• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion06. 03. 2019 | Dann Bjarke Jensen

UR-robot håndterer krydderurter i højteknologisk drivhus

Fødevareproduktion06. 03. 2019 By Dann Bjarke Jensen

– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå, siger Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg, der er Danmarks langt største producent af krydderurter og miniplanter og har en væsentlig markedsandel.

Danmarks største producent af krydderurter og miniplanter har investeret i en UR-robotarm fra Bila Robotics. Sammen med gartneriets øvrige robotter har robotarmen effektiviseret arbejdsflowet, øget konkurrenceevnen samt sikret arbejdspladser og bedre arbejdsmiljø i gartneriets højteknologiske drivhuse.
Robotter er bestemt ikke et særsyn hos landets største producent af krydderurter og miniplanter. Gartneriet Rosborg i Bellinge ved Odense har nemlig automatiseret en lang række arbejdsopgaver og processer i produktionen ved hjælp af robotteknologi.
– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå. Automatiseringen betyder markant lavere enhedsomkostninger og større kapacitet. Det giver mulighed for at tage nye kunder ind, og derved fastholde vores medarbejderstab, fortæller Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg.
Hos Rosborg har man siden 2015 investeret omkring 55 millioner kroner i blandt andet energibesparende foranstaltninger og nye højteknologiske drivhuse med robotter, der planter, plukker og pakker krydderurter i æsker og stabler kasser på paller.
Og den omfattende investering har ifølge Johnny Albertsen optimeret såvel virksomhedens arbejdsflow som arbejdsmiljø markant:
– Der bliver ikke længere spildt tid på konstant at køre frem og tilbage med containere, og vi har fokus på at fjerne tunge og ensformige løft og skub, der slider på medarbejderne, fortæller han.

Første investering: en UR-robot
Da det fynske gartneri i juni 2017 investerede i sin første robot til produktionen, var det uden først at have tiltænkt den en specifik arbejdsopgave. Efter at have drøftet mulighederne for en fleksibel automatiseringsløsning med Bila Robotics besluttede man sig for en løsning bestående af en UR10-robotarm fra Universal Robots kombineret med en robothånd fra OnRobot. En investering til i alt 500.000 kroner for det komplette anlæg.
– Nogen vil måske tænke: Købte du lige en robot til en halv million uden at vide, hvad du skulle sætte den til? Men det var for at komme i gang med tanken om ny teknologi, forklarer Rosborgs administrerende direktør.
I dag udfører selvsamme UR-robot en halv mands arbejde og sparer virksomheden for omkring 150.000 kroner om året. Førhen var det medarbejdere, der ved håndkraft både pakkede krydderurter i æsker, satte etiket på, vejede dem, pakkede i kasser og siden stablede dem på paller. Nu er medarbejdernes eneste opgave at fylde æsker med krydderurter. Resten klarer robotten.

Robotterne erstatter ikke personale
Med effektiviseringen og omlægningen til robotteknologi er Gartneriet Rosborgs konkurrenceevne blevet markant forbedret, hvilket har resulteret i nye og større ordrer fra blandt andre Nemlig.com og Årstiderne. Men selv om robotterne har effektiviseret produktionen ved at overtage manuelle arbejdsprocesser, er medarbejderantallet uforandret. Personalet er blot forflyttet til bedre arbejdsopgaver, der er mindre slidsomme og ensformige, fortæller Johnny Albertsen.
– Vi kan nu producere 30 procent flere krydderurter på samme areal, end vi kunne før, og det øger omsætningen og effektiviteten gevaldigt. Derfor er der stadig brug for de samme medarbejdere, siger Johnny Albertsen.
Ud over UR-robotten har Gartneriet Rosborg tre afstandsrobotter, der automatisk placerer planterne i et rendesystem med den rette afstand imellem, så de får tilstrækkelig plads at vokse på. Og trods den allerede høje automatiseringsgrad er det fynske gartneri ikke færdig med at investere yderligere i robotteknologi. Næste supplement til robotstaben er endnu en UR-robot, som inden længe slutter sig til Rosborgs produktion, hvor den skal varetage emballering.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

Foodservice27. 11. 2025

En kok må ikke gå tomhændet, siges det – men på Green Mango på Frederiksberg er det præcis, hvad de gør, selvom der hver uge kommer 800 kilo varer ind ad døren. God mad kræver gode råvarer, og de vejer tungt. På Godthåbsvej på Frederiksberg kommer der hver uge omtrent 800 kilo kokosmælk, ris og

Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

Forskning og uddannelseLandbrug27. 11. 2025

Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens

aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

AktueltDrikkevarerFoodservice27. 11. 2025

Admiral Hotels restaurant aye aye har vundet prisen for Best Newcomer List ved Star Wine List of the Year Denmark 2025, en international anerkendelse, der hylder verdens bedste vinkort og de mennesker, der står bag. Med kun 48 finalister på tværs af Danmark var aye aye allerede blandt en

Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

AktueltDetailhandel og en grosMarkedsføring27. 11. 2025

Mange kløer sig nok frustreret i håret over at skulle finde idéer til aftensmaden, men et madplansunivers med madblogger og influencer Julie Bruun er en stor succes. ‘Hvad skal vi have til aftensmad?’ Det spørgsmål stiller mange danskere sikkert sig selv flere gange om ugen, men hjælpen er lige

Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

Miljø og sundhedRåvarer og ingredienserTopØkologi og bæredygtighed27. 11. 2025

Madland udgiver nu rapporten ‘Grøn madhandel i København – alternative, sunde og grønne madkanaler’, der er udarbejdet for Københavns Kommune som et dialogredskab til politikere, embedsfolk og andre beslutningstagere. Rapporten giver det første samlede overblik over de mange typer aktører og

Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

Kød, fisk og fjerkræ25. 11. 2025

Med afsæt i en række nødvendige og konsekvente beslutninger er det lykkedes Danish Crown at styrke afregningen til andelsejerne og få stoppet en kritisk tilbagegang i tilførslerne af grise. De kommende to år vil der være fokus på at gennemføre en omfattende transformation af koncernen, så der skabes

Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

FoodserviceFrugt og grøntFødevareproduktion25. 11. 2025

Nemco, der er leverandør af udstyr til fødevareindustrien, lancerer nu en skæremaskine til plantebaserede fødevarer på det danske marked. Der er tale om Maxx 200 HMT-maskinen fra den anerkendte tyske producent holac Maschinenbau. Maxx 200 HMT indgår i en serie af innovative skæremaskiner, som

Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

AktueltFrugt og grøntMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed25. 11. 2025

Det er sjældent de grønne retter, der finder vej til middagsbordet, når kødet udelades. De mest spiste vegetariske aftensmåltider er nemlig rugbrød, toast, pasta, yoghurt og pizza – retter, der i gennemsnit indeholder færre grøntsager end måltider med kød. Det viser den årlige undersøgelse

Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

AktueltFoodservice25. 11. 2025

Søndag dystede landets dygtigste kokke og tjenere ved semifinalerne til Årets Kok og Årets Tjener 2026. Nu er finalisterne fundet til finalerne i marts. Seks tjenere og seks kokke er videre til finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026. Det står klart efter søndagens semifinaler på Kold

Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

Kød, fisk og fjerkræTop25. 11. 2025

JN Meat International har igen vundet en VM-titel i World Steak Challenge, som er blevet afgjort ved en storstilet prisuddeling i London. Det er fjerde gang, at Slagelse-virksomheden med grundlægger og kødsommelier John Sashi i spidsen sikrer en anerkendelse i det prestigefyldte

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • Nemco Machinery A/S

    Ny serie termoformere vil blive en gamechanger inden for pakkemaskiner

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch og Pfeiffer bringer den nyeste vakuumteknologi til Ajour 2025

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vareelevator: Der kommer 800 kilo varer hver uge – alligevel går kokken tomhændet

    27.11.2025

  • Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord

    27.11.2025

  • aye aye på Admiral Hotel hædres for Danmarks bedste nye vinkort

    27.11.2025

  • Madplansunivers er et kæmpe hit: Tusindvis af danskere henter inspiration hver uge

    27.11.2025

  • Ny rapport fra Madland: Grøn madhandel i København er nøglen til en sundere og mere resilient madby

    27.11.2025

  • Danish Crown: Konkurrencekraften forbedret i oprydningsår

    25.11.2025

  • Ny skæremaskine til plantebaserede fødevarer kommer til Danmark

    25.11.2025

  • Madkulturen: Danskernes vegetarisle aftensmad består mest af rugbrød, toast og pasta

    25.11.2025

  • Finalisterne til Årets Kok og Årets Tjener 2026 er fundet

    25.11.2025

  • Verdens bedste oksemørbrad kommer fra Slagelse-virksomhed

    25.11.2025

  • Geia Group køber bake & take

    20.11.2025

  • Bornholm tager næste skridt mod Danmarks første lokale rejeproduktion

    20.11.2025

  • Sticks’n’Sushi åbner i Københavns Lufthavn

    20.11.2025

  • 30 kroner, 6 måltider og en vigtig støtte til mennesker som denne jul spiser på herberger, krisecentre og varmestuer

    20.11.2025

  • Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution

    20.11.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik