• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 01. 2025 | Mikkel Bækgaard

Blandt andet mere til klimavenlige kokke: Erhvervsuddannelser får millioner til grøn omstilling

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 01. 2025 By Mikkel Bækgaard

Fremtidens faglærte bliver nu klædt på til bæredygtighed og grøn omstilling. Villum Fonden har bevilliget knap 50 mio. kr. til at gøre erhvervsuddannelserne grønnere.

Erhvervsuddannelserne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling. Og nu får de en saltvandsindsprøjtning på næsten 50 mio. kr. fra Villum Fonden, så de kan udvikle grønnere uddannelser for de unge kokke, smede, murere, landmænd, elektrikere m.fl.

Efterspørgsel på grønne kompetencer

Hvis Danmark skal nå sine ambitiøse klimamål, er der brug for unge faglærte, der kan og vil bidrage til den grønne omstilling. Der er blandt andet brug for kokke, som kan tilberede grønne måltider, og landmænd, der kan producere bæredygtige fødevarer.

“Erhvervsuddannelserne er en hjørnesten i Danmarks grønne omstilling. De skal levere de faglærte, der kan omsætte grøn viden til konkrete løsninger – fra energieffektive bygninger til bæredygtige fødevaresystemer og transport,” siger Ole Laursen, uddelingschef i Villum Fonden.

Villum Fonden støtter, at de tekniske uddannelser og uddannelser inden for jordbrug og fødevareproduktion kan udvikle undervisningsforløb og kompetenceudvikle lærerne, så de kan klæde de unge på til at være frontløbere i bæredygtighed og grøn omstilling.

Fra grønne madhåndværkere til bæredygtige bygninger

På TECHCOLLEGE i Aalborg vil man uddanne kokke og ernæringsassistenter til at arbejde med klimavenlige fødevarer og være grønne frontløbere i gastronomi.

På Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier i Midtjylland kan man nu opkvalificere både undervisere og elever inden for VVS- og elektrikeruddannelserne til bæredygtigt indeklima og energiforbrug i bygninger.

På erhvervsskolen ZBC på Sjælland skal kommende murere og tømrere lære at arbejde med bæredygtige materialer. De kan få ”grønne svendeprøver” og på den måde bidrage til den grønne omstilling af bygge- og anlægsbranchen. 

Og på Gråsten Landbrugsskole udvikles et projekt, hvor landbrugselever skal lære om fremtidens grønne produktionsformer, biodiversitet og bæredygtige nicheprodukter såsom biogene byggematerialer fra planter, dyr eller andre organismer.

Viden og erfaringer deles 

Villum Fonden opfordrer erhvervsskolerne til at samarbejde bredt og tænke nyt. Projekterne involverer fx virksomheder, faglige udvalg, videnscentre, elever og andre relevante aktører, så det sikres, at initiativerne bliver forankret både lokalt og nationalt.

“Når erhvervsuddannelserne samarbejder med alle relevante aktører om både efteruddannelse af undervisere, indholdet i undervisningen og organiseringen af undervisningen, kan de sætte en ny standard for grønne, interessante og bæredygtige uddannelser,” udtaler Ole Laursen.

Desuden lægger fonden vægt på, at viden, læring og resultater fra projekterne deles med andre erhvervsskoler og brancher.

Fakta om Villum Fondens “Grønnere EUD”-pulje

  • Puljen er blevet til i samarbejde med centrale aktører fra erhvervsuddannelsesområdet.
  • Projekterne omfatter bl.a. udvikling af grønne linjer, opkvalificering af undervisere og samarbejde med virksomheder.
  • Puljen supplerer Villum Fondens øvrige klimabevillinger på uddannelsesområdet, f.eks. projekterne Grøn Smed, Klimasmart – Bæredygtigt byggeri og EUD redder klimaet.
  • ”Grønnere EUD” har en hovedpulje på 46,5 millioner kroner fordelt på otte projekter.
  • En modningspulje på 2,3 millioner kroner er fordelt på otte projekter.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik