• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodservicePolitik og eksportTop27. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Stadig færre danskere benytter kontanter

Detailhandel og en grosFoodservicePolitik og eksportTop27. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

I takt med at færre og færre danskere benytter sig af kontanter, er det tid til at revidere de regler og krav, der er til butikker og handlende om at modtage kontanter.

Det skal ifølge De Samvirkende Købmænd være op til den enkelte butik, restaurant eller cafe at vælge om de ønsker at modtage kontanter eller ej. Foto: Nets/wichmann+bendtsen.

Den 1. juli 2022 blev kontantpligten ophævet for engroshandel. Det betyder, at en erhvervsdrivende ikke længere er forpligtet til at modtage kontanter, når man handler med andre erhvervsdrivende. Men som butik, restaurant og café mv.  er man fortsat forpligtet til at modtage betaling med kontanter i tidsrummet fra kl. 6 til kl. 22. Der er dog mulighed for en mindre begrænsning i tidsrummet 6 til 20, hvis der er tale om et geografisk område, der er særligt belastet af kriminalitet.

Tal fra Danmarks Nationalbank viser, at andelen af betalinger foretaget med kontanter næsten er halveret fra 23 procent af betalingerne i 2017 til 12 procent af betalingerne i 2021 og meget tyder på, at brugen af kontanter fortsat vil falde.

De ældre halverer brugen af kontanter

En meget stor andel af bankerne har de seneste år fjernet kontanterne. Det er blandt andet sket af sikkerhedsmæssige årsager og i takt med, at kontanter benyttes i stadigt mindre omfang. Alligevel er detailhandlen, restauranter og andre handlende fortsat forpligtiget til at modtage kontanter.

Et af argumenterne for kontanter handler om de ældre. Men faktum er, at borgere over 70 siden 2017 har mere end halveret brugen af kontanter, så de i dag kun benytter kontanter ved mindre end to ud af 10 betalinger i butikker.  

– Kontantpligten er et levn fra gamle dage. Derfor bør det være et konkurrenceparameter på linje med pris, vareudvalg og service. Derfor må det være op til den enkelte butik, restaurant eller café at vælge, om de ønsker at modtage kontanter eller ej, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd.

Kontanter er en byrde

Pligten til at tage imod kontanter er for mange virksomheder en stor byrde. Både administrativt, økonomisk og sikkerhedsmæssigt – herunder sikkerheden for medarbejderne, da kontanter er et af hovedmålene ved røverier. Det er samtidig blevet dyrere at komme af med dagens omsætning og skaffe byttepenge. En problemstilling, der vokser, jo længere væk man bevæger sig fra storbyerne.

– I vores branche, som rummer restauranter og caféer, står argumenterne for kontantfrivillighed nærmest i kø. Af de vigtigste argumenter kan naturligvis nævnes hygiejne og sikkerhed. Men udover det er besværet ved at skulle håndtere kontanter for mange medlemmer altoverskyggende. Færre og færre banker tager imod dem og de, der gør, lægger et betragteligt gebyr på. Læg dertil, at der i mange kommuner er ganske langt til en bank, der vil modtage kontanter og at flere virksomheder i vores branche har så svært ved at få en erhvervskonto, at onlinebanking er eneste mulighed, siger Freja Brandhøj, politisk chef, Danmarks Restauranter & Caféer.

Ophæv kontantpligten

Ifølge Claus Bøgelund Nielsen er der er ingen pligt til at modtage kontanter i for eksempel Sverige, Finland og Tyskland. Her er det op til butikker og restauranter og andre virksomheder, om de vil tage mod kontanter:

– Det er vigtigt at understrege, at en afskaffelse af kontantpligten IKKE er en afskaffelse af kontanter, men blot en revision af en lov, der har overlevet sig selv. Vi opfordrer derfor Folketinget til at ophæve den særlige danske kontantpligt efter det kommende valg.

– Det er ikke min forventning, at mange dagligvarebutikker vil benytte sig af muligheden for at afvise kontanter, men til gengæld er jeg sikker på, at mange brancher med en mere afgrænset målgruppe som for eksempel sportsstadions, koncertsteder, festivaler og salg i busser, tog og på færger samt restauranter og cafeer og store dele af udsalgsvarehandlen vil tage imod muligheden med stor interesse, siger Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Politik og eksport, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik