• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 01. 2025 | Mikkel Bækgaard

Blandt andet mere til klimavenlige kokke: Erhvervsuddannelser får millioner til grøn omstilling

AktueltForskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed30. 01. 2025 By Mikkel Bækgaard

Fremtidens faglærte bliver nu klædt på til bæredygtighed og grøn omstilling. Villum Fonden har bevilliget knap 50 mio. kr. til at gøre erhvervsuddannelserne grønnere.

Erhvervsuddannelserne spiller en nøglerolle i den grønne omstilling. Og nu får de en saltvandsindsprøjtning på næsten 50 mio. kr. fra Villum Fonden, så de kan udvikle grønnere uddannelser for de unge kokke, smede, murere, landmænd, elektrikere m.fl.

Efterspørgsel på grønne kompetencer

Hvis Danmark skal nå sine ambitiøse klimamål, er der brug for unge faglærte, der kan og vil bidrage til den grønne omstilling. Der er blandt andet brug for kokke, som kan tilberede grønne måltider, og landmænd, der kan producere bæredygtige fødevarer.

“Erhvervsuddannelserne er en hjørnesten i Danmarks grønne omstilling. De skal levere de faglærte, der kan omsætte grøn viden til konkrete løsninger – fra energieffektive bygninger til bæredygtige fødevaresystemer og transport,” siger Ole Laursen, uddelingschef i Villum Fonden.

Villum Fonden støtter, at de tekniske uddannelser og uddannelser inden for jordbrug og fødevareproduktion kan udvikle undervisningsforløb og kompetenceudvikle lærerne, så de kan klæde de unge på til at være frontløbere i bæredygtighed og grøn omstilling.

Fra grønne madhåndværkere til bæredygtige bygninger

På TECHCOLLEGE i Aalborg vil man uddanne kokke og ernæringsassistenter til at arbejde med klimavenlige fødevarer og være grønne frontløbere i gastronomi.

På Herningsholm Erhvervsskole og Gymnasier i Midtjylland kan man nu opkvalificere både undervisere og elever inden for VVS- og elektrikeruddannelserne til bæredygtigt indeklima og energiforbrug i bygninger.

På erhvervsskolen ZBC på Sjælland skal kommende murere og tømrere lære at arbejde med bæredygtige materialer. De kan få ”grønne svendeprøver” og på den måde bidrage til den grønne omstilling af bygge- og anlægsbranchen. 

Og på Gråsten Landbrugsskole udvikles et projekt, hvor landbrugselever skal lære om fremtidens grønne produktionsformer, biodiversitet og bæredygtige nicheprodukter såsom biogene byggematerialer fra planter, dyr eller andre organismer.

Viden og erfaringer deles 

Villum Fonden opfordrer erhvervsskolerne til at samarbejde bredt og tænke nyt. Projekterne involverer fx virksomheder, faglige udvalg, videnscentre, elever og andre relevante aktører, så det sikres, at initiativerne bliver forankret både lokalt og nationalt.

“Når erhvervsuddannelserne samarbejder med alle relevante aktører om både efteruddannelse af undervisere, indholdet i undervisningen og organiseringen af undervisningen, kan de sætte en ny standard for grønne, interessante og bæredygtige uddannelser,” udtaler Ole Laursen.

Desuden lægger fonden vægt på, at viden, læring og resultater fra projekterne deles med andre erhvervsskoler og brancher.

Fakta om Villum Fondens “Grønnere EUD”-pulje

  • Puljen er blevet til i samarbejde med centrale aktører fra erhvervsuddannelsesområdet.
  • Projekterne omfatter bl.a. udvikling af grønne linjer, opkvalificering af undervisere og samarbejde med virksomheder.
  • Puljen supplerer Villum Fondens øvrige klimabevillinger på uddannelsesområdet, f.eks. projekterne Grøn Smed, Klimasmart – Bæredygtigt byggeri og EUD redder klimaet.
  • ”Grønnere EUD” har en hovedpulje på 46,5 millioner kroner fordelt på otte projekter.
  • En modningspulje på 2,3 millioner kroner er fordelt på otte projekter.

Skrevet i: Aktuelt, Forskning og uddannelse, Miljø og sundhed, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik