• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Forskning og uddannelseLandbrugTop10. 04. 2025 | Mikkel Bækgaard

Ældgammel kornsort har kæmpe klimapotentiale og kan blive vigtig i Europas fremtid

Forskning og uddannelseLandbrugTop10. 04. 2025 By Mikkel Bækgaard

Sorghum er en af verden ældste kornsorter og har mange egenskaber, der kan gavne fødevaresikkerhed, klima og biodiversitet. Mekanismerne bag egenskaberne har dog været en gåde for forskerne, og det har stået i vejen for en effektiv dyrkning. Ny teknik og biobank, udviklet i et samarbejde med Københavns Universitet, åbner nu for forskning og forædling i turbogear. Det kan bane vej til en effektiv afgrøde i både det globale nord og syd.

Sorghum er allerede en vigtig afgrøde i Afrika, men forskerne mener, den også har potentiale til at blive det i Europa. Foto: Getty

Den er rig på planteproteiner, fibre og mineraler, og naturligt glutenfri. Den udnytter jordens kvælstof bedre og har derfor begrænset behov for gødning til gavn for både klima og biodiversitet. Og så kan den klare både tørke og oversvømmelser. Planten sorghum, også kendt som durra har en liste af kvaliteter, som er alenlang.

Der er med andre ord gode grunde til at planten i disse dage nyder en voksende opmærksomhed blandt både forskere og industri, der ser stort potentiale for sorghum i en fremtidig verden med klimaforandringer – hyppige tørkeperioder og oversvømmelser.

Der er bare et problem: Det er en gåde, hvordan den gør det.

Men nu giver en ny teknik, ’FIND-IT’, der effektivt kan finde nye mutationer i bestemte gener i store frøsamlinger, håb for at plantens potentiale kan låses op. Sammen med en ny stor frøsamling, forventer forskerne bag, at varianter af afgrøden, som kan dyrkes effektivt i både nordlige og sydlige breddegrader, vil kunne udvikles på rekordtid.

I en ny videnskabelig artikel udgivet i en særudgave af plantetidsskriftet Physiologia Plantarummed fokus på nye forædlingsteknikker, præsenterer forskerne de to nye forskningsressourcer, der er udviklet i et tæt samarbejde mellem Københavns Universitet, Carlsberg Laboratorium og University of Queensland i Australien.

Sorghum er naturligt resistent mod genetisk transformation. Selv moderne genetiske redskaber som CRISPR og GMO, der normalt kan lave flere ændringer i en plantes genetiske sammensætning end traditionel forædling – og gøre det mere præcist og hurtigere – virker dårligt i sorghum.

Det udfordrer udviklingen af landbrugsmæssige egenskaber i planten, for traditionel forædling tager lang tid. Her skaber de nye forskningsressourcer dog en helt ny situation.

”Med projektet har vi fået en større høstak, sådan næsten bogstaveligt talt, i form af en omfattende samling af sorghumplanter og deres frø, der repræsenterer næsten hele den genetiske variation af sorghum. Og samtidigt har vi med ’FIND-IT’ fået en teknik, der gør det muligt hurtigt og effektivt at finde nålen i høstakken i form af de varianter i bestemte gener, som vi mistænker for at være afgørende for plantens egenskaber, siger lektor Nanna Bjarnholt fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Stort potentiale i både Europa og det globale Syd

Sorghum er allerede en af de vigtigste afgrøder i det globale syd – især i det centrale og sydlige Afrika. Samtidig er der et stort potentiale for dyrkning af sorghum på Europæiske breddegrader.

”I Europa kan vi få stor gavn af sorghum-plantens gode næringsindhold og robusthed overfor eksempelvis tørke, når vi med de nye ressourcer har mulighed for at udvikle en effektiv sorghum-afgrøde der både er optimeret til europæiske dyrkningsforhold og til at producere frø med en gunstig næringssammensætning og gode egenskaber i fremstilling af nye plantebaserede fødevarer. Samtidigt er det et godt afsæt for også at udvikle forædlede varianter, som kan dyrkes mere effektivt sydpå i fx det sydlige Afrika, hvor behovet for tørkeresistens og optimal udnyttelse af jordens næringsstofindhold kan blive endnu vigtigere” siger professor Birger Lindberg Møller, også fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Forskerne står allerede nu klar med en række spor, som de glæder sig til at forfølge, så plantens potentiale kan låses op.

”Helt konkret så kender vi en del kandidater til gener i planten, som vi mener kan hænge sammen med tørkeresistensen, og ligeledes for andre kvaliteter i sorghum. Disse idéer kan vi nu få afklaret. Ligesom andre forskere kan benytte det her arbejde til deres forskning i planten. Der er grund til optimisme, for vi ved at sorghum har en kæmpe potentiale,” siger Nanna Bjarnholt.

Den rigtige jord, den rigtige teknik – og den rigtige forbindelse

Forskerne på Københavns Universitet og Carlsberglaboratoriet har leveret ekspertisen i forhold til sorghum-planten – og udvælgelsen af de rette genvarianter i den 150.000 varianter store frøsamling. De har desuden været bindeledet til den praktiske know-how hos forskerne i den tørre og varme stat Queensland i Australien, som er eksperter i at dyrke planter under stressede jordforhold.

Både den nye frøsamling og teknikken er gjort tilgængelig for andre forskere, og porten er dermed åbnet for forskning i planten af en anden skala end tidligere.

Tilsammen udgør de nemlig en stor forskningsressource, fordi den store samling af varianter med hidtil uhørt fart kan gennemsøges for enkelte gener. Det sker ved at opdele samlingen i mindre grupper og således indsnævre undersøgelsen med PCR-tests – kendt fra covid-19 testning – af hver enkelt gruppe for de rigtige DNA-sekvenser. Metoden har mangedoblet det antal varianter forskningen kan arbejde med.

”Vi ser allerede en stor interesse fra forskningsmiljøer rundt om i verden. Vi har studeret planten i mange år, men den er stadig gådefuld. Der er enormt meget vi ikke ved om den og hvorfor den har de egenskaber som den har. Men der er en bevidsthed mange steder om, at det her er en plante med stort potentiale, ”siger Nanna Bjarnholt.

Skrevet i: Forskning og uddannelse, Landbrug, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik