• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Økologi og bæredygtighed23. 08. 2021 | Kasper Mundt-Nielsen

Det bliver nemmere at donere gratis overskudmad

Økologi og bæredygtighed23. 08. 2021 By Kasper Mundt-Nielsen

Stop Spild Af Mad har lanceret en ny portal, GratisMad.dk, som er en landsdækkende løsning, der fungerer lokalt og skaber større forankring i lokalsamfundet, mindsker madspild og samtidigt hjælper socialt udsatte. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn, som var med til at indvie portalen, håber at initiativet kan give inspiration til indsatsen mod madspild i fremtiden.

Fra madspild til måltid. Lancering af Stop Spild Af Mad’s landsdækkende portal til donation og modtagelse af overskudsmad GratisMad.dk. Købmand Brian Christoffer Holm Andersen,, Stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul, Fødevareminister Rasmus Prehn, Gitte Johansen, stifter og daglig leder af Projekt Hjemløs, og Købmand David Johnsen Fredag den 13. august. 2021 (foto Keld Navntoft)

En ny og meget nemmere måde at modtage og donere frisk og god overskudsmad på – og samtidig støtte sit lokalsamfund. Det er nu en realitet takket være den ny landsdækkende gratis portal, GratisMad.dk, fra forbrugerbevægelsen og foreningen Stop Spild Af Mad.

Portalen blev for nylig indviet af Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, Projekt Hjemløs og Stop Spild Af Mad i to store REMA 1000 supermarkeder i Nordvestkvarteret i København.

– Der bliver smidt over 800 tusinde tons god mad ud om året i Danmark. Det er et helt vildt tal. Jeg synes derfor, at det er super positivt, hvis vi kan bekæmpe madspild samtidig med, at vi bekæmper madfattigdom. Stop Spild Af Mad er en af de organisationer, der gør problemer til løsninger. Det er et eksempel på, hvordan virksomhederne, forbrugerne og samfundet spiller sammen. Jeg håber, at dette initiativ kan give inspiration til at forankre indsatsen mod madspild i lokalsamfundene i Danmark – det ser jeg store perspektiver i for fremtiden, siger Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn.

Indvielsesdagen alene genererede hele 20.000 nye besøg på portalen GratisMad.dk.

Både til donorer og til modtagere
GratisMad.dk består af en lettilgængelig og gratis digital platform på mobil og web, som gør det nemt for danskere i madfattigdom – fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte – at få nem og hurtig adgang til gratis mad over hele landet og på en værdig måde.

GratisMad.dk vil også kunne bruges, så flere lokale donorer af overskudsmad – supermarkeder, fødevareproducenter, grossister og andre – let kan komme i direkte kontakt med lokale aftagere såsom væresteder, herberger og velgørende organisationer og andre. Derved bliver disse omdannet til lokale madbanker og kan hurtigere og nemmere komme i direkte kontakt med velgørende organisationer og modtagere.

GratisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden. Projektet har været i støbeskeen siden 2013. Portalen GratisMad.dk er allerede blevet besøgt over 50.000 gange og ligger nummer ét på Google, når man søger på “gratis mad”.

– Portalen GratisMad.dk er guld værd og er med til at skabe en lokal forankring, siger stifter og daglig leder af Projekt Hjemløs Gitte Johansen.

– Det er vigtigt, at lokale donorer har kontakt til lokale aftagere og omvendt – og at man kender til hinanden. Dermed er man også med til at støtte op om lokalsamfundet og samtidig undgå madspild.

Støtte til lokalsamfundet
Via portalen GratisMad.dk får lokale maddonorer mulighed for både at støtte deres lokalsamfund og samtidig spare CO2 og transport, da GratisMad.dk er en lokal løsning, som ikke kræver lang transport, stort lager og omfattende logistik. Det nytter f.eks. ikke at transportere en kvart palle mad fra én landsdel til en anden, hvorimod det nemmere kan gøres lokalt.

Platformen GratisMad.dk vil også automatisk sørge for, at overskudsmaden bliver jævnt fordelt ud til alle på en demokratisk og retfærdig måde, så alle lokale modtagerorganisationer og initiativer – også dem som måske ikke er helt så gode til at gøre opmærksomme på sig selv i medierne – får samme mulighed for at modtage overskudsmad som de store og kendte. Derved er GratisMad.dk en landsdækkende løsning, som fungerer retfærdigt, demokratisk og lokalt.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad fyldte for nyligt 13 år, og dens stifter og bestyrelsesformand Selina Juul, som er idékvinden til GratisMad.dk, glæder sig over initiativet:

– GratisMad.dk er et bidrag både til mindre madspild og samtidig et lille bidrag til klimakampen.

Hun fortsætter:

– FN’s nyeste klimarapport er rystende læsning. Rapporten afslører bl.a. at klimaforandringerne er menneskeskabte og at konsekvenserne er større end tidligere antaget. Derfor er vi nødt til at gøre en indsats dér hvor vi kan – både på det personlige plan, som virksomhed og som samfund. Og mindre madspild er blandt de mest lavthængende frugter.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn, som blev for nyligt officiel Ven af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad bevægelsen, afvikler den 29. september National Madspildsdag. Det sker i tråd med FN’s internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW), som fejres samme dag verden over. I Danmark er tovholder på Madspildsdagen Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, hvori Stop Spild Af Mad sidder i bestyrelsen. Danmarks nationale Madspildsdag foregår under overskriften “Danmark redder maden”.

Skrevet i: Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

FødevareproduktionFødevaresikkerhedMejeri12. 06. 2025

Nu kan råmælksost sikres mod uønskede bakterier, samtidig med at den unikke smag bevares. Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas bruger den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras. Det giver både høj fødevaresikkerhed og en god smag, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og

Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

AktueltCertificeringForskning og uddannelseKød, fisk og fjerkræMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

En ny undersøgelse viser, at videnskabsfolk fra alle kontinenter siger, at havets sundhed og biodiversitet er ved et tippepunkt. Der er dog optimisme i forhold til muligheden for at vende de negative påvirkninger af havet, hvis der handles nu. Forskere fra hvert eneste beboede kontinent er

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

Politik og eksport12. 06. 2025

Henrik Kjærgaard er udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Henrik Kjærgaard kommer fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor han har været afdelingschef siden 2020. Minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Jacob Jensen siger om den nye

Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræØkologi og bæredygtighed12. 06. 2025

I går den 12. juni fik Carlsberg Byen et nyt gastronomisk pejlemærke, da Paula åbnede dørene til en restaurant, der hylder nordisk skånsomt fanget fisk og skaldyr, fritlevende vildt og danske grøntsager.   Køkkenchefen Stefan Hansen medbringer erfaring fra bl.a. Kong Hans Kælder og

Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

MarkedsføringMesser og konferencerTop12. 06. 2025

På mandag bliver de eftertragtede Michelinstjerner uddelt ved et arrangement i Odsherred. Og som optakt til stjerneuddelingen er der fra 13. til 15. juni der liv og glade dage i Anneberg Kulturpark, når madfestivalen ’Smag på Anneberg’ løber af stablen for allerførste gang. Festivalen markerer

Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

Brød og kagerMarkedsføring05. 06. 2025

Sarah Harris tiltræder som ny Chief Marketing Officer hos Lagkagehuset. Hun kommer fra en stilling som Marketing Director hos Starbucks UK, og med indgående kendskab til digital marketing og ESG-strategi skal hun styrke bagerkædens kommercielle profil i ind- og udland. Sarah Harris har de

Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

Frugt og grøntMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Generalsekretæren i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), Rune-Christoffer Dragsdahl, er blevet valgt til forperson for den internationale organsation IVU. Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening (DVF), er blevet valgt til forperson for den internationale

Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

AktueltBrød og kager05. 06. 2025

I en ny digital publikation, Kernetal 2025, går Schulstad tæt på de 14-18-åriges madvaner og spørger: hvad spiser de unge egentlig – og hvad styrer deres valg? Tre omfattende undersøgelser tegner et billede af en generation, der gerne vil spise sundere, blive mætte og hygge sig over maden, men som

Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

AktueltFødevareproduktionMejeri05. 06. 2025

Andelsejede Arla Foods investerer 34,5 mio. euro i en ny produktionslinje til skyr på mejeriet i Linköping, Sverige. Investeringen er en del af kooperativets langsigtede strategi og skal imødekomme den stigende efterspørgsel på skyr. Den nye produktionslinje vil primært producere skyr til det

Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

DrikkevarerFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed05. 06. 2025

Når danskerne træder ind på en café eller sætter sig til rette på en restaurant, forventer de mere end blot mad og drikke – Rynkeby Foods lancering af Dagmar-serien tapper direkte ned i den tendens. Produkterne er skabt til den moderne forbruger, der træffer bevidste valg og efterspørger naturlige,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Deltag i masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

  • Lagkagehuset henter international marketingchef hos Starbucks London

    05.06.2025

  • Dansk Vegetarisk Forening: Generalsekretær skal stå i spidsen for international organisation

    05.06.2025

  • Sundhedsparadoks: Danske teenagere vil det sunde, men fristelser og fællesskab vinder

    05.06.2025

  • Arla Foods investerer stort i Linköping for at imødekomme skyr-boom

    05.06.2025

  • Nye økologiske gourmet-sodavand til de danske café- og restaurantgæster

    05.06.2025

  • Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

    03.06.2025

  • Arla slår alarm om manglende madfærdigheder

    03.06.2025

  • Køkkenprisen 2025: Kender du et køkken, der går forrest?

    03.06.2025

  • Programmet klar for Copenhagen Cooking 2025

    03.06.2025

  • Danskerne skærer ned på chokoladen, men smør og kaffe skal der ikke røres ved

    03.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik