• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

MejeriMiljø og sundhedTop01. 12. 2016 | Kasper Mundt-Nielsen

Er smør sundt?

MejeriMiljø og sundhedTop01. 12. 2016 By Kasper Mundt-Nielsen

Vi har i mange år været fedtforskrækkede, og der har været adskillige kampagner rettet mod forbrugernes indtag af smør. Men undersøgelser viser, at smør sagtens kan have sin plads i en sund livsstil – og det mangler da bare, når nu smørret er ved at gå hen og blive trendy.

God gastronomi er blevet trendy. Øllet skal gerne være hjemmebrygget, vinen og kødet købes lokalt, og jagten på osten med den helt rette affinage er gået ind. Smør er et vigtigt bindeled i mange retter, og skal man servere et topprodukt, er det bestemt også værd at tage et kig på nutidens smørtrends. En del af den generelle trend i fødevarebranchen er fokuseringen på produktionen og ægtheden, og det afspejler sig også til dels i smørproduktionen, hvor noget smør sælges som ”gammeldags kærnet smør”.

I Danmark er vi begunstiget med fremragende mejerier og ost- og smørproducenter. Samtlige smørprodukter har en veldefineret profil, der giver kokke, bagere og andre forbrugere uanede eksperimentelle muligheder. Foto: Andreas Omvik
I Danmark er vi begunstiget med fremragende mejerier og ost- og smørproducenter. Samtlige smørprodukter har en veldefineret profil, der giver kokke, bagere og andre forbrugere uanede eksperimentelle muligheder. Foto: Andreas Omvik

Omfattende kvalitetssikring
Smør produceres af den overskydende fløde fra mælkeproduktionen og kærnes enten ved hjælp af den gammeldags og langsommelige proces eller som langt hovedparten af smørret i dag, på en smørmaskine. Fløden pumpes i en kærne og kærnes ud til smørkorn og kærnemælk. Kærnemælken tappes fra, og smørret æltes efterfølgende med salt og vand, til der ikke længere er synlige vanddråber. Den overordnede proces er den samme ved begge metoder, men den gammeldags kærning producerer batchvis, hvor den moderne smørmaskine opererer langt hurtigere og kontinuerligt og derfor kan skabe større volumen på kortere tid. Der er fordele og ulemper ved begge produktioner, men for forbrugeren er valgmuligheden en klar fordel: Uanset om der ønskes den samme perfekte pakke smør hver gang, eller der ønskes en håndværkssmør med charme – så ligger produktløsningen lige foran dig hos forhandleren. Én ting er sikkert: Uanset hvad du vælger, sikrer kvalitetssikringen hos de danske smørproducenter, at du får en højkvalitetssmør hver gang.

Eksperimenter med smørret
Diversiteten i produktionen og det generelle ønske om at levere unikke produkter giver kunderne en fantastisk palet af smørprodukter, langt ud over den generiske pakke smør i køledisken. Det giver køkkenpersonalet en mulighed for at sætte et helt specielt præg på serveringen. Skal der bages småkager med et tvist, kan man for eksempel prøve en ekstra saltet smør med sydesalt, det giver småkagen en helt ny smag i forhold til den klassiske småkage, og bearnaisens smag og konsistens kan udfordres med flere af de spændende håndværkssmør på markedet. Men smørret kan også være decideret udslagsgivende for, om et bagværk skal lykkes.
-Smør er meget smagfuldt, og mens der er delte meninger, mener jeg, at man skal bruge saltet smør i bagværk. Dog bør man undgå smør med store saltkrystaller, det kan du i stedet komme på bagværket bagefter, fortæller Allan Salmi Sommer, produktudvikler hos bagerkollektivet FoodPeople.

Efter at have spist sig igennem 5 småkager, hvor eneste ændring i opskriften var smørret, er det tydeligt hvor stor betydning denne herlige gule klump har. Foto: Andreas Omvik
Efter at jeg har smagt mig igennem 5 småkager, hvor eneste ændring i opskriften var smørret, er det tydeligt hvor stor betydning denne herlige gule klump har. Foto: Andreas Omvik

Er smør sundt?
Det er ikke til, at komme uden om, at smør er meget fedt. Faktisk er hele 80 % fedt, og derfor er det naturligvis fornuftigt at stille spørgsmålstegn ved mængden af smør i madlavningen. I disse dage tages kostrådene omkring blandt andet fedt op til overvejelse hos Landbrug og Fødevarer, for det er beviseligt, at fedt giver energi og essentielle fedtsyrer, der er godt for kroppen, så måske bør vi ikke være så fedtforskrækkede. Merete Myrup Christensen, ernæringschef hos Landbrug & Fødevarer, opfordrer til, at man i stedet for at spørge, om smør er sundt, i stedet spørger: ”Kan smør indgå i en sund kost og livstil?” Hendes eget svar er, at tager man højde for kalorieindtag og fører en generel fornuftig livsstil, er der bestemt plads til smør på brødet. En amerikansk analyse* med overskriften ”Is butter back?”, der kigger på smør i relation til sundhed, foretaget i juni 2016, viser nemlig, at der er en lille eller neutral effekt af smør på livstilssygdomme og dødelighed. Forfatterne konkluderer derfor, at der efter deres mening ikke er brug for et stort fokus på hverken at nedsætte eller øge indtaget af smør.

Af Kasper Mundt-Nielsen

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927102/

Skrevet i: Mejeri, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik