• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025 | Mikkel Bækgaard

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025 By Mikkel Bækgaard

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag.

På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste effekten af ukrudtsfrie kompostbaserede dyrkningsmaterialer. Tilgangen bygger på evidensbaseret jordforbedring, hvor mikrolivet i jorden aktiveres med præcise mængder af næringsrige kompostblandinger. Alt peger på en tydelig forskel i smag og konsistens mellem hjemmedyrkede grøntsager og dem, man kan købe i supermarkedet. Det skyldes ikke kun sorten eller høsttidspunktet – men i høj grad jordens sammensætning og sundhed.

“Når grøntsager får lov til at vokse i kompostberiget, levende jord, udvikler de sig i deres eget tempo og optager næringsstoffer mere naturligt og balanceret. Resultatet er en dybere, mere nuanceret smag – som mange beskriver som ‘smagen af gamle dage’ eller som noget, der smager af mere,” fortæller Anders Bach, der er der er partner i Ny Vraa og selv er opvokset på gården med sin bror Henrik, der i dag også er partner i virksomheden.

Dyb smag og naturlig sødme

Det store arbejde med at teste kompostblandinger har brødreparret nu taget deres resultater af til de professionelle i madens verden, og kokkene mener også at kunne smage forskel.

“De grønsager, man køber i et supermarked, smager ikke rigtig af noget. Du får ikke den samme tekstur og den samme smag som i det, der lige er høstet – den kan man ikke slå. Her ser man vitalitet, farver, energi, når man har sådan et udvalg af grønsager, der lige er plukket, og det er meget langt fra den standard, supermarkederne kører med,” siger Nikolaj Juel, der har 20 års erfaring som kok og blandt andet har været hos Alastair Little, Jamie Oliver og på den legendariske River Cafe hos Rose Gray og Ruth Rogers.

Han fortsætter:

“En af de bedste pastaretter, jeg nogensinde har lavet, var en helt simpel ret bestående af friterede, men helt friske, små courgetter fra haven, lidt friske krydderurter og pasta. Den havde jo været virkelig kedelig med courgetter nede fra det lokale supermarked, hvor du slet ikke får den samme tekstur og smag som noget, der lige er høstet,” fortæller Nikolaj Juel.

Dyrk naturligt i ro og mag

At dyrke den gode smag frem handler om flere ting. Bruger man samtidig med kompostblandinger også no-dig-princippet, hvor man undgår at grave, bevarer man jordens struktur og liv. Det betyder, at mikroorganismerne ikke forstyrres, men i stedet får lov at trives og skabe et naturligt, sundt miljø for planterne.

“I en no-dig-have vokser planterne måske lidt langsommere – men det er netop fordi, de får lov at finde deres egen rytme og danne stærkere rodnet i en levende jord. Resultatet er robuste planter med højere modstandskraft og bedre trivsel, og det giver os grøntsager med både mere smag og mere liv,” siger Anders Bach og tilføjer:

“Vi ser et markant bedre udbytte og sundere planter i de haver, hvor jorden får lov at arbejde i fred. Det er biologi, ikke magi.”

Et grønt pusterum med mening

Danskerne har i stigende grad fået øjnene op for glæden ved at dyrke grøntsager selv, det viste en undersøgelse fra Haveselskabet sidste år. Og det er der flere gode grunde til – flere studier viser nemlig, at havearbejde er godt for vores mentale velvære og livskvalitet.

“Mange oplever det som befriende og meningsfuldt at dyrke egne råvarer. Det er konkret, nærværende og føles trygt – særligt når man ved, hvordan jorden er blevet behandlet. Her er det oplagt at huske de gamle ord: Du er, hvad du spiser. Med en selvforsynende køkkenhave får du ikke bare friske råvarer – du får indsigt i hele processen fra jord til bord og en dybere forståelse for, hvordan din dyrkning påvirker både miljø og sundhed,” siger Anders Bach.

Selv med begrænset tid kan de fleste komme langt i selv en lille køkkenhave – især med flerårige afgrøder som jordbær, rabarber og krydderurter, der kræver minimal pleje og reducerer behovet for løbende indkøb.

“Selvforsyning handler ikke kun om at spare penge, men om at tage ansvar for sin hverdag – og give sig selv muligheden for at træde ud af forbrugets hamsterhjul. Når du dyrker dine egne grøntsager, får du ikke blot kontrol over, hvad der kommer på bordet – du oplever også glæden ved at skabe noget fra bunden. Du inviterer naturens rytme ind i hverdagen, og med de rette dyrkningsmetoder kan selv en altan eller et enkelt højbed blive begyndelsen på en mere selvforsynende livsstil,” siger Anders Bach og pointerer:

“I en tid med stigende priser, ustabile forsyningskæder og voksende bekymring for, hvad vi egentlig putter i munden, bliver selvforsyning ikke bare en praktisk løsning – men en meningsfuld og beroligende hverdagshandling, der styrker både sundheden hos os mennesker og dyrkningsjorden. At gå i haven er at genfinde en rytme, der ligger dybt i os – og med de rette løsninger behøver det hverken være omfattende eller udmattende.”

Skrevet i: Frugt og grønt, Landbrug, Miljø og sundhed, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

Frugt og grøntKød, fisk og fjerkræ06. 11. 2025

Danish Crown har rundet 2,5 millioner solgte pakker hakket oksekød blandet med grønt det første år og har dermed overgået de oprindelige forventninger til produktet. I en tid hvor stigende fødevarepriser - herunder prisen på oksekød - er et varmt samtaleemne hen over de danske køkkenborde, kan

RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

Ikke kategoriseret06. 11. 2025

Virksomheden bag de populære økologiske frugt- og nøddebarer har de seneste år oplevet en stabil tocifret vækst i Danmark, Tyskland og Sverige samt en markant stigning i online-salget. For at imødekomme den voksende efterspørgsel og stimulere en fortsat vækst på de europæiske markeder, udvider

7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

AktueltDrikkevarerMarkedsføringMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

7-Elevens iværksætterforløb Innovation Corner, der blev lanceret sidste år, er blevet taget så godt imod, at kæden nu åbner op for en ny runde. Samtidig kommer det fjerde produkt fra første runde – en alkoholfri elektrolytdrik ’Dansevand’ – på hylderne. Sidste år deltog Dansevand, en alkoholfri

Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

AktueltFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræLandbrugRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed06. 11. 2025

Ved en højtidelig fejring hos Søren Wiuff i Lammefjorden lørdag den 1. november blev Årets Wiuff 2025 uddelt for allerførste gang. Prisen er opfundet og etableret af Lokale Fødevarer Danmarks stifter og formand, Jesper Zeihlund, og siden blevet medstiftet af HORESTA. Formålet med prisen er at hædre

Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

Frugt og grøntLandbrugMiljø og sundhedTop06. 11. 2025

I årevis har de arbejdet med jordforbedring via næringsrige kompostblandinger på en gård i Nordjylland. Resultatet er klart: Den sunde jord giver ikke bare sundere og stærkere grøntsager – men også bedre smag. På gården Ny Vraa i Tylstrup har man i årevis arbejdet med at udvikle og teste

Techmedia får ny ejer

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Techmedia A/S, der blandt andet driver Fødevarekus og magasinet Food&Drink, er blevet købt af FrontMedia ApS, der dermed styrker positionen på markedet for fag- og branchemedier. Handelen er gennemført 6. oktober 2025, og begge selskaber fortsætter i deres nuværende

Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

Foodservice04. 11. 2025

Kokkene har talt: Wassim Hallal er kåret som Kokkenes Kok 2024 – en af de største hædersbevisninger i dansk gastronomi. Prisen gives til en kok, der med talent, generøsitet og faglig styrke har gjort en særlig forskel for branchen. Den prestigefyldte pris blev overrakt ved Fonden Dansk Gastronomis

Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

FoodserviceMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

På bare ti år er danske Too Good To Go blevet til et globalt eksempel på, hvordan teknologi, forretning og bæredygtighed kan trække i samme retning. Med over 130 millioner brugere og 500 millioner reddede måltider har virksomheden gjort kampen mod madspild til en hverdagsvane for brugere i over 20

Juleudgave af Food&Drink på gaden

AktueltFoodservice04. 11. 2025

Julen sig nærmer, og det betyder, at nyeste nummer af Food&Drink sætter fokus på julen og alle dens glæder. Læs blandt andet om spændende jule-nyheder, men kom også med til Aalborg for at besøge byens første Michelin-restaurant. Udover at drage nordpå og se på julen har Food&Drink også

Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

FoodserviceFrugt og grøntMesser og konferencerMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed04. 11. 2025

Pico Pizza vandt Årets plantebaserede takeaway-måltid ved weekendens Plant Food Festival, hvor Dansk Vegetarisk Forening og Plantebranchen hyldede årets bedste plantebaserede madoplevelser på farten. Hvem laver landets bedste plantebaserede måltid to go? Det blev afgjort i weekenden, da

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Spirax Sarco Danmark

    Lavere energiforbrug og bedre produktkvalitet med Steam Infusion – en unik teknik til fødevarefremstilling

  • DENIOS ApS

    Sådan håndterer du en lækage med 10 trin

  • Busch Vakuumteknik A/S

    50 års trofast tjeneste i produktionen

  • Spirax Sarco Danmark

    Blog: Damp er naturlig teknologi

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Tilmeld dig Masterclass om dyrevelfærd og regenerativt landbrug

  • DENIOS ApS

    Hvad gør du med dine gasflasker, når kulden kommer?

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Stor fødevaremesse med juletema kommer igen i år til Brande

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Danskerne rækker ud efter nye varianter af oksekød

    06.11.2025

  • RAWBITE udvider produktionen i Tyskland for at imødekomme stigende efterspørgsel

    06.11.2025

  • 7-Eleven åbner ny runde af Innovation Corner og sætter fjerde iværksætterprodukt på hylderne

    06.11.2025

  • Årets Wiuff 2025: Marie Bojsen fra Birthesminde modtager Danmarks første råvarepris

    06.11.2025

  • Sund jord giver sunde grøntsager – og det kan smages

    06.11.2025

  • Techmedia får ny ejer

    04.11.2025

  • Wassim Hallal vinder hædersprisen som Kokkenes Kok

    04.11.2025

  • Too Good To Go fylder ti år: Fra dansk app til global bevægelse mod madspild

    04.11.2025

  • Juleudgave af Food&Drink på gaden

    04.11.2025

  • Her er Danmarks bedste plantebaserede takeaway

    04.11.2025

  • Sukaiba vinder ”Denmark’s Best Hotel Restaurant” for anden gang

    30.10.2025

  • En rigtig god kop kaffe er det nye personalegode

    30.10.2025

  • Dansk sommelier vinder den første udgave af Master of Port Scandinavia 2025

    30.10.2025

  • Når regler spænder ben for naturen: 16 nye anbefalinger til bedre biodiversitet i fødevaresektoren

    30.10.2025

  • Prestigefyldt kåring: Den danske Spiseguide hylder AOC som Årets Restaurant

    30.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik