• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

MejeriTop15. 05. 2025 | Mikkel Bækgaard

Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

MejeriTop15. 05. 2025 By Mikkel Bækgaard

Årets vindere af Mejeriforeningens Gourmetprisen er Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri og Sølvræv fra Arla Unika samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og flødeis med pistacie begge fra Aabybro Mejeri. Vinderne blev fundet af en stærk dommertrio bestående af Michelin-kokkene Eric Vildgaard og Brian Mark Hansen samt madiværksætter Timm Vladimir.

Blåskimmelosten Sølvræv fra Arla Unika, produceret på Gjesing Mejeri, er vinder i kategorien bløde oste i Mejeriforeningens Gourmetprisen 2025. Foto: Chris Tonnesen

”Her er nogle, der ved, hvad de laver”. ”Det smager jo vanvittigt godt”. ”Meget høj klasse”. ”Håndværksmæssige færdigheder”.

Sådan lyder det begejstret fra dommertrioen i Gourmetprisen – Mejeriforeningens årlige dyst, hvor Danmarks bedste mejeriprodukter kåres – med fokus på smag, originalitet og x-faktor.

Og dommerne er også et team, som virkelig ved, hvad de har med at gøre, når det gælder gastronomi: To Michelin-belønnede kokke, Eric Vildgaard fra Restaurant Jordnær og Brian Mark Hansen, Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023, flankeret af madiværksætter Timm Vladimir.

I alt 71 mejeriprodukter er i år tilmeldt Gourmetprisen, hvor der kåres en vinder i hver af i alt fem kategorier. Dommernes vurdering spænder fra kontant kritik til uforbeholden begejstring – både over de enkelte produkter og til danske mejeriprodukter i det hele taget.

Danske mejerier er verdens bedste til blåskimmeloste, lyder det, og i flere kategorierne er der stor ros til de mejerier, der stiller op med produkter fremstillet af enten fåre- eller gedemælk.

”Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi,” lyder det således i kommentaren til vinderen af konsummælkskategorien – en syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri.

GOURMETPRISEN 2025 – VINDERE OG FINALISTER

Konsummælksprodukter

Vinder: Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Superspændende produkt, der bare smager helt vildt godt! Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi. Mildt staldet i starten, men bliver hurtigt grøn og græsset. Blid bitter note. Lang flot eftersmag. Til trods for fedtindholdet er den mere rensende end coatende i munden. Hele produktet føles godt for både krop og sjæl. Mejeriinnovation, når det er bedst!

Finalister: Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri og Gedeyoghurt fra Nørgaards Gedemejeri

Smør og blandingsprodukter

Vinder: Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Den er eddermame nice, den her! Den smager jo vanvittigt godt. Flot matgult visuelt udtryk; man kan se, at den er kærnet. Teksturen er perfekt fast og kompakt, men smagen lykkes alligevel med at være frisk og græsset. Let og legende og i total balance. Giver mindelser om et godt fransk håndværkssmør. Så bliver det ikke meget bedre.

Finalister: Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri og Arla Unika Saltet smør fra Arla Holstebro Mejeri

Hårde oste

Vinder: Fyrtårnsost fra Thise Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Wow, den her ost smager jo nærmest som en god årgangschampagne med sin dybe frugt og toastede noter af nødder og karamel – med et strejf af blomster. Harmonisk og mega interessant. Minder os om en velmodnet comté – et imponerende vidnesbyrd om, hvor langt det danske ostehåndværk er kommet. Meget høj klasse.

Finalister: Gedegouda med bukkehornsfrø fra Nørgaards Gedemejeri og Henrykt fra Mammen Mejerierne

Bløde oste

Vinder: Sølvræv fra Arla Gjesing Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Ok, her er nogle, der ved, hvad de laver! Helt klart feltets bedste ost. Supercremet og lækker. Kraftigt ammoniakket, men lige til det rette punkt. Den holder balancen perfekt. Konsistensen er vanvittig, og udenpå er osten utroligt smuk med sin fine grå skimmel. Det her må være Danmarks bedste blåskimmelost!

Finalister: Den Hvide Dame fra Arla Troldhede Mejeri og Figen fra Bornholms Andelsmejeri

Is og desserter

Vinder: Dansk flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Glimrende pistacieis med en god og lækker tekstur. Her er en legering, der har virket – isen er flot stabiliseret og fast pga. tørstoffet i nødderne. Smagen er ren og klar. Den høje kvalitet af råvarerne er tydelig, og det samme er de håndværksmæssige færdigheder, som vi kan takke for det flotte resultat.

Finalister: Cacao Upcycled fra Hansens Is og Jordbærsmil fra Hansens Flødeis

Dommerne Gourmetprisen 2025

Brian Mark Hansen, køkkenchef på Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023. Søllerød Kro har siden 2007 haft en Michelin-stjerne.

Eric Vildgaard, køkkenchef hos og medejer af Restaurant Jordnær i Gentofte, som fra åbningsåret 2017 opnåede en Michelin-stjerne og i dag har hele tre stjerner.

Timm Vladimir, skuespiller, tv-vært og indehaver af madskolen Timm Vladimirs Køkken, som blev til, efter han vandt tv-dysten Masterchef i 2011.

FAKTA om Gourmetprisen

Gourmetprisen uddeles hvert år af Mejeriforeningen med det formål at hylde danske mejeriprodukters gastronomiske værdi. Alle typer af mejeriprodukter kan være med i konkurrencen. Produkterne skal være produceret i Danmark, og dommerne finder tre finalister og kårer en vinder ud fra blandt andet smag, originalitet og x-faktor.

Der kåres en vinder i hver af disse fem kategorier:

  • Konsummælksprodukter (det er for eksempel mælk, creme fraiche, yoghurt, hytteost og lignende)
  • Smør og blandingsprodukter
  • Bløde oste (det er for eksempel skimmelost)
  • Hårde oste (det er for eksempel gul ost)
  • Is og desserter

Skrevet i: Mejeri, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

Emballage03. 06. 2025

Nemco opfordrer virksomhederne til at søge rådgivning og medlemskab af en kollektiv ordning. Den 31. maj var der deadline for indberetning af emballagemængder til Dansk Producentansvar. Både fødevarevirksomheder og andre virksomheder med producentansvar for emballage skulle sikre, at deres

Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhed03. 06. 2025

Danskernes madfærdigheder bliver dårligere og dårligere, og det får nu Danmarks største fødevarevirksomhed Arla til at slå alarm. Madfærdigheder er nemlig afgørende, når det kommer til danskernes sundhed, klimaet og det sociale samvær. 42 pct. af danske børn og unge siger, at de ikke kan koge

Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed03. 06. 2025

For sjette år i træk sætter Landbrug & Fødevarer fokus på de offentlige køkkener, der gør en forskel. Med Køkkenprisen 2025 hyldes de madhåndværkere, der kombinerer faglighed, smag og bæredygtighed i hverdagen - og viser vejen for fremtidens offentlige måltider. Hver dag serveres mere end

Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

AktueltMesser og konferencer03. 06. 2025

15.-24. august bliver Københavns gader igen fyldt med langborde og leben, når årets Copenhagen Cooking løber af stablen. I år kan gæsterne glæde sig til 100 oplevelser på tværs af hele byen: Fra petanqueturneringer til pizzakonkurrence, en ny version af Smørrebrødets Dag og middag midt på Kongens

Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

Detailhandel og en grosKonfektureMejeriTop03. 06. 2025

De seneste år har danskerne oplevet prisstigninger på mange varer. Nye tal viser, at danskerne ændrer forbrug på nogle varer, mens andre må koste, hvad de koster. Prisen på chokolade har gennem de seneste år været på himmelflugt. Ifølge nye tal fra analysevirksomheden YouGov er kiloprisen for

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

  • Online dagligvarehandel løfter sløret for omkostningerne ved friskhedsgaranti

    27.05.2025

  • 150-årig familievirksomhed rykker til Aarhus: Oluf Brønnum & Co A/S åbner nyt domicil på Runetoften

    27.05.2025

  • Dansk vinproduktion træder ind i SMVdanmark

    27.05.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på kød

    27.05.2025

  • Premiere på Roskilde Festical: Ny øl brygget på juicerester og øko-boller

    27.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik