• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltDetailhandel og en grosLandbrugMejeriØkologi og bæredygtighed21. 10. 2020 | Kasper Mundt-Nielsen

Ny mælkebevægelse vil aktivere hele værdikæden

AktueltDetailhandel og en grosLandbrugMejeriØkologi og bæredygtighed21. 10. 2020 By Kasper Mundt-Nielsen

Naturmælk lancerer det nye bæredygtige initiativ Mælkebevægelsen, for sætte fokus på hele værdikæden, dyrevelfærd, klima og biodiversitet. Det skal give en øget indtjening til leverandørerne af råmælken og den regning vil Naturmælk dele med forbrugerne. Naturmælks direktør, Leif Friis Jørgensen håber at forbrugerne vil følge bevægelsen, der lanceres sammen med en ny økologisk gårdmælk, som vil være i detailhandlen fra næste uge.

I året, hvor det røde Ø-mærke fylder 30 år og velfortjent er blevet allemandseje i vores lille land, står det paradoksalt nok klarere end nogensinde, at landbrugets ambitionsniveau for bæredygtighed er nødt til at stile endnu højere. Det gælder i meget høj grad for arbejdet med at nedbringe kvægbrugets udledning af drivhusgasser, og det gælder for dyrevelfærd og biodiversitet, hvor der er behov for at sætte endnu mere og hurtigere handling bag branchens gode intentioner.

Nu lancerer Naturmælk under titlen ”Mælkebevægelsen” et helhjertet forsøg på at imødekomme det stigende folkekrav og de årelange henstillinger fra myndigheder og NGO’er. Initiativet kickstartes med udgivelsen af minimælken Økologisk Gårdmælk 0,4%, der fra uge 43 kan købes i Føtex/Bilka og i Netto via et samarbejde med Løgismose. Mælken kommer fra den vestjyske mælkebonde Jens Krogh, som dermed er den første af forhåbentlig mange landmænd til at blive en del af Mælkebevægelsen.

– Vi har taget initiativ til den her bevægelse, fordi vi synes, der er behov for en fast form på de mange ekstra tiltag indenfor bæredygtighed, som vi er mange, der har arbejdet målrettet med i årevis. Økologien er et godt og solidt grundlag for det, men i dag er det ikke længere nok. Vi skal stræbe højere, hvis vi skal nå de mål for bæredygtigheden i dansk landbrug om 10-20 år, som jeg og mange andre landmænd drømmer om. Vi står over en række store udfordringer både lokalt og globalt, og et markant øget fokus på centrale temaer som klima, dyrevelfærd og biodiversitet er absolut nødvendigt, hvis næste generation skal have en verden at operere i på samme vilkår som os selv, fortæller Jens Krogh. 

Aktivering af hele værdikæden fra jord til bord

Naturmælk har udarbejdet en kravspecifikation til sine mælkeleverandører, som for at deltage i Mælkebevægelsen forpligter sig på en stribe parametre for bæredygtighed – ud over det, der er defineret af økologireglerne. Det er fx et krav at udarbejde og iværksætte en klimahandlingsplan med mindst ét nyt klimainitiativ hvert år, ligesom det er et krav, at gården er godkendt af Dyrenes Beskyttelse, og at den er godkendt til de maksimale tre hjerter under den nye statslige dyrevelfærdsmærkning. Derudover skal landmanden deltage i bevægelsens formidlings- og udviklingsarbejde og i det hele taget være en aktiv ambassadør for det næste niveau af den grønne omstilling. Se hele listen med krav herunder.

Det ekstra arbejde honoreres med en højere afregning for mælken, og den regning ønsker mejeriet at dele med forbrugerne, som bliver bedt om at betale 1 krone mere for mælken (prisen er 12,95 kr./liter) end for en tilsvarende økologisk standard-minimælk. Mælkebevægelsens succes afhænger på den måde lige så meget af forbrugernes reelle interesse for at bidrage til den bæredygtige forandring som af landmændenes vilje til at gennemføre de definerede aktiviteter. Det erkender Naturmælks direktør Leif Friis Jørgensen:

– En bevægelse er aldrig stærkere end de kræfter, der bliver lagt i den, og her har vi altså brug for at trække læsset i samlet flok; landmænd, mejerier, detail og forbrugere. Hvis vi skal lykkes med den her omstilling, som er vores generations vigtigste opgave, er vi nødt til at aktivere hele værdikæden fra jord til bord og stå sammen om at turde tage de næste skridt. Mælkebevægelsen er vores næste skridt, og vi håber, at mange vil tage det med os, lyder det fra mejeridirektøren.

Skrevet i: Aktuelt, Detailhandel og en gros, Landbrug, Mejeri, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

Detailhandel og en grosPolitik og eksport12. 11. 2025

FødevareDanmark støtter ønsket om lavere fødevaremoms, men afviser De Samvirkende Købmænds (DSK) forslag om at finansiere momsnedsættelsen ved at hæve momsen på ”mindre nødvendige varer”. Torsdag i sidste uge lancerede De Samvirkende Købmænd (DSK) en analyse, der viser, at det er muligt at

Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

Forskning og uddannelseMejeriØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

En ny forskningsgennemgang viser, at fem enkle tiltag kan gøre osteproduktion mere effektiv og bæredygtig. Et forskerteam fra DTU har gennemgået den eksisterende forskning om fermentering og modning af ost i et litteraturstudie og peger på fem underudnyttede videnskabeligt baserede tiltag, som kan

Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

AktueltFoodservice12. 11. 2025

Den toscanske michelinrestaurant Saporium rykker for en periode ind i Tivoli. I Toscanas bølgende bakker ligger et af Italiens mest eksklusive og idylliske hoteller: det danskejede Borgo Santo Pietro, som for nyligt er blevet tildelt de maksimale 3 nøgler i Michelin-guiden. Blandt hotellets

Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

AktueltDetailhandel og en grosKød, fisk og fjerkræ12. 11. 2025

Ved mandagens World Steak Challenge vandt irske Dawn Meats og Lidl titlen som 'World's Best Steak' for deres irske græsfodrede sirloin. I alt sikrede Irland sig 24 guldmedaljer - og ud af de i alt 304 uddelte medaljer tog Irland den største samlede medaljehøst med 68 guld-, sølv- eller

Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

Forskning og uddannelseFødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed12. 11. 2025

Forskning i økologi skal ikke have mindre, men større investeringer, for at Danmark kan leve op til sine grønne ambitioner om en fordobling af økologien. Det sikrer en ny politisk aftale. Med et nybrud i dansk forskningspolitik gennemfører regeringen flerårige investeringer i forskning og

FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den danske ingrediensproducent FERM FOOD ApS fra Bække i Vejen har vundet EY Entrepreneur Of The Year’s regionale pris i kategorien Scale-Up. Prisen blev uddelt ved EY’s kåring i Syd-og Sønderjylland torsdag den 6. november og markerer en vigtig milepæl for virksomheden, der leverer fermenterede

Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

DrikkevarerForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

I jagten på nye måder at producere protein på, har forskere på Aalborg Universitet forvandlet restprodukter fra ølproduktion til et proteinrigt produkt, som kan erstatte almindeligt kød i f.eks. pølser. Resultatet er både velsmagende, bæredygtigt og økonomisk fordelagtigt. For mange går en øl

Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

AktueltFoodserviceForskning og uddannelse11. 11. 2025

Mens hotel- og restaurationsbranchen kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft, har Hotel Vejlefjord succes med at fastholde og udvikle medarbejdere gennem målrettede talentprogrammer. Hotel- og restaurationsbranchen har i flere år været blandt de hårdest ramte af forgæves rekrutteringer.

Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

AktueltFødevareproduktionLandbrugMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed11. 11. 2025

Den 18.–19. november samles landmænd, forskere, rådgivere og virksomheder i Kolding til Økologikongres 2025. Med 47 faglige sessioner og temaer fra grøn trepart til sundhed og økologisk regenerativt landbrug sætter kongressen fokus på, hvordan økologien kan levere løsninger på tidens største

Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMesser og konferencerMiljø og sundhedTop11. 11. 2025

Den offentlige debat om ultraforarbejdede fødevarer fylder meget hos både forbrugere og fødevaresektor. På årets fødevarekonference, Fremtidens Fødevarer, hos Teknologisk Institut satte forskere og aktører problemstillingen under lup og opfordrede til at flytte fokus fra proces til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

  • Fem forskningsbaserede skridt mod mere bæredygtig ost

    12.11.2025

  • Toscansk toprestaurant fylder Det japanske Tårn med italiensk velsmag

    12.11.2025

  • Irland vinder prisen for verdens bedste steak ved World Steak Challenge

    12.11.2025

  • Grønne ambitioner kræver større satsning på økologiforskning

    12.11.2025

  • FERM FOOD vinder EY’s Scale-Up pris: Gør fødevarer sundere

    11.11.2025

  • Indonesisk svamp tryller ølrester om til pølser

    11.11.2025

  • Hotel Vejlefjord investerer massivt i talentudvikling i en presset branche

    11.11.2025

  • Økologikongres 2025 skal vise, hvad økologien kan præstere på basis af naturlige metoder

    11.11.2025

  • Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces

    11.11.2025

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik