• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Brød og kagerFoodserviceTop20. 05. 2019 | Kasper Mundt-Nielsen

Smørrebrødsbuffet er et kæmpe hit

Brød og kagerFoodserviceTop20. 05. 2019 By Kasper Mundt-Nielsen

I en tid, hvor kokke er rockstjerner, og restauranternes image betyder alfa og omega for omsætningen, har Café & Øl-Halle ”1892” valgt at satse på noget så usexet som en buffet. Men konceptet, der kombinerer smørrebrød og danskerfavoritten ”All you can eat”, giver fulde huse hver weekend.

I Rømersgade, nærmest dør om dør med en af landets hotteste smørrebrødsnavne, Restaurant Selma, ligger Arbejdermuseet. Et museum, der fortæller historien om arbejderfamilierne og klassekampene i sidste århundrede. I kælderen og som en del af museet finder vi Café & Øl-Halle ”1892”, der i en charmerende stil fra 1892 byder indenfor til et autentisk måltid i museets ånd. Café & Øl-Halle ”1892” byder på a la carte smørrebrødsservering mandag til torsdag, men det er deres store smørrebrødsbuffet fredag og lørdag, der for alvor tiltrækker sig opmærksomhed og sørger for fulde huse. Vi har mødt den faglærte kok og forpagter af restauranten, Helena Unny Rørbo, til en snak om smørrebrød, godt håndværk, lækre råvarer og selvfølgelig buffeten.

Artiklen forsætter efter fotoet
Der er altid et stort, smurt, udvalg af smørrebrød på buffeten.
(Foto: Café & Ølhalle “1892”)

Autentisk, klassisk smørrebrød
Da vi træder ind i restauranten, er det som at træde ind i en tidslomme. Kælderen oser af atmosfære og er nærmest en museumsoplevelse i sig selv. Det er tydeligt allerede på vej ned ad den smalle stentrappe, at her venter der de besøgende en autentisk oplevelse og mad, som den blev lavet i de gode gamle dage.
– Vi serverer de gamle klassiske retter her i restauranten, og vi laver mad som i de gode gamle dage, fortæller Helena Unny Rørbo. Men hun fortæller også, at de helt gamle klassiske retter har været en udfordring på menukortet.
– Nogle retter, såsom lever, finker og solæg, begejstrede enkelte gæster, men det var aldrig smørrebrød, som vi solgte mange af. Men da vi åbnede vores smørrebrødsbuffet, oplevede vi pludselig stor interesse for de lidt mere alternative stykker. Gæsterne og især det yngre publikum synes, det er rigtigt spændende at smage, hvad der i dag anses som de mere utraditionelle stykker.

Artiklen forsætter efter fotoet
– Man må aldrig være i tvivl om, at vi bruger de bedste råvarer, vi kan finde, siger Helena Unny Rørbo (Foto: Café & Ølhalle “1892”)

Bred målgruppe
Målgruppen for restauranten er i virkeligheden en smule svær at definere, hvilket gør restaurantens nuværende succes endnu mere imponerende. Lokaler, lokation og det faktum, at de har været underlagt Arbejdermuseet, har traditionelt betydet et publikum fra den ældre del af skalaen, men byfornyelse, modernisering af museet og deres koncepter samt Helena og hendes teams arbejde igennem de sidste år har åbnet op for en langt større spredning i typen af gæster.
– Da vi startede hernede, var det kun et ældre publikum, men det har ændret sig. Vi har nu også børnefamilier og har ligeledes formået at ramme et segment i slut tyverne/start trediverne – begge målgrupper kommer oftest om lørdagen. Det er vi glade for, da vi meget gerne vil have det blandede publikum, fortæller hun og forklarer samtidig, at Arbejdermuseet har gjort en indsats for at få flere turister, hvilket også har betydet, at de ser en fremgang i antallet af turister i restauranten.
Der blev for alvor sat skub i udviklingen af restauranten, da man for tre år siden introducerede smørrebrødsbuffeten som et fast indslag hver lørdag.
– Det er især inden for det sidste år, at konceptet har stadfæstet sig. Vi har haft så travlt om lørdagen, at vi så os nødsaget til at dele vores seatings ud over flere dage, og derfor har vi nu også åbnet for smørrebrødsbuffeten om fredagen.

Godt håndværk og de bedste råvarer
Når vi spørger til, hvorfor konceptet er blevet så velmodtaget, forklarer Helena Unny Rørbo, at det er der formentlig flere årsager til. Fra starten af har det været vigtigt, at der bliver brugt de bedste råvarer i huset, og at det er dygtige fagfolk i køkkenet, som har respekt for håndværket og råvaren.
– Man må aldrig være i tvivl om, at vi bruger de bedste råvarer, vi kan finde. Vi laver også alting fra bunden – vi bager vores eget brød, vi rører vores egen mayonnaise, og vi ruller vores egen rullepølse. Det eneste, jeg kan komme på, som vi ikke selv laver, er tarteletterne, som vi køber økologisk, siger Helena Unny Rørbo.
Råvaren spiller altså en hovedrolle i restauranten. Den må gerne være økologisk, men de vil ikke underlægge sig den økologiske certificering. De vil hellere håndplukke råvarerne fra producenter, de stoler på, hvor råvaren bliver behandlet forsvarligt og bæredygtigt og ikke mindst, hvor den smager bedst.
– Det er trods alt smagen, der sælger vores mad, forklarer Helena Unny Rørbo.

Artiklen forsætter efter fotoet
Det er øl og snaps, der går mest af til smørrebrødet. Snaps laver de selv, og øllen er den klassiske stjernepilsner, nu produceret af Hancock Bryggerierne. Du kan også få de traditionelle snapse, og hvis du ikke vil ha’ en star, kan du også bestille en række øl fra Krenkerup. (Foto: Café & Ølhalle “1892”)

Mulighed for at prøve noget nyt
Og hvad er det så for noget mad, de sælger? For 200 kroner får du adgang til en smørrebrødsbuffet med nærmest alt, hvad hjertet begærer. Der er al den fisk, der hører sig til, lune retter, smørrebrød til vegetarer og sågar en potcase. Der er som beskrevet også blevet plads til stykker med lever, finker og solæg, stykker, der alle går som smurt.
– Det, som vores gæster er mest begejstrede for, er, at alle stykkerne er anrettet på små tallerkener, så man ikke selv skal stå og samle stykkerne og have fingrene nede i madvarerne sammen med en masse andre gæster, siger Helena Unny Rørbo.
– Mens det ældre publikum som regel gerne vil have det, de plejer, er de yngre gæster noget mere eksperimenterende. De vil gerne smage alle de gamle retter. Vi har for eksempel ofte et stykke med ”fuglekvidder”, som jo i virkeligheden blot er en rørt skinkesalat med overskudskød fra de andre retter. Det er en ret, vi bruger, fordi det er bæredygtigt og minimerer madspild, men det er et utroligt populært stykke. De ældre vil ofte gerne have det, fordi de husker retten, fra da de stod ved slagteren, da de var små, og de unge er nysgerrige på, hvad stykket består af og finder det morsomt, når de opdager, der slet ingen fugl er i.

Artiklen forsætter efter fotoet
På Cafe & Øl-Halle “1892” er der al den fisk, der hører sig til, lune retter som eksempelvis tarteletter, smørrebrød til vegetarer og sågar en potcase
(Foto: Café & Øl-Halle “1892”)

Tre gode råd til buffeten
Buffeten byder på over 20 forskellige anretninger – hele tiden – og det er derfor vigtigt at have fokus på madspild, mener Helena Unny Rørbo.
– Friskheden er altafgørende for en god buffet, så det er vigtigt, at der er nok personale i køkkenet til hele tiden at producere frisk mad. Der vil være for stort madspild, hvis man bare producerer uden at følge efterspørgslen, så det er vigtigt med et vågent øje på buffeten. Buffeten skal altid være fyldt op, men det er også vigtigt at huske at variere udbuddet fra weekend til weekend. Der skal selvfølgelig altid være klassikere som sild og fiskefilet, men hvis der ikke er god variation i retterne, kommer de samme gæster ikke på besøg weekend efter weekend, lyder tre gode råd fra Helena Unny Rørbo til slut.

Restauranten har åbent mandag til lørdag fra klokken 11 til 17 – køkkenet lukker klokken 16. A la carte tilbydes mandag til torsdag, mens smørrebrødsbuffeten har åbent fredag og lørdag.

Er du lun på smørrebrød, er seneste udgave af Food&Drink dedikeret den herlige spise. Læs med her: Food&Drink nr. 4

Af Kasper Mundt-Nielsen

Skrevet i: Brød og kager, Foodservice, Top

Seneste nyt fra redaktionen

Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

Brød og kagerDetailhandel og en gros19. 06. 2025

Efter et år med skærpet fokus på effektiv drift, kunderelevans og digital udvikling besøger flere kunder end nogensinde Lagkagehusets butikker i Danmark, Storbritannien og USA. Det resulterer i en rekordomsætning for 2024 med en vækst på 7,8 pct. og en markant forbedring af

Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

DrikkevarerØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Nørrebrews naturlige energidrik Maté Maté bliver officiel energidrikpartner på Nordeuropas største festival. Det danske energidrikbrand Maté Maté fra Nørrebrew har indgået en millionaftale som officiel energidrikpartner på Roskilde Festival. Aftalen cementerer Maté Matés indtog blandt de danske

Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

AktueltFoodserviceKød, fisk og fjerkræMejeri19. 06. 2025

Kender du en restaurant, der for alvor mestrer smag, håndværk og råvareforståelse? Så er det nu, du kan indstille den til de prestigefyldte kokkekonkurrencer: Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025. Konkurrencerne, der afvikles af Landbrug & Fødevarer, fejrer det kulinariske håndværk

Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

Reitan Convenience lancerer et nyt innovationsprogram, Convenience Growth Camp, som samler udvalgte medarbejdere fra syv lande og et internationalt panel af eksperter. Sammen skal de udvikle løsninger på nogle af convenience-branchens største udfordringer – særligt med fokus på bæredygtig

Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

EmballageFoodserviceTopØkologi og bæredygtighed19. 06. 2025

I havnens kantine i Nordhavn i København sparer man årligt over 50 kg engangsplast. Det gør man med et pantsystem på netop engangsplast - og det virker! De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere grønne tiltag i vores hverdag. Det er dog de færreste, der vil betale lidt ekstra, de

Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

FoodserviceTop17. 06. 2025

Danmark udbyggede sin position som gastronomisk stormagt, da Michelin i aftes tildelte dansk gastronomi hele otte nye stjerner, så der i dag er 52 stjerner fordelt på 38 restauranter i Danmark. Bag succesen står en hel branche, der gennem to årtier har arbejdet kompromisløst med talentudvikling,

Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

FødevareproduktionRåvarer og ingredienser17. 06. 2025

Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner

Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

Kød, fisk og fjerkræ17. 06. 2025

Danish Crown har ansat Anders Boecker Pedersen som ny CEO for ESS-FOOD, der er koncernens handelsselskab. Med en fortid i bl.a. PepsiCo og Carlsberg er han en stærk lederprofil, som skal overtage posten efter den mangeårige CEO, Morten Holm, der har valgt at gå på pension. Anders Boecker

Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

AktueltFrugt og grøntFødevareproduktionMejeriMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed17. 06. 2025

Poul Agger, iværksætteren bag Naturli’ Foods og SOY4YOU - begge solgt til Orkla - fylder 75 år tirsdag i dag den 17. juni. Han har spillet en central rolle i udviklingen af den plantebaserede fødevarebranche i Danmark og har modtaget flere priser for sit arbejde med bæredygtige løsninger. Poul

Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

AktueltFoodserviceMesser og konferencer17. 06. 2025

Stjernekokke, dessertduel, pop-up gourmetrestaurant og masser af musik på havnefronten i Gudhjem. Om blot to dage bringer Sol over Gudhjem dansk gastronomi tæt på, så den både kan smages, mærkes og forstås. På torsdag den 19. til lørdag den 21. juni 2025 bliver Bornholm igen gastronomisk

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Nemco Machinery A/S

    Producentansvar: Uklare regler skaber frustration i fødevarevirksomheder

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch Group præsenterer innovative vakuumløsninger på Battery Show Europe 2025 i Stuttgart

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Lagkagehuset leverer rekordomsætning i 2024 og forbedrer driften markant

    19.06.2025

  • Energidrik bliver officiel partner på Roskilde Festival

    19.06.2025

  • Klar til indstillinger til Årets Ret Med Gris og Årets Ret med Ost

    19.06.2025

  • Nyt innovationsprogram skal skabe mere bæredygtige løsninger i convenience-branchen

    19.06.2025

  • Pantsystem sparer over 50 kg engangsplast årligt i Nordhavn-kantine

    19.06.2025

  • Michelin 2025: Stjerneregn til Danmark

    17.06.2025

  • Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt

    17.06.2025

  • Direktørskifte i Danish Crowns handelsselskab ESS-FOOD

    17.06.2025

  • Pioner for plantebaserede fødevarer fylder 75 år

    17.06.2025

  • Sol over Gudhjem 2025: Danmarks gastronomiske folkefest bliver endnu større

    17.06.2025

  • Dansk teknologi garanterer fødevaresikkerhed i hollandsk råmælksost

    12.06.2025

  • Videnskabsfolk fra alle kontinenter: Havet er ved et tippepunkt

    12.06.2025

  • Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri får ny departementschef

    12.06.2025

  • Ny restaurant i Carlsberg Byen sætter fisken og det frie valg i front

    12.06.2025

  • Michelin-opvarmning: Madfestival med fri entré, koncerter og stjernestøv

    12.06.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik