Torsdag inviterede 12 østjyske kommuner til debat med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på Folkemødet.
At det netop er 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus, der sætter fødevarer på dagsordenen skyldes, at Østjylland er epicenter i den danske fødevareklynge og førende i Europa inden for fødevareinnovation.
Under debatarrangementet kunne man opleve Michelin kokken Per Mandrup lave en helt ny ret af innovative østjyske fødevarer som hamp, insekter, springkilde-vand, gær, kål, spinat, hvidblomstret chili og svinekød. Det skete samtdig med, at en investeringsekspert, repræsentanter for Landbrug & Fødevarer og miljø- og fødevareministeren afholdt en paneldebat med fokus på innovative fødevarer fra Østjylland.
– Østjylland arbejder for Danmark. Vi udgør det største vækstområde uden for hovedstaden, og det har i flere år været vores mål, at vi til Folkemødet giver en gave i form af et debatarrangement, som kan bidrage til at flytte dagsordenen, siger Jan Petersen, der er formand for Business Region Aarhus og borgmester i Norddjurs Kommune.
Han fremhævede, at der i Business Region Aarhus bor 1 mio. mennesker med 316 byrådsmedlemmer, 12 borgmestre og 33 folketingsmedlemmer. Samarbejdet består af Hedensted, Horsens, Odder, Skanderborg, Samsø, Aarhus, Silkeborg, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Randers og Viborg kommuner. Tilsammen udgør de det største vækstområde uden for hovedstaden.
De østjyske virksomheder står for 33 procent af dansk fødevareeksport og hele 37 procent af eksporten fra Østjylland er fødevarerelateret.