• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion06. 03. 2019 | Dann Bjarke Jensen

UR-robot håndterer krydderurter i højteknologisk drivhus

Fødevareproduktion06. 03. 2019 By Dann Bjarke Jensen

– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå, siger Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg, der er Danmarks langt største producent af krydderurter og miniplanter og har en væsentlig markedsandel.

Danmarks største producent af krydderurter og miniplanter har investeret i en UR-robotarm fra Bila Robotics. Sammen med gartneriets øvrige robotter har robotarmen effektiviseret arbejdsflowet, øget konkurrenceevnen samt sikret arbejdspladser og bedre arbejdsmiljø i gartneriets højteknologiske drivhuse.
Robotter er bestemt ikke et særsyn hos landets største producent af krydderurter og miniplanter. Gartneriet Rosborg i Bellinge ved Odense har nemlig automatiseret en lang række arbejdsopgaver og processer i produktionen ved hjælp af robotteknologi.
– Hvis vi skal fremtidssikre vores virksomhed, er det den her vej, vi må gå. Automatiseringen betyder markant lavere enhedsomkostninger og større kapacitet. Det giver mulighed for at tage nye kunder ind, og derved fastholde vores medarbejderstab, fortæller Johnny Albertsen, administrerende direktør for Gartneriet Rosborg.
Hos Rosborg har man siden 2015 investeret omkring 55 millioner kroner i blandt andet energibesparende foranstaltninger og nye højteknologiske drivhuse med robotter, der planter, plukker og pakker krydderurter i æsker og stabler kasser på paller.
Og den omfattende investering har ifølge Johnny Albertsen optimeret såvel virksomhedens arbejdsflow som arbejdsmiljø markant:
– Der bliver ikke længere spildt tid på konstant at køre frem og tilbage med containere, og vi har fokus på at fjerne tunge og ensformige løft og skub, der slider på medarbejderne, fortæller han.

Første investering: en UR-robot
Da det fynske gartneri i juni 2017 investerede i sin første robot til produktionen, var det uden først at have tiltænkt den en specifik arbejdsopgave. Efter at have drøftet mulighederne for en fleksibel automatiseringsløsning med Bila Robotics besluttede man sig for en løsning bestående af en UR10-robotarm fra Universal Robots kombineret med en robothånd fra OnRobot. En investering til i alt 500.000 kroner for det komplette anlæg.
– Nogen vil måske tænke: Købte du lige en robot til en halv million uden at vide, hvad du skulle sætte den til? Men det var for at komme i gang med tanken om ny teknologi, forklarer Rosborgs administrerende direktør.
I dag udfører selvsamme UR-robot en halv mands arbejde og sparer virksomheden for omkring 150.000 kroner om året. Førhen var det medarbejdere, der ved håndkraft både pakkede krydderurter i æsker, satte etiket på, vejede dem, pakkede i kasser og siden stablede dem på paller. Nu er medarbejdernes eneste opgave at fylde æsker med krydderurter. Resten klarer robotten.

Robotterne erstatter ikke personale
Med effektiviseringen og omlægningen til robotteknologi er Gartneriet Rosborgs konkurrenceevne blevet markant forbedret, hvilket har resulteret i nye og større ordrer fra blandt andre Nemlig.com og Årstiderne. Men selv om robotterne har effektiviseret produktionen ved at overtage manuelle arbejdsprocesser, er medarbejderantallet uforandret. Personalet er blot forflyttet til bedre arbejdsopgaver, der er mindre slidsomme og ensformige, fortæller Johnny Albertsen.
– Vi kan nu producere 30 procent flere krydderurter på samme areal, end vi kunne før, og det øger omsætningen og effektiviteten gevaldigt. Derfor er der stadig brug for de samme medarbejdere, siger Johnny Albertsen.
Ud over UR-robotten har Gartneriet Rosborg tre afstandsrobotter, der automatisk placerer planterne i et rendesystem med den rette afstand imellem, så de får tilstrækkelig plads at vokse på. Og trods den allerede høje automatiseringsgrad er det fynske gartneri ikke færdig med at investere yderligere i robotteknologi. Næste supplement til robotstaben er endnu en UR-robot, som inden længe slutter sig til Rosborgs produktion, hvor den skal varetage emballering.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik