At chiliretter kan være en stærk oplevelse er ingen overraskelse, men hvis retten er blevet al for stærk, så er her tricket til at få den ned i styrke.
Spis den kold!
Det stærke stof i chili hedder capsaicin, og fremfor at påvirke smagsløgnene på tungen, så sender det signal til hjernen om smerte og irritation. Stoffet fremkalder desuden en tilstand, som kaldes hyperalgesi, hvor munden bliver ekstra følsom overfor bl.a. salt, syre, alkohol – og temperatur.
Derfor vil en mundfuld rygende varm chili con carne smager meget stærkere end en tilsvarende kold portion. Tilstanden er ganske kortvarig – cirka 10-20 minutter.
Til gengæld kan man ved at spise chili regelmæssig sænke sin overfølsomhed overfor stoffet, og dermed være i stand til at spise stærkere mad – uden at skulle spise den kold.
Og skulle det alligevel gå galt, så husk at droppe vandet. Capsaicin er uopløseligt i vand, og vil bare få det hele til at blive endnu værre. Stoffet er fedtopløseligt, så derfor er bl.a. mælk en god vej til mindre brændende mundhule.
Kilde: Wikipedia