• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Landbrug20. 06. 2022 | Helle Friemann Nielsen

Store besparelser med præcisionsteknologi i landbruget

Landbrug20. 06. 2022 By Helle Friemann Nielsen

Præcisions-teknologier i landbruget fører til besparelser ved såning, gødskning og sprøjtning. Det viser nye beregninger fra Teknologisk Institut.

Danske landmænd kan ved at benytte præcisions-teknologier som moderne GPS-teknologi og digitale værktøjer opnå besparelser ved såning, gødskning og sprøjtning. Det viser nye beregninger, som Teknologisk Institut i samarbejde med Bornholms Landboforening og Miljøstyrelsen har udført på Bornholm.
Teknologisk Institut har digitalt simuleret traktorkørsler på alle knap 3.000 marker på Bornholm, og resultatet viser store potentialer for reduktion af overlappende såning, sprøjtning og gødskning på de bornholmske marker.
-Fordelen med dette system er at vi kan visualisere besparelsen på aktuelle marker, og dermed besvare det spørgsmål alle landmænd stiller: ”Kan det betale sig?”. Reduceres der f.eks. fire procent i overlap på en bedrift på 200 ha. svarer dette til 8 ha der ikke længere skal behandles, forklarer faglig leder Thomas Nitschke, Teknologisk Institut.

Registerer kørselsmønstre
Sammen med Miljøstyrelsen og Bornholms Landboforening har Instituttet dels fået valideret beregningsmetoden ved at registrere aktuelle kørselsmønstrer hos ti landmænd på Bornholm, og dels ved et nyudviklet digitalt simuleringsværktøj, en såkaldt Digital Twin, simuleret kørslen på alle 2.971 bornholmske marker.
-Tager vi en mark og kigger på overlap ved f.eks. sprøjteopgaver uden brug af autostyring af maskinerne og såkaldt sektionsstyring, som automatisk lukker ned for behandling af områder i marken, hvor der allerede er sprøjtet, så opstår overlap både i enderne, mellem sprøjtespor og ved kørsel i kiler, og det er dette overlap vi med vores nye Digital Twin værktøj kan simulere, forklarer Thomas Nitschke.

Opnå besparelse
Breder man beregningerne på Bornholm ud på hele landet, vurderer Thomas Nitschke at landmænd med præcisionsværktøjer kan opnå besparelse på 100 mio. kr. om året. Det er vurderet ud fra, at Danmarks Statistik i 2021 har opgjort danske landmænds brug af præcisionsteknologierne til i alt 53 procent af det danske dyrkede areal på 2.633.437 ha.
Hvis man ser på det areal, der således ikke dyrkes med sektionsstyring, er den potentielle besparelse på næsten 50.000 ha. årligt overlap i Danmark. Hvis man sætter denne besparelse til 2.000 kr. pr. ha. er det ifølge Thomas Nitschke i alt 100 mio. kr. om året.

Visualiseringsværktøjet er udviklet som en del af resultatkontrakten Klima- og miljøeffektivt landbrug, støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Læs mere her.

Skrevet i: Landbrug

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  •  11-12-2025

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer? ›

    DENIOS ApS
  •  10-12-2025

    Sødme møder ›

    Ardo NV Denmark Office
  •  10-12-2025

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser ›

    Busch Vakuumteknik A/S
  •  04-12-2025

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood ›

    Dagrofa Foodservice A/S
  •  03-12-2025

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion ›

    Spirax Sarco Danmark
  •  01-12-2025

    Slank, sprød og … ›

    Ardo NV Denmark Office
  •  28-11-2025

    Ready to eat or not? ›

    Ardo NV Denmark Office
  •  27-11-2025

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026 ›

    Ardo NV Denmark Office
  •  27-11-2025

    Har du den rigtige pumpe? ›

    DENIOS ApS
  •  26-11-2025

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet ›

    Spirax Sarco Danmark

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

/Brochurer
/White papers

  • Image Brochure
  • Kaffetid – Kaffe med bæredygtig profil
  • Kaffetid – Kaffe og te på højt niveau
  • Kaffetid – Fuldendte kaffeoplevelser
  • Kaffetid – Skab kaffekultur med Merrild & lobbyliv med Lavazza
  • Kaffetid – Det oser af god caféstil
  • Kaffetid – Den Aktive Kaffepause
  • Kobia 100 års jubilæum
  • Kaffetid – Skab værdi for dit personale med go’ kaffe
  • Scandinavia Grapevine Summer 2018
Se alle ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik