• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 09. 2023 | Mikkel Bækgaard

GUDP-projektet ZERO vil skabe klimaneutrale værdikæder

AktueltFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed26. 09. 2023 By Mikkel Bækgaard

Med udgangspunkt i værdikæderne for danskproduceret havregryn og rugbrød vil et nyt GUDP-projekt skabe klimaneutrale fødevarer. Det skal ske ved at neutralisere samtlige klimaaftryk i værdikæderne.

Det kan være en jungle at navigere i, når det kommer til at vælge klimavenlige eller klimaneutrale fødevarer i dit supermarked.

For hvad betyder i grunden klimavenlig? Hvor klimavenligt er produktet, og hvad gør det i grunden klimavenligt?

Og hvad med begrebet klimaneutral? Hvad gør, at en fødevare kan være en klimaneutral fødevare, når det i alle tilfælde kræver ressourcer, herunder energi at fremstille fødevaren?

I dag skabes klimaneutrale fødevarer ved at kompensere for aftrykket gennem klimakreditter. Dermed kompenseres produktionsaftrykket eksempelvis ved, at der et andet sted i verden plantes skov.

Men klimakreditter fremmer ikke reduktionen af klimagas-emissioner, dér hvor produkterne fremstilles.

Således kan produktionen af klimaneutrale fødevarer i princippet foregå under helt samme forhold som produktionen af ikke-klimaneutrale fødevarer. Men med den forskel, at der klimakompenseres ved at plante skov på nabogrunden, i Østeuropa eller i Sydamerika.

Det er naturligvis positivt, at der plantes mere skov som en effekt af klimakreditter, men hvad nu, hvis fødevarens værdikæde i sig selv var klimaneutral?

Netop dén vinkel arbejder et nyt projekt under GUDP ud fra. Projektet ZERO har som målsætning at skabe en klimaneutral værdikæde til hhv. produktion af havregryn og rugbrød. Om det fortæller Julie Therese Christensen, specialkonsulent ved SEGES Innovation og projektleder for ZERO:

”Dansk landbrug og fødevareindustri skal være frontløbere i den grønne omstilling, og vise vejen mod klimaneutralitet. Derfor har vi samlet partnere fra hele værdikæden – fra landbrugeren til supermarkedet – om at skabe de første klimaneutrale fødevarer, som er klimaneutrale indenfor hele værdikæden.”

Virkemidler i primærproduktionen

Det første skridt for projektet er at udføre en omfattende livscyklusanalyse, hvor samtlige emissioner fra værdikæderne kortlægges. Hermed skabes et komplet billede over værdikædernes aftryk og dermed klarhed om, hvor meget der skal kompensere for værdikædernes aktiviteter.

De to værdikæder, som projektet arbejder med, er for produktion af havregryn og rugbrød. Om valget af netop disse fødevarer fortæller Julie Therese Christensen om her:

”Vores slutprodukter er gode, danske produkter, som alle danskere bruger i husholdningen og kan forholde sig til. Samtidig afspejler valget af slutprodukter også et ønske om et produkt, hvor det er realistisk at nå i mål.”

For at neutralisere værdikædernes klimaaftryk, vil ZERO-projektet kombinere forskellige kendte virkemidler til reduktion af emissioner i marken.

Således vil projektet anvende grøn ammoniak, der produceres på vedvarende energikilder, til at gødske rugen og havren, mens nitrifikationshæmmere skal reducere udledningen af lattergas i forbindelse med gødskningen.

”For at kompensere for den øvrige værdikædes aftryk og dermed neutralisere udslippet af klimagasser, vil vi, når marken er høstet, omdanne halmen til biokul. Biokul kan lagre kulstof i jorden og det tilbageføres til marken i en mængde, hvor klimaeffekten af det lagrede kulstof modsvarer værdikædens samlede klimaaftryk,” fortæller Julie Therese Christensen.

Fokus på forbrugeren

Foruden et dedikeret fokus på upstream-delen af værdikæden, har ZERO også fokus på den forbrugerorienterede del. Et centralt element i projektet er at skabe den rigtige fortælling om den klimaneutrale fødevare:

”En væsentlig ting for levedygtigheden af klimaneutrale fødevaresystemer er, at forbrugerne har tillid til produkterne. Det rejser et spørgsmål om, hvordan vi skal kommunikere om produktet, når kunden står i supermarkedet, og skal træffe valg om, hvilket produkt der skal vælges. Hvordan får man kommunikeret om, hvad produktet kan, og hvad der adskiller det fra andre produkter?”fortæller Julie Therese Christensen.

Derfor indgår afprøvning af forskellige kommunikationskoncepter i ZERO-projektet. Her vil man i samarbejde med producenter og detailled udvikle og afprøve forskellige måder at kommunikere om klimaneutrale koncepter på.

Selvom ambitionerne i ZERO er store, så er tidshorisonten det ikke. Efter planen forventes det, at du allerede omkring årsskiftet 2024/2025 kunne finde klimaneutrale havregryn og rugbrød i dit lokale supermarked.

Projektet ZERO er igangsat i januar 2023 og forventes afsluttet med udgangen af 2025.

Skrevet i: Aktuelt, Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Geia Group køber bake & take

Brød og kagerFoodservice20. 11. 2025

Med opkøbet styrker Geia Group sin position inden for bl.a. instore-bagerier og convenience-kæder, hvor der vil blive sat yderligere fokus på innovation til både danske og udenlandske kunder. bake & take er en velrenommeret leverandør af innovative og kundetilpassede bageriprodukter til

Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

Forskning og uddannelseFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

Torsdag modtager Bornholms Lakseklækkeri i Nexø de allerførste larver af varmtvandsrejer. Det er en vigtig milepæl i opbygningen af en helt ny fødevareproduktion på øen og etableringen af Danmarks første lokale produktion af varmtvandsrejer. I alt 10.000 rejelarver er på vej til Bornholm, efter

Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræ20. 11. 2025

I løbet af 2027 åbner Sticks’n’Sushi sin første lufthavnsrestaurant som en del af udvidelsen af Terminal 3 i Københavns Lufthavn. Med panoramaudsigt over landingsbanen, en ny bar og et specialdesignet koncept for rejsende kan både faste gæster og førstegangsbesøgende se frem til et nyt sted, hvor de

30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

AktueltDetailhandel og en gros20. 11. 2025

Julen handler om at dele, og i år kan støtten blive til 6 måltider. Støt FødevareBankens indsamling i Netto, og køb julens smukkeste til- og fra-mærker. For kun 30 kroner får du fire juleornamenter, der støtter en vigtig sag, pynter på gaverne og sikrer seks måltider til borgere som denne jul spiser

Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

Miljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed20. 11. 2025

Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer. Teknologisk Institut står i spidsen for at drive BioSustainability Design Fellowship Programmet, der samlet set er

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

  • Too Good To Go får øget betydning i et økonomisk presset USA

    18.11.2025

  • Kulinarisk spydspids udnævnt som Kartoffelambassadør 2025

    18.11.2025

  • Forum for Fødevarereklamer: Branche sætter selv aldersgrænse på 15 år for bestemt type reklamer

    18.11.2025

  • Brasserie Carl vinder Årets ret med gris 2025 – og Ti Trin ned vinder for osteret

    18.11.2025

  • FødevareDanmark: Sænk fødevaremomsen, men hæv ikke priserne andre steder

    12.11.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik