Tang kan ikke blot bruges til sushi og som knas på salaten, lyder det fra Nordisk Tang.
Gennem en speciel fermenteringsproces vil den danske iværksættervirksomhed Nordisk Tang gøre vitaminer som K og B12 samt de sunde omega-fedtsyrer mere tilgængelige og nedbryde de stoffer, som giver skaldyrsallergi. Det norske firma Arctic Seaweed har investeret et større millionbeløb i den danske opstartsvirksomhed.
Nordisk Tang har sat sig på nichen tang, som virksomheden spår stort potentiale. Nordisk Tang vil have tang tilbage på spisebordene, som en af de mest bæredygtige råvarer overhovedet, og med Danmarks rigelige kyststrækninger er der her en uudnyttet ernæringskilde, lyder budskabet.
Milliarder at hente
Årligt kan der genereres ti milliarder kroner ved at bruge kun én procent af det danske søterritorium til at dyrke tang, har formand for Dansk Akvakultur, Karl Iver Dahl Madsen udregnet for Tangnetværket. Men norske Arctic Seaweed køber sig ikke bare ind i råvaren. Nordisk Tang har adgang til en fermenteringsproces, som i høj grad er den viden og teknologi, som investeringsgruppen har set sig lune på.
– Vi ser et kæmpe potentiale inden for tang som ingrediens i andre fødevarer. Gennem en specialudviklet fermenteringsproces, bliver tangen særdeles interessant i forhold til at reducere saltindhold, virke som bindemiddel og tilføre umami. Med fermenteringen gør vi mange af de bioaktive stoffer i tangen meget mere tilgængelige, forklarer adm. direktør Kristian S. Ottesen.
Det kan eksempelvis være vitamin K og B12, som bidrager til blodets normale størkningsproces, knogledannelse og celledeling samt de sunde omega 3, 6, og 9-fedtstoffer. Fermenteringsprocessen kan også nedbryde de stoffer, der giver skaldyrsallergi.
– Det er et perfect fit mellem de to virksomheder, da det udvidede værdikædesamarbejde gavner begge virksomheder enormt. Vi må antage, at der i den nære fremtid kommer en del konkurrence på tangmarkedet – også fra nogle af de store fiskevirksomheder – og med vores samarbejde kommer vi til at stå stærkt med adgang til alle processer, mener Kristian S. Ottesen.
Store forventninger til samarbejdet
Om samarbejdet siger Managing Director i Arctic Seaweed, Kim Kristensen:
– Vi har sammenfaldende ambitioner, som skaber grundlag for nogle stærke synergier, og som vi enkelt og hurtigt kan kapitalisere på. Det var helt naturligt for os at gribe muligheden for at lave en strategisk investering i Nordisk Tang, så vi sammen kan udvikle en solid og komplet værdikæde baseret på et fælles værdigrundlag. Potentialet i samarbejdet er enormt.
Nordisk Tang har tidligere modtaget private investeringer. Virksomheden har desuden været del af acceleratoren Accelerace, som har hjulpet stifterne til at skabe fokus på, hvordan investeringerne omsættes til reel værdi gennem salgsplaner og identifikation af markedet.
– Nordisk Tang har særdeles stærke kompetencer inden for tang, og familien har en lang historie inden for området. Faren Bjarne Ottesen er udviklingschef og har været den primære drivkraft for opbygningen af selskabets omfattende viden om tangs biologi – herunder stort kendskab til tangs bioaktive indholdsstoffer, ernæringsværdi, og helsemæssige muligheder for mennesker. I kombination med den stærke produktviden har sønnen Kristian Ottesen, firmaets CEO, en stærk kommerciel baggrund og er således ”købmanden” i selskabet. Selskabet står nu med en stærk produktportefølje og aftaler med distributionskanaler i Danmark og har påbegyndt eksport til Tyskland, Sverige og Norge, siger Claus Strand Kristensen, Partner og Investment Manager i Accelerace.
I løbet af 2018 vil Nordisk Tang fordoble omsætningen, og virksomheden afslører også, at de har op mod fem nye produkter med et stærkt fokus på sundhedselementerne i fermenteringen i pipelinen til lancering.
Kort om Nordisk Tang og Accelerace
Nordisk Tang er et dansk startup stiftet i 2014, som dyrker, høster og producerer tangprodukter. Nordisk Tang kom ud af et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Kattegatcenteret og Havets Hus med visionen om at få havets superfood tilbage på spisebordene, hvor det helt tilbage til urtiden har været en del af kosten. Kort tid efter opstarten fusionerede Nordisk Tang med den økologiske tangproducent Endelave Seaweed, som gav virksomheden en endnu stærkere bæredygtig profil. Nordisk Tang har tidligere modtaget private investeringer, men har nu modtaget sin første millioninvestering af norske Arctic Seaweed Processing. Nordisk Tang blev desuden i 2017 nomineret til CSR People prize.
Siden 2008 har Accelerace udvalgt, trænet og investeret i mere end 500 lovende danske og internationale iværksættere og vækstvirksomheder. 88 % af virksomhederne er stadigvæk i markedet i dag. Som en del af det nationale initiativ ”Scale-Up Denmark” træner Accelerace start-ups inden for flere brancher i samarbejde med erfarne serieiværksættere.