Kokkenes Kok er en æresbetegnelse, der tildeles en kok for en bemærkelsesværdig indsats for at fremme dansk gastronomi. I år er denne ære blevet tildelt Claus Henriksen, en kok, der på imponerende vis har forstået at omsætte Danmarks skønne natur og råvarer til enestående smagfulde og utraditionelle retter.

Claus Henriksen har i over 15 år været dedikeret til at skabe madkunst ud af den lokale natur og råvarer, der findes i Odsherred og omegn. Gennem sin tid som køkkenchef på Dragsholm Slot, i hele 13 år, har han forvandlet stedet til en institution inden for dansk gastronomi. Under hans ledelse modtog restauranten talrige priser og anerkendelser, herunder en Michelin-stjerne, der gjorde den til en af provinsens første stjernebestrøede restauranter.
I de senere år har Claus Henriksen startet sine egne spisesteder, der først var på Michelin-niveau og senere blev et spisehus med fokus på pasta og lokale grøntsager. Han har en sjælden evne til at skabe nye smagsoplevelser, kombineret med en fremragende kulinarisk dygtighed og en hjertevarm humor, der gør ham yderst populær i hele branchen.
Fejret til arrangement på Sjette Frederiks Kro
Prisen “Kokkenes Kok 2022” er et skulderklap til Claus Henriksen for hans utrættelige dedikation til at højne dansk gastronomi og hans evne til at lade sig inspirere af Danmarks enestående natur og råvarer.
Claus Henriksen blev i år fejret til Fonden Dansk Gastronomis festaften, som blev afholdt søndag den 8. oktober på Sjette Frederiks Kro i Risskov. På aftenen uddelte fonden også den særlige Hæderspris som tildeles en personlighed der over en årrække har gjort en ekstraordinær indsats for gastronomien i Danmark. Prisen er tidligere kun blevet uddelt få gange, blandt andet til Jan Restorff og Jean-Louis Lieffroy.
Denne gang tilfaldt æren det mangeårige medlem af Fonden Dansk Gastronomi og pioner inden for dansk gastronomi Jens Peter Kolbeck.
Om Fonden Dansk Gastronomi
Fonden Dansk Gastronomi arbejder for at fremme dansk gastronomi og højne niveauet i branchen. Dette opnås gennem støtte til lovende danske kokke, der får mulighed for videreuddannelse gennem kurser og studieophold i både Danmark og udlandet. Fondens mål er at fastholde og løfte dansk gastronomi til et internationalt niveau. Derudover sponsorerer fonden konkurrencer og fødevarerelaterede arrangementer
Fonden Dansk Gastronomi repræsenteres af en række førende kokke fra danske restauranter samt fødevarevirksomheder som Danish Crown og Arla. Disse kokke bidrager ulønnet til fondens arbejde, hvor samarbejde og kreativitet udfolder sig for at gavne hele branchen.
Tidligere vindere af “Kokkenes Kok”:
- 2021: Morten Nielsen
- 2020: Jesper Koch
- 2019: Kenneth Toft-Hansen
- 2018: Lisbeth Jacobsen
- 2017: Jakob Mielcke
- 2016: Mikkel Maarbjerg
- 2015: Per Thøstesen, Bistro Boheme
- 2014: Torsten Vildgaard, Restaurant Studio
- 2013: Claus Christensen, Restaurant Gammel Mønt
- 2012: Jens Peter Kolbeck, Gastronomisk Konsulent
- 2011: Rasmus Kofoed, Geranium
- 2010: Restaurant Noma v/ Claus Meyer og René Redzepi
- 2009: Bo Jacobsen, Restaurationen
- 2008: René Redzepi, Restaurant Noma
- 2007: Francis Cardenau, UMAMI og Le Sommelier
- 2006: Erwin Lauterbach, Restaurant Saison
- 2005: Michel Michaud, Ruths Hotel
- 2004: Søren Gericke, Restaurant Grisobasovitz
- 2003: Lars Nielsen, Restaurant Kommandanten