• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed22. 10. 2024 | Mikkel Bækgaard

ISS tidobler mængden af bælgfrugter på tallerkenen i deres kantiner

FoodserviceFrugt og grøntMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed22. 10. 2024 By Mikkel Bækgaard

De omkring 40.000 spisende gæster i ISS’ danske kantiner får i gennemsnit serveret 25 g. bælgfrugter dagligt gennem frokosten, og det er væsentlig højere end de 2-5 g. bælgfrugter, som danskerne i gennemsnit får. Alligevel vil ISS øge mængden af bælgfrugter markant de kommende år.

Nye tal fra Fødevarestyrelsen viser, at kun halvdelen af danskerne har kendskab til bælgfrugter, og at det daglige indtag blot ligger på 2-5 gram. Det står i skarp kontrast til de officielle kostråd, der anbefaler 100 gram om dagen. Derfor lancerer ISS nu en ny målsætning. Inden 2026 skal de ca. 40.000 måltider, som servicekoncernen dagligt serverer i sine ca. 200 kantiner, indeholde 40 gram bælgfrugter – en tidobling eller mere i forhold til danskernes nuværende gennemsnitlige indtag. Inden 2030 er målet at nå helt op på 60-70 gr. dagligt.

Målet skal nås gennem en række konkrete initiativer, der skal oplyse, engagere og motivere kantinegæsterne om de mange klima- og sundhedsmæssige fordele ved den oversete fødevare. Disse initiativer inkluderer nudging, kampagner, løbende monitorering og en særlig indsats for at uddanne køkkenpersonale i brugen af bælgfrugter og andre grønne alternativer.

”Bælgfrugter er ikke bare en vigtig kilde til proteiner, kostfibre og essentielle vitaminer, de har også et langt mindre klimaaftryk sammenlignet med animalske proteiner, da de kræver mindre vand og energi at producere,” forklarer Morten Hassing, Head of Food Product and Performance hos ISS.

“Vores kantiner serverer allerede i dag 25 gram bælgfrugter pr. gæst, hvilket er en vigtig milepæl, som vi er stolte af i ISS, men vi sigter endnu højere. Vores mål er at nå 40 gram inden 2026 og 60-70 gram inden 2030, og det kræver en samlet indsats på tværs af værdikæden. Derfor er vi stolte over at være en del af Bælgfrugtspartnerskabet, hvor vi i fællesskab med andre aktører kan gøre en reel forskel for både miljøet og folkesundheden.”

ISS træder ind i Bælgfrugtspartnerskabet

Den nye målsætning og de relaterede initiativer sker som led i ISS’ indtrædelse i Bælgfrugtspartnerskabet tidligere i år, hvor ISS også fik en plads i styregruppen. Her arbejder ISS, sammen med en række andre aktører på fødevareområdet, for at fremme danskernes forbrug af bælgfrugter til gavn for både folkesundheden og kloden gennem initiativer, der sætter fokus på fødevarens mange klima- og sundhedsmæssige fordele.

For ISS er det langt fra første gang, at man bruger kantinefrokosten som en platform til at engagere sig aktivt i partnerskaber for at fremme den grønne omstilling og forbedre danskernes kostvaner. I løbet af de seneste to år har ISS bl.a. taget initiativ til dyrkning af egne grøntsager på et regenerativt landbrug, indgået partnerskab med Gartnerhjælpen for at redde 200.000 kg skæve grøntsager, samt lanceret en fuldkornsordning i samarbejde med Fuldkornspartnerskabet. Bælgfrugtinitiativet er endnu et skridt i deres mål om at gøre kantinemåltider sundere og mere bæredygtige.

Om Bælgfrugtspartnerskabet

Bælgfrugtspartnerskabet er et samarbejde mellem private og offentlige aktører, der har til formål at fremme folkesundheden og skåne miljøet ved at øge både forbruget og produktionen af bælgfrugter i Danmark. Gennem forskellige initiativer og videndeling arbejder partnerskabet på at gøre bælgfrugter til en mere integreret del af danskernes kost. Sekretariatet for Bælgfrugtspartnerskabet ledes af Tænketanken Frej, mens styregruppen inkluderer repræsentanter fra blandt andre Lidl, Dava Foods, Plantebaseret Videnscenter, Aarhus Kommune og ISS.

Skrevet i: Foodservice, Frugt og grønt, Miljø og sundhed, Top, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

AktueltMesser og konferencer11. 09. 2025

Onsdag den 10. september var fødevareleverandøren Dagrofa Foodservice værter for inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’ i TAP1 i København. Der var i år rekordstor opbakning til arrangementet med over 160 udstillere og 1.700 deltagere. En stor del af den danske fødevarebranche

Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

Messer og konferencer11. 09. 2025

Med omkring 4.300 udstillere og 135 fællesstande åbner Anuga Fine Food 2025 i Köln i sin hidtil største udgave. Fagmessen under Anuga-paraplyen viser, hvordan delikatesser, gourmetprodukter og basisfødevarer vinder global betydning. Fra Altunkaya Ins. Nak. Gida Tic. A.S. over Calvo

Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

Detailhandel og en gros11. 09. 2025

Dagrofa har stigende salg af kædernes egne mærker. Nu kan kunderne møde mere end 40 nye produkter i premium-mærket OMHU. Ost, pølser, laks, ris, pasta og pastasovs. Dagrofas premiumbrand OMHU har lige fået tilført mere end 40 nye varer, som er rettet mod forbrugere, der også kigger efter luksus

Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

AktueltMejeriMesser og konferencer11. 09. 2025

Lørdag den 20. september serverer ’Cheese Copenhagen’ et stort - og gratis - ostebord i TorvehallerneKBH: 86 danske oste fra store og små mejerier.  Er man interesseret i ost, bør man lægge vejen forbi det københavnske madmekka TorvehallerneKBH lørdag den 20. september. Fra kl. 11 til 16

Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

DrikkevarerMesser og konferencerTop11. 09. 2025

Festivalen Kaffe & Sensorik, der vender tilbage til Aarhus i oktober, samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed Social Craft om at skabe nye arbejdspladser til dém, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet. Når festivalen Kaffe & Sensorik indtager Aarhus Congress Center den

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik