I hele 60 bind vil den legendariske kok Feran Adrià og hans team forsøge at formidle al viden om gastronomi og vin. Vi var med, da bind 5-6 i seriens bøger om vin blev præsenteret i København.

Hvordan formidler man al viden om mad og vin på en forståelig og anvendelig måde, så man kan tage lige præcis det, man har brug for og blive klogere? Man laver da en bogserie på intet mindre end 60 bind, der på alle mulige leder og kanter belyser gastronomiens og vinens enorme verden.
Cirka sådan lyder tanken bag Bullipedia, et gigantisk bogværk, som den legendariske kok Feran Adrià står i spidsen for. Tanken er at gå i dybden med gastronomiens og vinens verden og i hvert bind kaste lys over et mere specifikt emne som fx kulinariske teknikker, chokolade eller vinsmagningens kunst.
Hver bind er bygget op som et leksikon, man ikke nødvendigvis behøver at læse fra ende til anden, men kan slå op i for at blive klogere. Det har der nemlig manglet derude, forklarer Feran Adrià, da vi i forbindelse med lanceringen af bogseriens femte og sjette bøger om vin møder ham og hans team i København:
“Helt enkelt sagt er det et leksikon over gastronomi. Vi fandt det nemlig nødvendigt at skabe et værk fyldt med viden og information af høj kvalitet. Dermed har kokke og fx studerende på de gastronomiske uddannelser en samling bøger, de kan bruge helt som de har brug for det.”
Vigtigt med viden – også om vin
Indtil nu er der udkommet 29 bind i Bullipedia-serien, hvor en række af bøgerne fokuserer på vinens verden. Det sker med en særlig underserie kaldet Wine Sapiens, hvor hvert bind beskriver et særligt underområde af vinens verden, fx vin i en restaurant-kontekst, vinsmagning som aktivitet eller sensorisk analyse af vin.
Ligesom de andre bind i Bullipedia-serien er vinbøgerne også tænkt som opslagsværk, man kan bruge i den sammenhæng, man har behov for det – og hvor man kan blive klogere, også hvis man er kok.
“De fleste kokke ved ikke noget om vin. Men det er godt at få noget viden, der ikke nødvendigvis kommer fra en sommelier. Og det kan man få her,” forklarer Feran Adrià.
Først nu findes et stort opslagsværk
Bøgerne om vin kommer da også vidt omkring og går samtidig intenst i dybden. Således hedder fx seriens femte bind ‘Wine tasting as an activity’ og beskriver vinsmagning fra mange forskellige vinkler. Heri er der således tekster om blandt andet typer af vinsmagninger, betydningen af bly i vinglasset og sensoriske analysemetoder.
Med andre ord er der nok viden at kaste sig over, hvis man virkelig vil gå i dybden. Og egentlig er det mærkeligt, at et værk som dette ikke findes før nu, mener Feran Adrià:
“Det er bemærkelsesværdigt, at når nu vin betyder så meget økonomisk, at der indtil nu ikke har fandtes et så komplet leksikon over vinens verden.”