• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion06. 03. 2019 | Dann Bjarke Jensen

UR-robot håndterer krydderurter i højteknologisk drivhus

Fødevareproduktion06. 03. 2019 By Dann Bjarke Jensen

– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå, siger Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg, der er Danmarks langt største producent af krydderurter og miniplanter og har en væsentlig markedsandel.

Danmarks største producent af krydderurter og miniplanter har investeret i en UR-robotarm fra Bila Robotics. Sammen med gartneriets øvrige robotter har robotarmen effektiviseret arbejdsflowet, øget konkurrenceevnen samt sikret arbejdspladser og bedre arbejdsmiljø i gartneriets højteknologiske drivhuse.
Robotter er bestemt ikke et særsyn hos landets største producent af krydderurter og miniplanter. Gartneriet Rosborg i Bellinge ved Odense har nemlig automatiseret en lang række arbejdsopgaver og processer i produktionen ved hjælp af robotteknologi.
– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå. Automatiseringen betyder markant lavere enhedsomkostninger og større kapacitet. Det giver mulighed for at tage nye kunder ind, og derved fastholde vores medarbejderstab, fortæller Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg.
Hos Rosborg har man siden 2015 investeret omkring 55 millioner kroner i blandt andet energibesparende foranstaltninger og nye højteknologiske drivhuse med robotter, der planter, plukker og pakker krydderurter i æsker og stabler kasser på paller.
Og den omfattende investering har ifølge Johnny Albertsen optimeret såvel virksomhedens arbejdsflow som arbejdsmiljø markant:
– Der bliver ikke længere spildt tid på konstant at køre frem og tilbage med containere, og vi har fokus på at fjerne tunge og ensformige løft og skub, der slider på medarbejderne, fortæller han.

Første investering: en UR-robot
Da det fynske gartneri i juni 2017 investerede i sin første robot til produktionen, var det uden først at have tiltænkt den en specifik arbejdsopgave. Efter at have drøftet mulighederne for en fleksibel automatiseringsløsning med Bila Robotics besluttede man sig for en løsning bestående af en UR10-robotarm fra Universal Robots kombineret med en robothånd fra OnRobot. En investering til i alt 500.000 kroner for det komplette anlæg.
– Nogen vil måske tænke: Købte du lige en robot til en halv million uden at vide, hvad du skulle sætte den til? Men det var for at komme i gang med tanken om ny teknologi, forklarer Rosborgs administrerende direktør.
I dag udfører selvsamme UR-robot en halv mands arbejde og sparer virksomheden for omkring 150.000 kroner om året. Førhen var det medarbejdere, der ved håndkraft både pakkede krydderurter i æsker, satte etiket på, vejede dem, pakkede i kasser og siden stablede dem på paller. Nu er medarbejdernes eneste opgave at fylde æsker med krydderurter. Resten klarer robotten.

Robotterne erstatter ikke personale
Med effektiviseringen og omlægningen til robotteknologi er Gartneriet Rosborgs konkurrenceevne blevet markant forbedret, hvilket har resulteret i nye og større ordrer fra blandt andre Nemlig.com og Årstiderne. Men selv om robotterne har effektiviseret produktionen ved at overtage manuelle arbejdsprocesser, er medarbejderantallet uforandret. Personalet er blot forflyttet til bedre arbejdsopgaver, der er mindre slidsomme og ensformige, fortæller Johnny Albertsen.
– Vi kan nu producere 30 procent flere krydderurter på samme areal, end vi kunne før, og det øger omsætningen og effektiviteten gevaldigt. Derfor er der stadig brug for de samme medarbejdere, siger Johnny Albertsen.
Ud over UR-robotten har Gartneriet Rosborg tre afstandsrobotter, der automatisk placerer planterne i et rendesystem med den rette afstand imellem, så de får tilstrækkelig plads at vokse på. Og trods den allerede høje automatiseringsgrad er det fynske gartneri ikke færdig med at investere yderligere i robotteknologi. Næste supplement til robotstaben er endnu en UR-robot, som inden længe slutter sig til Rosborgs produktion, hvor den skal varetage emballering.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

AktueltFoodservicePolitik og eksport18. 09. 2025

HORESTA har forfremmet Jeppe Møller-Herskind til administrerende direktør. Som vicedirektør har han gennem de seneste år været en central del af organisationens medlemsvækst og kommercielle udvikling. Han har desuden været branchens synlige stemme i medierne på mange af de politiske dagsordener.

Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

FoodserviceMesser og konferencerTop18. 09. 2025

Danmarks bedste kantine ligger i Hedensted hos Normal A/S. I hvert fald, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der mandag kunne afsløre vinderen vinderen af Kantineprisen 2025. Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til

De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

Detailhandel og en grosPolitik og eksport18. 09. 2025

Fødevarepriserne har pil opad, og det rammer danskerne på pengepungen. Det er oplagt at lette momsen på fødevarer – og det kan endda nemt finansieres: Skal momsen på fødevarer sænkes til 15 pct., skal momsen på andre varer som f.eks. cykler og elektronik hæves med blot 1,6 pct. Det viser nye

I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

Detailhandel og en grosFrugt og grøntMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl sender fælles opfordring til kunderne: Køb Fairtrade-bananer – for bondens løn og bananens fremtid. For første gang nogensinde går de største danske dagligvarekæder – Coop, Netto, Rema 1000 og Lidl – sammen i en fælles kampagne, der opfordrer danskerne til at

Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

AktueltFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 09. 2025

Gæsterne kan smage, lytte, lære og opleve mangfoldigheden, når biodiversiteten på den københavnske madscene fejres for første gang. Mere end 30 producenter, landmænd, kokke, bagere, bryggere, biavlere, møllere, slagtere, pølsemagere og ostemagere samles til festival på Skjolds Plads d. 21.

MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

Detailhandel og en grosEmballageMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Regeringen har aftalt at ville fjerne emballageafgiften samt udtrykt vilje til at indføre et loft over kommunernes andel af producentansvaret. Det mødes med stor tilfredshed hos Mærkevareleverandørerne. ”Det er stærkt, at regeringen har aftalt en ramme for et loft over, hvor store omkostninger

Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

Forskning og uddannelse16. 09. 2025

To glemte flasker i en kælder på Frederiksberg med bakteriekulturer fra 1890’erne har givet forskere fra Københavns Universitet et enestående indblik i Danmarks smøreventyr. Gennem avanceret DNA-analyse har de undersøgt indholdet i flaskerne som blandt andet bød på flere bakterielle overraskelser og

Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

AktueltForskning og uddannelse16. 09. 2025

Sønderborg Kommune, Hotel- og Restaurantskolen i Valby, EUC Syd og lokale samarbejdspartnere vil sammen undersøge muligheden for at etablere serviceuddannelser inden for hotel-, restaurations- og turismebranchen med internationalt udsyn og stærk lokal forankring. Et nyt partnerskab er ved at

Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

AktueltFoodserviceMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 09. 2025

Mandag den 15. september lagde finansminister Nicolai Wammen vejen forbi Regionshospitalet i Randers for at lade sig inspirere af en af landets største økologiske succeser. Kan man reducere sit klimaaftryk, sænke sit madspild, spise langt mere efter kostrådene – for eksempel 580 procent flere

Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

FoodserviceMiljø og sundhedTop16. 09. 2025

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden YouGov viser, at danskerne ikke er blege for at skippe et måltid og erstatte det med en hurtig snack på farten. Specielt den yngre generation tyer oftere til det hurtige og lette alternativ. Den tendens bekymrer ernæringsekspert. Mad på farten kommer i

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

  • DENIOS ApS

    Sådan får du op til 50 % mere lagerkapacitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Jeppe Møller-Herskind bliver ny administrerende direktør i HORESTA

    18.09.2025

  • Normal-kantine vinder Kantineprisen 2025

    18.09.2025

  • De Samvirkende Købmænd: Danskerne vil have lavere moms på fødevarer – og det kan sagtens lade sig gøre

    18.09.2025

  • I kamp for danskernes yndlingsfrugt: Danske butikker i fælles front for bananen

    18.09.2025

  • Grønt Marked inviterer til premiere på Biodiversitetsfestival

    18.09.2025

  • MLDK: Stærk politisk vilje kan afværge de værste designfejl i det udvidede producentansvar

    16.09.2025

  • Flasker gemt i 130 år vidner om dansk smøreventyr og datidens hygiejne

    16.09.2025

  • Hotel- og Restaurantskolen partner i udvikling af serviceuddannelser i Sønderjylland

    16.09.2025

  • Finansminister Nicolai Wammen besøgte økologisk succes, der har reduceret sit klimaaftryk med hele 38 procent udelukkende på fødevarer

    16.09.2025

  • Mere end to ud af tre generation z’ere erstatter ugentligt et måltid med snacks

    16.09.2025

  • Rekordstor opbakning til inspirationsmessen ’Madscenen – for professionelle’

    11.09.2025

  • Anuga Fine Food 2025 starter med rekorddeltagelse: Over 4.300 udstillere præsenterer premium-fødevarer

    11.09.2025

  • Dagrofa reagerer på efterspørgsel: Mere end 40 nye varer i eget brand

    11.09.2025

  • Ostefest i København: Smag på 86 danske oste

    11.09.2025

  • Aarhusiansk kaffefestival skaber arbejdspladser til personer med særlige udfordringer

    11.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik