• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

MejeriMiljø og sundhedTop01. 12. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Er smør sundt?

MejeriMiljø og sundhedTop01. 12. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Vi har i mange år været fedtforskrækkede, og der har været adskillige kampagner rettet mod forbrugernes indtag af smør. Men undersøgelser viser, at smør sagtens kan have sin plads i en sund livsstil – og det mangler da bare, når nu smørret er ved at gå hen og blive trendy.

God gastronomi er blevet trendy. Øllet skal gerne være hjemmebrygget, vinen og kødet købes lokalt, og jagten på osten med den helt rette affinage er gået ind. Smør er et vigtigt bindeled i mange retter, og skal man servere et topprodukt, er det bestemt også værd at tage et kig på nutidens smørtrends. En del af den generelle trend i fødevarebranchen er fokuseringen på produktionen og ægtheden, og det afspejler sig også til dels i smørproduktionen, hvor noget smør sælges som ”gammeldags kærnet smør”.

I Danmark er vi begunstiget med fremragende mejerier og ost- og smørproducenter. Samtlige smørprodukter har en veldefineret profil, der giver kokke, bagere og andre forbrugere uanede eksperimentelle muligheder. Foto: Andreas Omvik
I Danmark er vi begunstiget med fremragende mejerier og ost- og smørproducenter. Samtlige smørprodukter har en veldefineret profil, der giver kokke, bagere og andre forbrugere uanede eksperimentelle muligheder. Foto: Andreas Omvik

Omfattende kvalitetssikring
Smør produceres af den overskydende fløde fra mælkeproduktionen og kærnes enten ved hjælp af den gammeldags og langsommelige proces eller som langt hovedparten af smørret i dag, på en smørmaskine. Fløden pumpes i en kærne og kærnes ud til smørkorn og kærnemælk. Kærnemælken tappes fra, og smørret æltes efterfølgende med salt og vand, til der ikke længere er synlige vanddråber. Den overordnede proces er den samme ved begge metoder, men den gammeldags kærning producerer batchvis, hvor den moderne smørmaskine opererer langt hurtigere og kontinuerligt og derfor kan skabe større volumen på kortere tid. Der er fordele og ulemper ved begge produktioner, men for forbrugeren er valgmuligheden en klar fordel: Uanset om der ønskes den samme perfekte pakke smør hver gang, eller der ønskes en håndværkssmør med charme – så ligger produktløsningen lige foran dig hos forhandleren. Én ting er sikkert: Uanset hvad du vælger, sikrer kvalitetssikringen hos de danske smørproducenter, at du får en højkvalitetssmør hver gang.

Eksperimenter med smørret
Diversiteten i produktionen og det generelle ønske om at levere unikke produkter giver kunderne en fantastisk palet af smørprodukter, langt ud over den generiske pakke smør i køledisken. Det giver køkkenpersonalet en mulighed for at sætte et helt specielt præg på serveringen. Skal der bages småkager med et tvist, kan man for eksempel prøve en ekstra saltet smør med sydesalt, det giver småkagen en helt ny smag i forhold til den klassiske småkage, og bearnaisens smag og konsistens kan udfordres med flere af de spændende håndværkssmør på markedet. Men smørret kan også være decideret udslagsgivende for, om et bagværk skal lykkes.
-Smør er meget smagfuldt, og mens der er delte meninger, mener jeg, at man skal bruge saltet smør i bagværk. Dog bør man undgå smør med store saltkrystaller, det kan du i stedet komme på bagværket bagefter, fortæller Allan Salmi Sommer, produktudvikler hos bagerkollektivet FoodPeople.

Efter at have spist sig igennem 5 småkager, hvor eneste ændring i opskriften var smørret, er det tydeligt hvor stor betydning denne herlige gule klump har. Foto: Andreas Omvik
Efter at jeg har smagt mig igennem 5 småkager, hvor eneste ændring i opskriften var smørret, er det tydeligt hvor stor betydning denne herlige gule klump har. Foto: Andreas Omvik

Er smør sundt?
Det er ikke til, at komme uden om, at smør er meget fedt. Faktisk er hele 80 % fedt, og derfor er det naturligvis fornuftigt at stille spørgsmålstegn ved mængden af smør i madlavningen. I disse dage tages kostrådene omkring blandt andet fedt op til overvejelse hos Landbrug og Fødevarer, for det er beviseligt, at fedt giver energi og essentielle fedtsyrer, der er godt for kroppen, så måske bør vi ikke være så fedtforskrækkede. Merete Myrup Christensen, ernæringschef hos Landbrug & Fødevarer, opfordrer til, at man i stedet for at spørge, om smør er sundt, i stedet spørger: ”Kan smør indgå i en sund kost og livstil?” Hendes eget svar er, at tager man højde for kalorieindtag og fører en generel fornuftig livsstil, er der bestemt plads til smør på brødet. En amerikansk analyse* med overskriften ”Is butter back?”, der kigger på smør i relation til sundhed, foretaget i juni 2016, viser nemlig, at der er en lille eller neutral effekt af smør på livstilssygdomme og dødelighed. Forfatterne konkluderer derfor, at der efter deres mening ikke er brug for et stort fokus på hverken at nedsætte eller øge indtaget af smør.

Af Kasper Mundt-Nielsen

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927102/

Skrevet i: Mejeri, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

Drikkevarer22. 05. 2025

Nu kan vinentusiaster modtage vinanbefalinger fra Danmarks dygtigste sommelierer og samtidigt støtte lokale vinhandlere. Initiativet er blevet taget så godt imod, at vinplatformen Bottle Hero nu gør klar til at gå internationalt med frisk kapital i ryggen.  Nu kan man få vinoplevelsen fra

Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

Forskning og uddannelseMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Når tusindvis af unge, undervisere, virksomheder og organisationer samles til Green Innovation Week i Skive den 25. september, bliver det med bæredygtighed på både programmet og menuen. I år er det nemlig elever fra tre fødevareuddannelser – Nordic Food College, FGU Skolen Skive og Aarhus Tech – der

Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

AktueltDrikkevarerFoodservice22. 05. 2025

Go Nordic Cruiseline, selskabet bag Oslobåden, skifter fra Heineken til Carlsberg som ny ølleverandør på ruten mellem København og Oslo. Skiftet er led i en større rebranding med øget fokus på nordisk identitet, hvor Carlsberg viser sig at være gæsternes foretrukne øl. Fremover vil passagererne

Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed22. 05. 2025

Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk. Teknologisk Institut åbner døren for små og mellemstore fødevarevirksomheder, der ønsker at styrke deres position

Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

FoodserviceTop22. 05. 2025

Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken. På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med

Foodexpo lancerer nyt messekoncept

Messer og konferencer20. 05. 2025

Et helt nyt messekoncept med 15 unikke zoner venter de besøgende på næste års Foodexpo, der med den nye konstruktion samler brancherne i hver deres zone. Nordens største event for fødevareprofessionelle finder sted 22.-24. marts 2026 i MCH Messecenter Herning. Udstillerne på næste års Foodexpo

Ny AI skal nudge til at spise grønnere

Detailhandel og en grosForskning og uddannelseFrugt og grøntMiljø og sundhed20. 05. 2025

Forskere fra SDU, AU og KU vil udvikle en kunstig intelligens, der kan få forbrugere til at smide sundere og mere bæredygtige dagligvarer i deres indkøbskurve, når de handler online. Hvis du bruger Netflix, Spotify eller TikTok, kender du også til den anbefalelsesalgoritme, som baseret på dine

Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

AktueltMesser og konferencerMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed20. 05. 2025

70 spændende, lokale produkter fra hele landet er reduceret til 12, der nu skal dyste om Produktprisen 2025 i kategorierne Mad, Konfekture, Drikke og Innovation. Ved smagningen smagte og udvalgte dommerne samtidig fem produkter, der for første gang skal dyste om Coops nye pris, Irmaprisen, og dermed

Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

AktueltMesser og konferencer20. 05. 2025

15.-17. maj blev Madens Folkemøde afholdt Nykøbing Falster. Folkemødet har tidligere været afholdt på et lokalt gods, men flyttede i år netop for at kunne få flere besøgende. Madens Folkemøde mere end tredoblede deres besøgstal i forhold til sidste år.  André Andersen har været direktør i

Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

FoodserviceMesser og konferencerTop20. 05. 2025

Tre af Danmarks dygtigste kokke dystede fredag på torvet i Nykøbing Falster for at blive landets næste repræsentant ved de prestigefyldte Bocuse d’Or-konkurrencer. Vinderen er nu fundet: Christian Wellendorf, køkkenchef og partner på Babette i København. Christian Wellendorf konkurrerede mod

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Nemco Machinery A/S

    Nemco har nyt med hjem fra Europas største fødevaremesse

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Topsommelierer fra Michelin-restauranter anbefaler vine fra lokale vinhandlere på dansk vinplatform

    22.05.2025

  • Green Innovation Week: Gråærter og rapskage på menuen: Unge madhåndværkere former fremtidens køkken

    22.05.2025

  • Gæsterne foretrækker Carlsberg: Oslobåden får ny ølleverandør

    22.05.2025

  • Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer

    22.05.2025

  • Skoleelever fik første måltid fra nyt kæmpekøkken

    22.05.2025

  • Foodexpo lancerer nyt messekoncept

    20.05.2025

  • Ny AI skal nudge til at spise grønnere

    20.05.2025

  • Finalister til Produktprisen og Irmaprisen 2025 er fundet

    20.05.2025

  • Madens Folkemøde trak 35.000 mennesker til Nykøbing Falster

    20.05.2025

  • Christian Wellendorf er Danmarks næste Bocuse D´Or kandidat

    20.05.2025

  • Medaljeregn til Slagter Lampe

    15.05.2025

  • Ukraine og Danmark udbygger samarbejdsaftale på landbrugsområdet

    15.05.2025

  • Simon Mosegaard Fibiger bliver ny CEO for Orkla Danmark

    15.05.2025

  • Her er de danske mejeriprodukter med mest x-faktor 2025

    15.05.2025

  • Det er blevet dyrere at spise varme hveder

    15.05.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik