Ny kogebog sætter ordene sund og junkfood i overskriften, men er det ikke lige at presse citronen?
Katrine Tuborgh er netop kommet på gaden med den 192 sider lange kogebog, Sund Junkfood, der giver alternativer til de normale, hurtige og usunde retter mange af os elsker. Forfatteren har tidligere udgivet bøgeren Stenalderkøkken og Naturlig mad – bøger hvori der også er en speciel tilgang til, hvad der egentlig er sundt. For det er tvivlsomt om flere af retterne der præsenteres i denne kogebog er sunde, hvis man kun skeler til kalorierne. Derimod er der både burger, pizza, hotdogs, nuggets, fritter, ketchup og meget andet – alt sammen uden tilsætningsstoffer, forslag til hvordan man undgår gluten, hvis det er relevant, og i de fleste tilfælde grønne alternativer til de store kaloriesyndere.
– Min mission er, at gøre mad mere gennemsigtig. Vi skal vide, hvad vi spiser, og vi skal lære vores børn, at god mad ikke er noget, man bare køber færdiglavet, lyder det fra Katrine Tuborgh.
Jeg har forsøgt mig med et par retterne, med familien derhjemme som forsøgskaniner, og selv om jeg ikke er stødt på nogen teknisk udfordrende retter endnu, har det været en rigtig god inspirationskilde. En af opskrifterne, er tre varianter af sushi, og i den byttes de kalorie- og stivelsesrige sushi-ris ud med blomkål. Og udover at smage glimrende og være et rigtigt godt, vitaminrigt og kaloriefattigt alternativ, så er det en sjov måde at få ekstra grøntsager sneget ind i retten.
– Det er ikke så vigtigt for mig at få folk til altid at vælge de sundere eller mere kalorievenlige udgaver. Det vigtigste er faktisk, at folk tager stilling til, hvad de spiser. Uanset hvad de vælger.
Sund Junkfood er en provokerende titel til en udmærket kogebog, der præsenterer sundere junkfood.
Anmeldelseseksemplar er fremsendt af forlaget Gyldendal