• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

FødevareproduktionMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed13. 06. 2023 | Mikkel Bækgaard

Tyske fødevarevirksomheder henter inspiration til grøn omstilling fra Danmark

FødevareproduktionMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed13. 06. 2023 By Mikkel Bækgaard

Fødevarebranchen er storforbruger af vand, el og varme. Derfor er DS Energy fra Bjerringbro en del af Udenrigsministeriets eksportfremstød – første land er Tyskland. Teknologivirksomheden kan vise tyske fødevarevirksomheder, hvor let det er at måle på energiforbruget – og gøre noget ved det.

De tyske forbrugere går ikke ’bare’ efter en velsmagende kotelet i supermarkedet. De interesserer sig også for, hvordan kødet er blevet forarbejdet, før den lander på tallerkenen. Herunder om der er brugt mere vand og varme end nødvendigt. Forbrugerne stiller stadig flere krav til virksomhedernes grønne profil – og det samme gør myndighederne.  

Det er her en virksomhed som DS Energy fra Bjerringbro kommer ind i billedet. Virksomhedens speciale er it-løsninger, som sætter en virksomhed i stand til at måle sit energiforbrug – helt ned på det enkelte kogekar eller opskæremaskine. 

Slagterier, mejerier og bryggerier – stort energiforbrug kan minimeres 

Når direktøren for DS Energy, Jarl Gorridsen, sammen med det danske handelskammer i Tyskland er på virksomhedsbesøg på WestFleisch, et af de største slagterier i Tyskland, trækker han på viden og erfaringer fra nogle af Danmarks kendte fødevarevirksomheder, bl.a. Thise Mejeri, KiMs, Hansen Flødeis, Mammen Mejeri og Frea Aqua Solutions, som arbejder målrettet med at måle på energiforbruget – og på baggrund af viden skuer ned for forbruget:

”Især slagterier, mejerier og bryggerier bruger store mængder vand. Hvorfor gætte på noget så vigtig som forbrug af fx vand, når man kan målet det ned på hver enkelt maskine? Med dugfriske data fra lokale målepunkter kan virksomhederne tage beslutninger om energiforbruget med udgangspunkt i data og viden – i stedet for formodninger,” forklarer Jarl Gorridsen.

Om eksportfremstødet overfor tyske fødevarevirksomheder siger teamleder for Sustainable Industries Advisory ved det danske generalkonsulat i Hamborg, Jan Larsen:

”Danmark er kendt og respekteret for sin fødevareproduktion, og vi har sammensat en alliance på elleve danske virksomheder, der har forskellige kompetencer, som matcher de behov og udfordringer, som den tyske fødevareindustri står overfor. Her passer DS Energy rigtig godt ind med deres erfaringer og viden om at måle energiforbrug. De tyske fødevarevirksomheder har stort fokus på at skære ned på forbruget af vand, varme og strøm efter først Covid 19 og siden krigen i Ukraine.” 

Interesse for dansk viden

Flere af de danske handelskamre har nu fokus på at få udbredt dansk teknologi i verdensklasse til fødevarevirksomheder på de store fødevaremarkeder. Derfor har ikke mindre end fire handelskamre i løbet af foråret henvendt sig til DS Energy for at få dem med i en gruppe af eksportvirksomheder til fremstød overfor netop fødevarebranchen.

”Vi er smigrede over fire konkrete henvendelser, der alle er baseret på anbefalinger – men i første omgang har vi valgt to markeder tæt på Danmark: Tyskland og Polen. Selv om vi på otte måneder er vokset fra fire til ti ansatte, så skal vi prioritere – også på markedssiden,” siger Jarl Gorridsen og fortsætter:

”Virksomheder verden over tænker både på klima og pengepung. Der ligger derfor store forretningsmuligheder i at hjælpe virksomheder i Tyskland – og en lang række andre lande – til viden om deres energiforbrug, så de kan handle på det. Vi har erfaring inden for en række brancher, men ikke mindst fødevareindustrien har meget at hente. På baggrund af ny viden høster virksomheder besparelser på  50.000 kubikmeter gas om året eller vandbesparelser på årligt 15.000 kubikmeter. Selv ved simple ændringer af produktionen kan der være meget at hente,” siger Jarl Gorridsen.

Skrevet i: Fødevareproduktion, Miljø og sundhed, Politik og eksport, Økologi og bæredygtighed

Seneste nyt fra redaktionen

Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

Foodservice18. 12. 2025

Norrlyst Koncernen tager næste store skridt i sin vækstrejse og opkøber de resterende ejerandele i Cadence Group, hvilket betyder, at koncernen nu ejer 100% af det populære brunch- og bagerikoncept. Cadence Group driver i dag fire restauranter samt en fabrik i Herlev og er kendt for at levere

100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

FødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram har åbnet en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026. Godt grønt nyt til de

Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

AktueltPolitik og eksport18. 12. 2025

Food Nation markerede den 15. december 2025 den officielle åbning af fødevareklyngens Visitor Centre i København i nye fysiske rammer. Det opdaterede og udvidede udstillingsvindue præsenterer det ypperste inden for danske fødevareløsninger, bæredygtig innovation og globalt samarbejde. Ved

Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

AktueltFødevareproduktionLandbrug18. 12. 2025

For dansk landbrug har 2025 været et fremragende år drevet af husdyrproduktion og en god høst. Men begyndende prisfald og strammere politiske krav kan hurtigt skubbe til balancen. Fremtiden kræver heftige investeringer og tilpasninger, hvis dansk landbrug skal fastholde sin stærke

Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

FoodserviceForskning og uddannelseMiljø og sundhedPolitik og eksportTopØkologi og bæredygtighed18. 12. 2025

I juni blev Sundskolen i Nykøbing Falster den eneste folkeskole på Lolland-Falster, som kom med i det nationale skolemadsforsøg, hvor 191 skoler over hele landet afprøver skolemad. Skolemadsforsøget blev sat i gang i november og har indtil nu været en stor succes. Formålet med skolemadsforsøget

Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme

Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

FødevareproduktionLandbrugMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Brancheorganisationen FødevareDanmark frygter konsekvenserne af den nye kvælstofaftale. Sammen med seks andre organisationer fra landbrugs- og fødevareerhvervene opfordrer organisationen til, at den grønne trepart sættes på pause, indtil konsekvenserne er fuldt belyst. Det er stort set umuligt

Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

AktueltDrikkevarerPolitik og eksport16. 12. 2025

Det danske pant- og retursystem bliver undergravet af EU-krav om genpåfyldelige emballager, der vil lukke størstedelen af Danmarks mikrobryggerier, mener Bryggeriforeningen. Fra 2030 pålægger EU alle supermarkeder og barer at sikre, at mindst 10% af deres emballager til øl, sodavand og

Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

AktueltDetailhandel og en grosMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed16. 12. 2025

Lidl Danmark har forpligtet sig til Science Based Targets Initiative (SBTi) og har validerede Net Zero-mål for 2050 – foruden validerede FLAG- og E&I-mål for 2034. Som Europas største dagligvarekæde er ambitionen, at Lidl vil være med til at vise vejen mod en verden, hvor der bliver tænkt på

CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

Brød og kagerTop16. 12. 2025

CBP fra Vejle, leverandør af råvarer til produktion af brød og kager, udvider nu sit hovedsæde med et topmoderne innovationscenter og fuldt udstyret bageri. Hvor brød dufter, finder mennesker hinanden – og nye ideer opstår for morgendagens brød og kager. Med det afsæt har CBP lavet et 250

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Nemco Machinery A/S

    Kendt leverandør til bagerier fusionerer med Nemco

  • Ardo NV Denmark Office

    En klassiker med rødder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Et tilbageblik på året der gik

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Norrlyst Koncernen køber de resterende ejerandele i Cadence Group og ejer nu 100%

    18.12.2025

  • 100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter

    18.12.2025

  • Food Nations Visitor Centre åbnede i nye rammer

    18.12.2025

  • Landbrugets Økonomi 2025: Et rekordår med en usikker fremtid

    18.12.2025

  • Skolemad er kommet godt fra start i Guldborgsund Kommune

    18.12.2025

  • Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”

    16.12.2025

  • Ny kvælstofaftale: Fødevareerhvervet frygter konsekvenserne for dansk fødevareproduktion

    16.12.2025

  • Bryggeriforeningen: Danske EU-politikere kæmper for pantsystemet

    16.12.2025

  • Lidl Danmark sætter kurs mod Net Zero og sundere produkter i indkøbskurven

    16.12.2025

  • CBP slår stort brød op og åbner innovationscenter

    16.12.2025

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik