• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Detailhandel og en grosFoodservicePolitik og eksportTop27. 09. 2022 | Kasper Mundt-Nielsen

Stadig færre danskere benytter kontanter

Detailhandel og en grosFoodservicePolitik og eksportTop27. 09. 2022 By Kasper Mundt-Nielsen

I takt med at færre og færre danskere benytter sig af kontanter, er det tid til at revidere de regler og krav, der er til butikker og handlende om at modtage kontanter.

Det skal ifølge De Samvirkende Købmænd være op til den enkelte butik, restaurant eller cafe at vælge om de ønsker at modtage kontanter eller ej. Foto: Nets/wichmann+bendtsen.

Den 1. juli 2022 blev kontantpligten ophævet for engroshandel. Det betyder, at en erhvervsdrivende ikke længere er forpligtet til at modtage kontanter, når man handler med andre erhvervsdrivende. Men som butik, restaurant og café mv.  er man fortsat forpligtet til at modtage betaling med kontanter i tidsrummet fra kl. 6 til kl. 22. Der er dog mulighed for en mindre begrænsning i tidsrummet 6 til 20, hvis der er tale om et geografisk område, der er særligt belastet af kriminalitet.

Tal fra Danmarks Nationalbank viser, at andelen af betalinger foretaget med kontanter næsten er halveret fra 23 procent af betalingerne i 2017 til 12 procent af betalingerne i 2021 og meget tyder på, at brugen af kontanter fortsat vil falde.

De ældre halverer brugen af kontanter

En meget stor andel af bankerne har de seneste år fjernet kontanterne. Det er blandt andet sket af sikkerhedsmæssige årsager og i takt med, at kontanter benyttes i stadigt mindre omfang. Alligevel er detailhandlen, restauranter og andre handlende fortsat forpligtiget til at modtage kontanter.

Et af argumenterne for kontanter handler om de ældre. Men faktum er, at borgere over 70 siden 2017 har mere end halveret brugen af kontanter, så de i dag kun benytter kontanter ved mindre end to ud af 10 betalinger i butikker.  

– Kontantpligten er et levn fra gamle dage. Derfor bør det være et konkurrenceparameter på linje med pris, vareudvalg og service. Derfor må det være op til den enkelte butik, restaurant eller café at vælge, om de ønsker at modtage kontanter eller ej, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd.

Kontanter er en byrde

Pligten til at tage imod kontanter er for mange virksomheder en stor byrde. Både administrativt, økonomisk og sikkerhedsmæssigt – herunder sikkerheden for medarbejderne, da kontanter er et af hovedmålene ved røverier. Det er samtidig blevet dyrere at komme af med dagens omsætning og skaffe byttepenge. En problemstilling, der vokser, jo længere væk man bevæger sig fra storbyerne.

– I vores branche, som rummer restauranter og caféer, står argumenterne for kontantfrivillighed nærmest i kø. Af de vigtigste argumenter kan naturligvis nævnes hygiejne og sikkerhed. Men udover det er besværet ved at skulle håndtere kontanter for mange medlemmer altoverskyggende. Færre og færre banker tager imod dem og de, der gør, lægger et betragteligt gebyr på. Læg dertil, at der i mange kommuner er ganske langt til en bank, der vil modtage kontanter og at flere virksomheder i vores branche har så svært ved at få en erhvervskonto, at onlinebanking er eneste mulighed, siger Freja Brandhøj, politisk chef, Danmarks Restauranter & Caféer.

Ophæv kontantpligten

Ifølge Claus Bøgelund Nielsen er der er ingen pligt til at modtage kontanter i for eksempel Sverige, Finland og Tyskland. Her er det op til butikker og restauranter og andre virksomheder, om de vil tage mod kontanter:

– Det er vigtigt at understrege, at en afskaffelse af kontantpligten IKKE er en afskaffelse af kontanter, men blot en revision af en lov, der har overlevet sig selv. Vi opfordrer derfor Folketinget til at ophæve den særlige danske kontantpligt efter det kommende valg.

– Det er ikke min forventning, at mange dagligvarebutikker vil benytte sig af muligheden for at afvise kontanter, men til gengæld er jeg sikker på, at mange brancher med en mere afgrænset målgruppe som for eksempel sportsstadions, koncertsteder, festivaler og salg i busser, tog og på færger samt restauranter og cafeer og store dele af udsalgsvarehandlen vil tage imod muligheden med stor interesse, siger Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd.

Skrevet i: Detailhandel og en gros, Foodservice, Politik og eksport, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

Detailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

Fødevaregrosissten Dagrofa Foodservice og techvirksomheden FoodOp har forenet kræfterne i et nyt partnerskab, der skal gøre det nemmere drive et professionelt køkken. En digital assistent skal sikre, at der kommer mere fokus på madglæde og på kampen mod madspild i en travl hverdag. Dagrofa

Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

AktueltBrød og kagerForskning og uddannelse09. 09. 2025

Line Munk Erikslev, der er bager hos KonditorBager i Ørum, deltager ved EuroSkills 2025 i Herning. Med masser af træning og lokal opbakning sætter hun barren højt og sigter efter øverste trin på podiet.  Den efterhånden rutinerede Skills-deltager og bager Line Munk Erikslev, som sidste år vandt

DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

LandbrugMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 09. 2025

I de seneste to år har DLG Group arbejdet for at fremme det regenerative landbrug, og nu tager andelsselskabet endnu et skridt, når man samler 10 udvalgte landbrug i et pilotprojekt, der skal opsamle data og beregne effekterne på dyrkningsformen. ”Et er, at vi kan se og mærke med vores egne

To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

FødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ09. 09. 2025

På et møde i sidste uge har Danish Crowns repræsentantskab godkendt, at Mogens Nørgaard Mogensen og Carsten Rasmussen træder ind i bestyrelsen for Danish Crown AmbA. På indstilling fra Nominerings- og Evalueringsudvalget har Danish Crowns repræsentantskab i sidste uge godkendt to ændringer i

Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

AktueltMesser og konferencer09. 09. 2025

Danmarks største madfestival ”Food Festival” stifter et nyt ambassadørkorps med målet om at konsolidere og styrke festivalens fremtid. Blandt ambassadørerne er blandt andre Aarhus’ borgmester Anders Winnerskjold, regionsrådsformand Anders Kühnau og næstformand i Salling Fondene Karin

Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

Konfekture04. 09. 2025

Toms Gruppen relancerer den ikoniske Guldæske med fokus på mindre emballage og bedre genanvendelighed. Det klassiske design og antallet af de elskede praliner bevares, mens æsken får et moderne og funktionelt løft. Toms Gruppen annoncerer en relancering af den ikoniske Guldæske, som er

Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

AktueltBrød og kagerFoodservice04. 09. 2025

Der er fokus på alt godt fra kornet i den seneste udgave af magasinet Food&Drink. Læs blandt andet om de seneste trends og om brødserveringen på den nye Restaurant Paula. Vi har dog også fyldt glasset med dansk pinot noir og ser på Sveriges største madmesse i Malmø. Det er årets femte

1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

FoodserviceForskning og uddannelse04. 09. 2025

By- og madoplevelsen Moveat går i partnerskab med uddannelsesinstitutionen DIS og skræddersyer 26 gastronomiske gåture i 10 byer i Danmark. 1400 studerende fra USA bliver introduceret til dansk madkultur og lokal gastronomi. De skal opleve klassikere som smørrebrød, tarteletter og gammeldags

Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

AktueltForskning og uddannelse04. 09. 2025

H.M. Kong Frederik 10. gæster EuroSkills Herning 2025, hvor han blandt andet skal overvære en række konkurrencer og møde en stribe af de danske deltagere. Det officielle europamesterskab for unge faglærte finder sted i MCH Messecenter Herning 10.-12. september, hvor Herning samtidig er vært for et

Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

Detailhandel og en grosFødevareproduktionTop04. 09. 2025

Sol over Gudhjem har, sammen med Kvickly og SuperBrugsen, igen sat dansk madiværksætteri i centrum med kåringen af vinderne i Produktprisen og den nye Irma-Prisen 2025, hvor vinderen nu kan se frem til at indgå i Irma-vareserien. Den spændende finale fandt sted på Coops hovedkontor i Albertslund,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Vacuum Solutions fremviser avancerede produkter fra Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions på LabDays

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Sommerklassikere som grillpølser og flødeis er fortsat meget populære

  • DENIOS ApS

    Ses vi på HI-messen?

  • DENIOS ApS

    Her er nøglen til at undgå kontakt med defekte lithium-ion-batterier

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Guide: Hvornår skal du reparere vs. udskifte din vakuumpumpe?

  • DENIOS ApS

    NYHED: Brandsikkert opsamlingskar til opbevaring i sprinklerområder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer nyt globalt websted

  • DENIOS ApS

    Slut med at lede – få overblik over dine materialer 24/7

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mindre vedligeholdelse takket være avanceret vakuumgenerering fra Busch

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Mere end 500 er allerede tilmeldt – skal du med?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Ny digital løsning skal fjerne administrativt bøvl i danske professionelle køkkener

    09.09.2025

  • Bager fra Ørum skal kæmpe for Danmark ved EuroSkills 2025 i Herning

    09.09.2025

  • DLG Group kickstarter pilotprojekt, der skal dokumentere effekterne af regenerativ dyrkning

    09.09.2025

  • To nye profiler i Danish Crowns bestyrelse

    09.09.2025

  • Nyt ambassadørkorps skal styrke Food Festivals fremtid

    09.09.2025

  • Toms Gruppen giver nyt liv til den ikoniske Guldæske

    04.09.2025

  • Food&Drink på gaden med fokus på brød, mel og bagværk

    04.09.2025

  • 1400 studerende fra amerikanske universiteter skal opleve dansk madkultur og gastronomi

    04.09.2025

  • Danmarkshistoriens største uddannelsesevent starter snart

    04.09.2025

  • Vinderne af Produktprisen og Irma-Prisen 2025 er fundet

    04.09.2025

  • McDonald’s og Toms lancerer McFlurry Heksehyl

    02.09.2025

  • Stigende kødpriser tvinger kantiner til omstilling: Food Festival samler branchen om praktiske løsninger

    02.09.2025

  • 7-Eleven og Carlsberg lancerer limited edition-øl brygget på upcyclet kaffe

    02.09.2025

  • 45 millioner æbler reddet siden opstarten af Årets Ævlerov

    02.09.2025

  • Madspild koster Danmark 11 milliarder kroner årligt – kunstig intelligens kan være løsningen

    02.09.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik