Vi elsker frikadeller og stegt flæsk. Det er sågar vores yndlingskøkken, viser undersøgelser, men alligevel er flere af vores hverdagsfavoritter italienske.

Er pasta med kødsovs en dansk ret? Det spørgsmål trænger sig på efter dette års analyse af danskernes yndlingsmad. For sjette år i træk har Karolines Køkken undersøgt danskerne madvaner, og her er der særligt én ting, der står klart: Danskerne er vilde med dansk mad. Hele 38 procent af danskerne fortæller i undersøgelsen, at deres yndlingskøkken er det danske. Herefter følger det italienske køkken med 15 procent, og på tredjepladsen kommer det mexicanske med blot 4 procent.
På trods af dette, er det ikke de danske klassikere som hakkebøf og karbonader, vi kokkerer i hverdagen. Øverst på listen over danskernes yndlingshverdagsretter i 2021 ligger nemlig pasta med kødsovs med 56 procent, stegt kylling med 55 procent, frikadeller med 49 procent og lasagne på en tæt fjerdeplads med 48 procent. Det undrer dog ikke Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken gennem 27 år:
– Det kommer ikke bag på mig, at pasta med kødsovs, lasagne og kylling er storfavoritter i de danske hjem. Det hænger uden tvivl sammen med vores travle hverdag, hvor vi danskere har tendens til at ty til de nemme og velkendte opskrifter i hverdagen, siger Tove Færch og fortsætter:
– Men det er meget overraskende, at det i så høj grad er det danske køkken, vi ser som vores yndlingskøkken. Jeg tror, det handler om, at mange danskere er blevet så vant til den ’traditionelle’ pasta med kødsovs, at vi efterhånden ser den som vores egen – som en typisk dansk ret. Og jeg tror også, at retterne er ”fordansket” lidt i mange hjem. Fx er det de færreste danskere, der lader kødsovsen simre hele dagen, som mange italienere ville gøre.
Vi er nysgerrige efter det udenlandske køkken
Selvom det er de samme velkendte retter, der har været danskernes yndlingshverdagsretter i mange år, så ser det ud til, at det er de udenlandske køkkener, der kommer på bordet, når vi skal udfordre os selv. I hvert fald ifølge danskernes søgninger på Arla.dk.
Nye tal fra Arla.dk, der hvert år har flere end 30 millioner besøg, viser nemlig, at de tre mest besøgte temasider de seneste i 2021 er den mexicanske, asiatiske og italienske temaside.
– Danskernes søgninger på Arla.dk fortæller, at det især er når vi har mere tid, for eksempel i weekenderne eller når vi skal have gæster, at kaster vi os ud i mad fra andre verdenshjørner end det danske. Så om fem år ser vi måske mexicanske tortillas eller japanske dumplings på listen over de mest populære hverdagsretter, fordi vi er blevet mere vant til dem. Men mon ikke, vi til den tid stadig peger på det danske køkken som vores favorit? siger Tove Færch.