemgå, hvad kaffe egentlig indeholder. Kaffe er en kompleks sag med en kemisk sammensætning, som indeholder en række aktive stoffer, der kan have en fysiologisk påvirkning, hvis du har et moderat indtag.  

For at komme det nærmere indeholder kaffe koffein, kahweol, cafestol, klorogensyrer og trigonellin, der påvirker centralnervesystemet, fedtstofskiftet, sukkerstofskiftet og på omsætningen og udskillelsen af kræftfremkaldende stoffer. Koffein er det mest kendte stof i kaffe, og er som regel grunden til, at folk indtager det i det hele taget.  

Hvad gør kaffe ved kroppen? 

Det er ikke så simpelt at forklare, hvad kaffe faktisk gør ved kroppen, og derfor om kaffe er sundt eller ej, uden at det bliver en forkromet forskningsartikel. Vi kan derimod forklare, hvad koffein i kaffe kan gøre ved og dermed har af effekt på kroppen.

Koffein i kaffe kan ved moderat forbrug: 

 • give følelsen af velvære og bedre humør  
 • have en stimulerende effekt og virke opkvikkende 
 • gøre dig mere opmærksom og årvågen 
 • have indflydelse på din fysiske præstation og udholdenhed 
 • gøre dig mindre træt. 

Du kan læse meget mere om, hvordan kaffe har stor indflydelse på dine medarbejderes ydeevne her

Men er kaffe så sundt eller usundt? 

Som alt muligt andet her i livet er ting godt i moderate mængder, og det bringer os så til det store spørgsmål: ”Er kaffe sundt?”. I moderate mængder er det som med meget andet; kaffe kan have en positiv indflydelse på kroppen, hvis du ikke overdriver dit indtag.  

Kaffes positive effekter 

 • Undersøgelser viser, at kaffedrikkere har lavere dødelighed. 
 • Det har en beskyttende virkning mod produktionen af kræftceller i bl.a., mundhule, lever, livmoder, svælg, samt tyk- og endetarm.  
 • Det kan mindske risikoen for udvikling af blodpropper eller blødninger i hjernen.  
 • Både koffeinholdig kaffe og koffeinfri kaffe nedsætter udviklingen af type 2-diabetes. 
 • Du nedsætter risikoen for udvikling af Parkinsons sygdom og Alzheimers sygdom.  
 • Det kan beskytte dig mod udvikling af depression.  
 • Du får en bedre præstationsevne, reaktionshastighed, koncentration, årvågenhed og opmærksomhed. 

Kaffes negative effekter  

 • Det kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. 
 • Kaffes koffeinindhold kan nedsætte dit indhold af kalk i knoglerne.  
 • Koffein kan forværre en angstlidelse.  
 • Som gravid kan du risikere et negativt graviditetsudfald. 

Bemærk, at der er stor forskel på, hvilken type kaffe der serveres, og hvilken effekt det har på kroppen. Du kan læse meget mere om kaffes effekt via linket her.  

Det er vigtigt for os at understrege, at det er meget forskelligt, hvordan kaffe påvirker os, og du skal derfor altid konsultere en professionel på området, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit kaffeforbrug har betydning for din sundhed.  

Kaffe er ikke bare kaffe 

Så er kaffe sundt? Ja, i moderate i mængder, som er tilpasset den enkelte. Hvad betyder det så for dig som arbejdsgiver? Umiddelbart er der større positive effekter fra kaffe ud over blot de fysiologiske. Det er nemlig en medarbejdergode, de ansatte går op i, og vi har en særlig kaffekultur, vi alle samles omkring. Du skal derfor ikke være bekymret for, om kaffe er sundt, når du køber den ind til kontoret, kantinen eller caféen.  

Det vil være en god idé for dig som arbejdsgiver at tilbyde dine medarbejdere, gæster og kunder en god kop kaffe, og du skal derfor finde den rette løsning. Det kan være, at du skal tilbyde koffeinfrie varianter eller købe kaffeautomater, som tilbyder varmt vand til te eller kakao, så der også er alternativer til dem, som ikke kan lide kaffe eller af en anden årsag ikke må få eller har lyst til at drikke kaffe. Læs mere her 

 

Skal vi hjælpe dig med din kaffeløsning? 

Vi har skabt stor glæde hos mange forskellige virksomheder via de forskellige kaffeløsninger, vi tilbyder. Det kan være løsninger som vores fuldautomatiske espressomaskiner eller vores kaffeautomater med instantkaffe. Skal vi hjælpe dig med at finde din foretrukne? Så kan vores skarpe konsulenter give dig et uforpligtende tilbud. Du skal ikke holde dig tilbage med at kontakte os og høre dine muligheder.