• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosMiljø og sundhed26. 10. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Ris er en overset kilde til klimaproblemer

Detailhandel og en grosMiljø og sundhed26. 10. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Det mener Lidl og den danske NGO Preferred By Nature, der gennem salg af SRP-verificerede ris vil oplyse danskerne.

På verdensplan er konventionelle ris en overset kilde til klimaproblemer. Over halvdelen af jordens befolkning får deres primære næring fra ris, men verdens ældste kornsort er desværre også skyld i et alvorligt træk på jordens ressourcer gennem et enormt forbrug af ferskvand på 2.500 liter vand per kilo ris og udledning af store mængder metan; en drivhusgas, der er 34 gange så kraftig som CO2. Sådan lyder det fra butikskæden Lidl og den danske NGO Preferred By Nature.

Taler tallene til ens dårlige samvittighed, kan man nu finde SRP-verificeretris hos Lidl, som dermed er det første danske supermarked til at udbyde den mere bæredygtige ris. Det kan som forbruger være svært at finde rundt i de mange ordninger, men at ris er SRP-verificeret betyder en reduktion i vandforbruget på 20 %, at udledningen af drivhusgasser reduceres med 50 % samt en 10 % højere betaling til de bønder, der dyrker risene.

Stigende efterspørgsel på mere bæredygtige og verificerede produkter

Forbrugere i dag er i højere grad mere bevidste om, at bæredygtighed dækker bredere end blot at et produkt er økologisk eller fairtrade, men hidtil har der ikke været meget fokus på selve produktionen af ris og hele forsyningskæden bag.

Hos Lidl oplever man en stigende efterspørgsel på mere bæredygtige produkter. I Danmark ser vi generelt set bevidste forbrugere, og vi tilvælger i høj grad økologi, heriblandt økologiske ris. De økologiske principper er dog ikke tilstrækkelige til at bekæmpe de andre graverende problemer, der knytter sig til selve dyrkningen – en problematik, der stadig mangler fokus på.

– Hos Lidl ønsker vi at bidrage til at gøre ris til mere bæredygtige afgrøder ved at skabe en afsætningskanal for ris dyrket på en mere bæredygtig vis. Når vi tilbyder vores kunder SRP- verificeret ris, håber vi både at kunne sætte fokus på risproduktionens udfordringer og samtidig bidrage til at gøre alternativet rentabelt. Kun på den måde kan vi skabe en varig reduktion af det klimaaftryk, der kommer fra dyrkning af ris samt forbedrede levestandarden for de bønder, der lever af at dyrke ris, udtaler Rasmus Pape, indkøbsdirektør i Lidl i Danmark.

Mere bæredygtig forvaltning af ris i fremtiden

Den danske NGO, Preferred by Nature, blev grundlagt i Aarhus i 1994 og arbejder i dag internationalt med praktiske løsninger for at skabe positive forandringer i de lande, hvor mange råvarer produceres. NGO’en verificerer blandt andet skove og landbrug over hele verden. Det er også Preferred by Nature’s eksperter, der har været med til at udvikle Sustainable Rice Platform i 2011 – verdens første standard for bæredygtig risdyrkning.

Preferred By Nature er godkendt til at verificere risbønder og tage på kontrolbesøg for at sikre, at kravene i standarden bliver overholdt – heriblandt biodiversitet, sociale forhold, arbejdsvilkår. Her er et krav også at ændre den teknik, bønderne dyrker risene på. Eksempelvis undervises bønderne i at skiftevis oversvømme markerne og lade dem tørre ud – på den måde undgår man anaerobe forhold, som resulterer i den potente drivhusgas metan.

– Vi er meget glade for, at Europas største dagligvarekæder, Lidl, vælger at sætte SRP-verificeret ris på hylderne. Det er med til at kaste lys på de udfordringer, der er i produktionen af konventionelle ris, som få desværre har hørt om i Danmark. Når danske forbrugere tilvælger SRP-verificeret ris, støtter de altså de bønder, der vælger at producere bæredygtigt. Det skaber en afsætning – og det er et stort fremskridt både for miljøet og for bønderne, udtaler Peter Feilberg, direktør i Preferred By Nature.

Indtil videre har Lidl introduceret de bæredygtige ris i Tyskland, Danmark og i Holland, og ser et stort potentiale i at fortsætte udrulningen i stadig flere lande på tværs af Lidls 11.550 butikker.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Miljø og sundhed

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik