Danskerne udleder dagligt godt otte kilo CO2 fra sine fødevarer, viser tal fra tænketanken Concito og ifølge WRI (World Resources Institue) er vores madvaner en afgørende faktor for at reducere fødevaresektorens klimaftryk. Men du behøver hverken en uddannelse som kok eller en kødfri diæt for at gøre en forskel fra klimaet. For ifølge DTU, burde vi kunne reducere klimaaftrykket fra maden med 20-30 procent ved at spise klimavenlige alternativer som kylling eller kartofler frem for oksekød eller ris.
Og med det i mente, præsenterer Fødevare- og klimaministerierne en ny kampagne med køkkentips, til hvordan vi med få justeringer i hverdagskosten kan bidrage til at sænke klimatrykket.
Den nye kampagne ”Madglade Klimatips” er netop skudt i gang og skal med få greb gøre det lettere for interesserede danskere at bidrage til kampen for klimaet. Og selv en lille indsats tæller.
– Det har et kæmpestort potentiale, hvis vi er mange, der ændrer lidt i vores madvaner. Jeg har stor respekt for dem, der går hele vejen og eksempelvis dropper kødet, men mindre kan også gøre det. Det kan de her tips forhåbentlig inspirere og hjælpe til, siger fødevareminister Mogens Jensen.
Ifølge en undersøgelse, som Madkulturen tidligere har lavet, mener hovedparten af danskerne, at det er vigtigt at bidrage i kampen mod klimaforandringerne fra gryderne i køkkenet, og seks ud af ti vil gerne spise mere klimavenligt.
Fødevareministeren og klimaminister Dan Jørgensen håber derfor på at inspirere en bred palette af danske hverdagskokke, hvor nogle er til røde bøffer og andre til røde linser, og hvor ambitionerne afhænger af både tid og interesse i køkkenet.
– Vi har brug for, at den grønne omstilling når helt ud på vores tallerkener, og derfor er jeg rigtig glad for, at mange også gerne vil spise mere klimavenligt. Men det kan være nemmere sagt end gjort i en travl hverdag. Derfor kommer vi nu med de her helt konkrete tips, så det bliver lettere at træffe de klimavenlige valg, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Fisk, fars og fremtidige kostråd
Der er 22 tips i kampagnen, og de kan findes på hjemmesiden http://www.klimatips.dk. Flere af dem handler om at skrue op for grøntsagerne og skære ned på kødet.
Eksempelvis kan revet rodfrugt i farsen strække portionen til flere, og bøffen i burgeren kan skiftes ud med fisk.
Rådene er en del af regeringens samlede klimaambitioner og er ét ud af to initiativer, som skal gøre det lettere at vælge sund og klimavenlig kost.
I 2021 opdateres Fødevarestyrelsens officielle kostråd, som for første gang skal indeholde klimahensyn.