Da tusindvis af københavnske skoleelever tirsdag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken.

På menuen står der enten klassisk hønsekødssuppe med hvidløgsbrød eller pasta med grøntsagsbolognese toppet med ristede hasselnødder. Ved første øjekast ligner det en helt almindelig EAT-frokost, men tirsdagens måltid markerer begyndelsen på en ny æra for den københavnske skolemadsordning.
Mandag den 19. maj blev der for første gang tændt for gryderne i Københavns nye, moderne storkøkken, og i tirsdags, den 20. maj, blev maden fra det nye køkken så serveret på skolerne. Køkkenet er bygget for at kunne levere sunde og velsmagende måltider til endnu flere børn og unge i kommunen.
“Med det nye EAT-køkken kan vi tilbyde endnu flere københavnske børn et sundt og nærende måltid midt på skoledagen. Det handler ikke kun om mad – det handler om trivsel, fællesskab og læring. Når børn spiser sammen, vokser de også sammen. Det her er en vigtig investering i børns hverdag og i vores ambition om at gøre København til Danmarks bedste by at være barn i,” siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager, Konservative.
Kapacitet til 15.000 måltider dagligt
I dag er cirka halvdelen af byens skoleelever tilmeldt madordningen EAT, og omkring hver fjerde får dagligt en EAT-ret serveret til frokost. Men efterspørgslen er stigende – ikke kun i skoletiden, men også til særlige arrangementer som Skole OL og i andre kommunale institutioner.
Det tidligere EAT-køkken i De Gamles By havde ikke kapacitet til at følge med. Køkkenet lå i en mere end 100 år gammel og nedslidt bygning, og derfor blev der i 2018 afsat midler til et nyt og tidssvarende produktionskøkken. I 2022 blev kontrakten med totalentreprenøren Elindco underskrevet, og byggeriet kunne gå i gang.
Nu står det nye køkken klart. Med sine 3.000 kvadratmeter kan det dagligt producere op til 15.000 måltider – mere end dobbelt så mange som før. Det betyder bogstaveligt talt nye og flere boller på suppen for EAT, som nu kan tilbyde sund og bæredygtig skolemad til endnu flere børn
Et af Danmarks største økologiske storkøkkener
Det nye EAT-køkken er et af Danmarks største økologiske storkøkkener og markerer et stort løft for den københavnske skolemadsordning. De 3.000 kvadratmeter er indrettet med fokus på et effektivt produktionsflow, høj fødevaresikkerhed og et godt arbejdsmiljø – og samtidig designet i EAT’s velkendte farver og visuelle stil, som eleverne kender fra skolernes spisesteder.
Køkkenet anvender mindst 90 procent økologiske råvarer og laver maden helt fra bunden – ofte plantebaseret og med fokus på friske, lokale ingredienser. Menuerne udvikles løbende i tæt samarbejde med eleverne og afspejler både deres ønsker og EAT’s fokus på sundhed og madglæde. Retterne tilberedes i det nye køkken dagen før servering og færdiggøres på selve dagen ude på skolerne, hvor en EAT-medarbejder sammen med eleverne gør dagens måltid klar til frokostpausen.
Det nye EAT-køkken har adresse på Blushøjvej 11 i Valby – lige ved siden af Kirsebærhavens Skole.
Med det nye storkøkken er København nu rustet til at levere sund, bæredygtig og velsmagende skolemad til endnu flere børn – hver dag.