Udenlandske kunder er vilde med danske øko-fisk, og der er grundlag for omlægning af flere dam- og havbrug til økologisk drift.
Den nuværende danske produktion på omkring 1000 tons økologiske ørreder årligt bliver nærmest revet væk, og der er klart et marked for, at flere dambrug og havbrug kan lægge om til økologi.
Det blev senest bekræftet på den internationale økologiske fagmesse BioFach i Nürnberg, Tyskland, tidligere på måneden.
Her havde brancheforeningen Dansk Akvakultur en stand, bemandet med organisationens næstformand Lars Erik Holtegaard.
Røgerier vil købe dansk
– Jeg kom hjem med omkring 30 nye kontakter til folk, som er interesserede i vores produkter. Langt de fleste af dem vil købe økologiske ørreder. Blandt andet var der stor interesse fra røgerier i Frankrig og Tyskland, fortæller han.
Andre henvendelser kom fra BioFach-gæster, som var interesserede i at købe sættefisk (yngel) og befrugtede ørredæg, eller i at handle med danske producenter af økologisk fiskefoder.
– Der var også interesse for danske økologiske muslinger, flodkrebs og tang, tilføjer Lars Erik Holtegaard.
Udsolgt hos Danforel
Også Europas største producent af røgede ørredfileter, Danforel i Grindsted, mærker den store efterspørgsel på danske økologiske fisk.
– Vores udfordring i dag er ikke at sælge vores økologiske produkter, men at skaffe råvarerne, de økologiske fisk, fortæller administrerende direktør Martin D. Ravnsbæk.
Danforel forarbejder og sælger årligt flere hundrede tons økologiske ørreder.
– Over en to-årig periode vil vi nok kunne øge salget med 50 procent, vil jeg tro. Det kræver blot, at vi kan få fiskene til det, siger Martin D. Ravnsbæk.
Også økologiske muslinger eksporteres i stor stil fra Danmark. 2000 tons er den årlige produktion på.
– Salget går fremad, men vi har fortsat økologiske muslinger nok til alle, der vil købe, siger Søren Mattesen, direktør for den store muslingeproducent Vilsund Blue.