Hvad sker der, når de skarpeste hjerner inden for fødevareforskning og 75 danske landbrugs- og fødevarevirksomheder flytter sammen på 110 hektar landbrugsjord i Skejby?
– Det skaber en innovationspark for fødevarer i verdensklasse. Navnet er Agro Food Park, og fremtidsvisionen er at 3.000 mennesker skal arbejde med fødevarer og innovation i parken inden år 2030, lyder det fra initiativtagerne bag Agro Food Park, der er ejet Landbrug og Fødevarer, og siden etableringen i 2009 har været i en rivende udvikling. Allerede nu er 75 virksomheder med tilsammen 1.000 ansatte, flyttet ind i Agro Food Park, der inden længe også er adresse for Arlas nye globale innovationscenter. Et bofællesskab der skal løfte dansk fødevareforskning, og sparke yderligere til væksten i den danske landbrugs- og fødevaresektor.
– Agro Food Park bygger videre på stolte danske traditioner for tillidsfuldt samarbejde, men også konkurrence mellem stærke parter i dansk landbrug og fødevareindustri – med fokus på at udvikle fødevarer af højeste kvalitet, siger Steen Nørgaard Madsen, formand for Agro Food Park.
På tværs af fødevaresektoren
Og det er afgørende med vidensdeling på tværs af fødevaresektoren, hvis Danmark skal være fremme i feltet inden for verdens fødevareforskning.
– Fødevarehvervet skal udvikle sig – vi skal finde ny viden, skabe nye produkter og indgå nye, innovative samarbejder med åbent sind. Det er målet med Agro Food Park – at give de rigtige mennesker de rigtige rammer for at skabe noget nyt og skabe vækst. Sådan skal den danske fødevareklynge styrkes i den globale konkurrence, siger Karen Hækkerup, direktør for Landbrug & Fødevarer.
Der er i dag allerede en stor interesse for Agro Food Park, hvor virksomheder dagligt henvender sig. Derfor er den nye plan også en nødvendighed, så man kan styre udviklingen i den rigtige retning – med fokus på innovation og vækst og investeringer.
– Ved at sammentænke fødevareproduktion og byliv har vi forsøgt at skabe et økosystem hvor folk, viden og ideer mødes, siger Kasper Guldager Jensen, direktør for GXN innovation, der sammen med 3XN arkitekter, William McDonough + Partnere, BCVA arkitekter samt konsulenterne Urland står bag visions- og udviklingsplanen for Agro Food Park, der er støttet af Realdania.
Midtpunkt i fødevareklynge
Helt konkret rummer den nye 2030 plan tre primære landskabelige koncepter, som kaldes ’The Strip’, ’The Plazas’ og ’The Lawn’. Alt sammen med til at danne de mest optimale rammer for, at Agro Food Park kan udvikle sig til at blive midtpunktet for den danske fødevareklynge.
Der er en udvikling Rådmand for Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Wurtz ser frem til.
– Agro Food Park er på mange måder et billede på, hvordan fremtidens erhvervsområde skal se ud. Det er tæt og intenst, det bringer medarbejderne sammen, og så er det bundet op på letbanen. Erhvervsområder kan let blive store, kedelige ørkener, der genererer en masse biltrafik, og ingen møder mellem mennesker. Agro Food Park tænker på en helt anden måde, og vil i stedet invitere aarhusianerne indenfor, og det er fantastisk positivt, siger han.