• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedTop09. 11. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Kødforbrug: Her er Danmark dårligst

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedTop09. 11. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

I Danmark spiser vi mindre kød, viser ny stor undersøgelse. Men blandt undersøgelsens ti lande, er Danmark det land, der har skruet mindst ned for kødforbruget.

Ud over Danmark har Tyskland, Holland, Østrig, Frankrig, Italien, Spanien, Polen, Rumænien og Storbritannien deltaget i undersøgelsen, der placerer Danmark i bund over lande, der har skåret ned på kødforbruget. I alt har over 7.500 personer deltaget.

Tofu eller t-bone-steak? Europæerne – inklusive danskerne – vælger i højere grad kødet fra end tidligere. Det viser en ny, stor undersøgelse af forbruget af kød og plantebaserede fødevarer i 10 europæiske lande, som Københavns Universitet har stået i spidsen for. Men samtidig er Danmark det af landene, som har skåret mindst ned på bøfferne og spegepølsen.

Samlet set spiser knap 46 % af europæerne mindre kød sammenlignet med for et år siden, hvor tallet for danskernes vedkommende er på 37%. Dermed har 63% af danske forbrugere ikke har reduceret deres kødforbrug, hvilket placerer Danmark på en delt sidsteplads blandt deltagerlandene i denne del af undersøgelsen.

– Vores kødforbrug kan gøre en stor forskel i den klimakrise, vi står i. Derfor er det opløftende at se, at en ret stor andel af befolkningen i Europa spiser mindre kød end tidligere. Samtidig er det dog bemærkelsesværdigt, at Danmark som normalt er så progressivt og trendsættende et land, her ligger bagerst i feltet. Jeg havde forventet lidt mere af Danmark, siger lektor Armando Perez-Cueto fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, der har ledet undersøgelsen, som er den første af sin slags.

Københavns Universitet har lavet undersøgelsen i partnerskab med organisationen ProVeg International og Ghent Universitet som en del af Smart Protein-projektet.

Andre opgørelser fra de seneste år har vist, at danskernes kødforbrug ligger over EU-gennemsnittet, mens det samlet set er lavere end vores nabolandes (Skandinavien, Tyskland og Storbritannien). Når det gælder oksekød, ligger Danmarks forbrug dog i den allerhøjeste ende og højere end i samtlige nabolande.

Myter og kulturelle barrierer står i vejen

I den nye undersøgelser indtager Danmark ikke blot en bundplacering, når det handler om, hvad vi har gjort, men også hvad vi agter at gøre. Danmark er nemlig det land, hvor færrest har planer om at skære ned på kødforbruget. Mens knap 40% af europæerne samlet set har en intention om at nedsætte deres kødforbrug i de kommende måneder, ligger tallet for danskerne på 33%. Det betyder, at 67% enten har tænkt sig at spise den samme mængde kød eller endda mere.

Undersøgelsen peger på mange mulige årsager til Danmarks lave placering:

– For det første skal vi punktere de myter, der florerer. Eksempelvis mener halvdelen af danskerne, at vi ernæringsmæssigt ikke kan undvære kød, selvom der er forskningsmæssig evidens for det modsatte. For det andet hersker der en madkultur, der siger, at plantebaseret mad ikke smager af nok, og at et komplet måltid indeholder kød. Det mener 45% af danskerne. Selvom det kun er 100 år siden, at danskerne primært levede af plantekost, har narrativet om hvad der er rigtigt at spise, vokset sig stærkt, siger Armando Perez-Cueto.

Men også en masse andre barrierer står i vejen for en diæt, der i højere grad er baseret på planter. For over en tredjedel af danskerne gælder det, at de synes at plantebaseret mad er for dyrt, at de ikke ved, hvordan de skal tilberede det, at de mangler information om det, og at de ikke synes det ser appetitligt nok ud.

“Disse ting både kan og bør der gøres noget ved. Og det bør være en opgave for hele samfundet – myndigheder, forskere, organisationer m.fl. sammen at skubbe befolkningen i retning af mere klimavenlige madvaner. For en grøn omstilling af samfundet kan ikke ske uden en grøn omstilling af vores madforbrug,” lyder det fra Armando Perez-Cueto.

Gode vinde blæser

Men Armando Perez-Cueto understreger, at der alt i alt blæser gode vinde for en mere plantebaseret diæt blandt europæerne:

– Næsten 30% af de europæiske deltagere svarer, at de har planer om at spise væsentligt flere plantebaserede mejeri- og kødprodukter, og omkring halvdelen af alle deltagere har aldrig smagt hverken plantekød, plantemælk, tofu, quinoa eller lignende produkter. Så der er et enormt vækstpotentiale i markedet for plantebaseret mad og solid grobund for at udvikle flere og bedre produkter.

I undersøgelsen svarer de europæiske forbrugere bl.a. også på, hvilke typer plantebaserede varer, de gerne ville kunne købe i butikkerne. Især er der efterspørgsel på plantebaseret fjerkræ i form af kyllingebryst og plantebaseret fisk i form af fiskepinde, røget laks og fiskeburgere. Hos de danske forbrugere er der særligt et ønske om større udbud af plantebaseret hakkekød og steak.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik