Laboratoriedyrket kød, transportable gartnerier og mad leveret af robotter og droner? Det klinger af science fiction, men fremtiden er nu, og de teknologiske landvindinger i fødevareindustrien lader kun fantasien sætte grænsen, når nye produkter og løsninger skal udvikles.
Af Kasper Mundt-Nielsen
Silicon Valley i San Fransisco, er kendt for, at være hjemsted for mange af verdens største high-tech virksomheder og er et af de ledende områder for innovation og videnskabelig udvikling. Food 2.0 er en bevægelse med rødder i netop Silicon Valley, hvor entreprenører har søsat initiativer med formålet, at ændre måden hvorpå vi spiser, og gøre det på en mere bæredygtig, innovativ, sund og ansvarlig måde. De fleste produkter, som falder ind under Food 2.0, som vi allerede nu ser på markedet, involverer velsmagende og nærende plantebaserede alternativer til en kødbaseret diæt, der samtidig er til, at betale.
Den måde hvorpå kvægproduktionen i dag fungerer på rundt omkring på jorden, er ikke en bæredygtig madproduktion og flere mener, at den er direkte usund for kloden. Der bliver brugt utroligt store mængder afgrøder til foder, vandressourcer bliver udtømt, og så genererer det mere co2 udledning på verdensplan end transport gør. Derudover er de fleste landbrugsdyr fabriksproducerede og det involverer som regel antibiotika og kemikalier. Derfor er Food 2.0 ikke bare godt for miljøet, men også for vores helbred og dyrenes velfærd.
Når Silicon Valley investerer kraftigt i en ide, breder det sig hurtigt til resten af verden, men dog er de fleste idéer i sin spæde oprindelse. Restauratør og TV personlighed David Chang, der har startet det efterhånden verdensomspændende imperium Momofuku, åbnede sidste år en restaurant specielt designet til at lave mad der smager bedre, efter det er blevet leveret. Ando prioriterer mad og teknologi, og hvem ved, måske er det en robot der leverer maden i fremtiden? Et andet vigtigt udviklingsområde er plantedyrkning, der kan finde sted under vanskelige forhold. Med den rette belysning og de rigtige næringsstoffer, kan man næsten producere grønt overalt, og gøre det stadig mere effektivt. Freight Farms fra Boston sælger containere specielt indrettet til grøntsagsproduktion under alle forhold, de oplyser at en 30 m2 container kan producere samme mængder som en mark på 0,8 hektar.
Og så er der jo den laboratorieskabte bøf, som vi tidligere har omtalt her på sitet: https://www.fodevarefokus.dk/den-umulige-burger-narrer-madanmelderne/
Der er et stort marked for, at erstatte proteiner fra kød med alternativer, som vi blandt andet har set det med æg-fri mayonnaise, mælk som ikke kommer fra en ko, og nu også kød, som aldrig har været i nærheden af et dyr.
Food 2.0 er mange ting, men der er ingen facitliste for, hvornår det er en integreret del af vores hverdag. Det er fortsat en ny bevægelse, og man kan ikke validere et produkt som værende 2.0, men hvis man holder udkig efter produkter, der er bæredygtige, innovative, sunde og ansvarlige, er der en god chance for, at du spiser et Food 2.0 produkt.