• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Politik og eksport13. 11. 2019 | Peter Friis

Skånsomt kystfiskeri styrkes i ny politisk aftale

Politik og eksport13. 11. 2019 By Peter Friis

Flere lokalsamfund er afhængige af et godt og velfungerende kystfisker. (Arkivfoto: pixabay.com)
Et flertal i Folketinget står bag ny aftale om kystfiskerordningen, som bl.a. øger tillæg for at fiske med skånsomme redskaber som garn og snurrevod.

Det kystnære og skånsomme fiskeri i Danmark bliver nu styrket i en ny bred politisk aftale om kystfiskerordningen. Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en ny aftaletekst til kystfiskerordningen, som skal gøre det mere attraktivt at fiske kystnært og skånsomt.
Kystfiskerordningen består af fiskekvoter, der er reserveret det kystnære og skånsomme fiskeri. Ordningen består af en åben og lukket del, hvor fiskerne i den åbne del stadig kan forlade ordningen efter tre år, hvis de ikke ønsker sat binde sig permanent.
Parterne er blevet enige om at bevare den åbne del af ordningen, men evaluere ordningen efter tre år. Samtidig er den lukkede ordning gjort mere attraktiv ved at tildele fiskerne endnu større tillæg end i dag, hvis de fisker med skånsomme redskaber.
– Aftalen er en klar styrkelse af det skånsomme danske kystfiskeri, og jeg er meget tilfreds med, at vi har opnået en bred politisk enighed. Nu holder vi fast i den åbne ordning i tre år til, men styrker samtidig den lukkede ordning og det skånsomme fiskeri ved at belønne fiskere, som tilmelder sig disse kategorier, endnu mere. Dermed vil flere forhåbentligt finde det attraktivt at binde sine kvoter til kystfiskeriet og fiske med skånsomme redskaber, siger minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen.
Den styrkede kystfiskerordning har ifølge ministeren fordele både i land og til vands.
– Flere lokalsamfund er afhængige af et godt og velfungerende kystfiskeri, der kan være med til at skabe arbejdspladser på havet, men også i land. Derfor belønner vi nu de fiskere, der går med til at låse deres kvoter fast i den lukkede ordning med større tillæg end i dag. Med aftalen præmierer vi også fiskeri, der tager hensyn til miljøet, så fiskeriet i stigende grad sker med skånsomme redskaber, som ikke påvirker havbunden, påpeger ministeren.
Udover at styrke den lukkede ordning og det skånsomme fiskeri, indbefatter den nye aftale også, at det skal være lettere for nyetablerede fiskere at melde sig ind i den lukkede ordning. De får nemlig en mulighed for tre års prøvetid, hvorefter de kan beslutte sig for, om de vil blive eller træde ud.
Samtidig er den nye ordning mere enkel og lettere at overskue, hvilket vil komme de tilmeldte fiskere til gavn og gøre administrationen simplere. Det skyldes, at der i den nye ordning kun tildeles hvert fartøj et enkelt tillæg, hvor der i den nuværende ordning både tildeles et kystfiskertillæg og en såkaldt flidspræmie.
Den nye aftale indbefatter, at fartøjer, som fisker med skånsomme redskaber i den lukkede ordning, præmieres højere end i dag. Fiskere skal ifølge den nye aftale heller ikke længere have opfisket 70 procent af deres årsmængde det foregående år for at få tillæg. Kystfiskertillægget uddeles til gengæld i tre portioner, og portion nr. 2 og 3 gives kun til fiskeren, hvis denne på nærmere fastsatte datoer har opfisket hhv. 1/3 og 2/3 af sine kvotemængder. På den måde sikres det, at kvoterne udnyttes bedst muligt. Kravet om at mindst 80 % af fangstrejserne skal være på max to døgn fastholdes, og længdekravet for de deltagende fartøjer fastholdes på max. 17 meter, dog 15 meter for fartøjer der fisker med ikke-skånsomme redskaber i den lukkede ordning.

Skrevet i: Politik og eksport

Seneste nyt fra redaktionen

Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

Messer og konferencer11. 12. 2025

Kød, klima og grøn kost er alt sammen på tallerkenen, når Foodexpo samler fødevarebranchen til tre horisontudvidende dage spækket med spændende oplevelsesuniverser og fremsynede events. Nordens største faglige mødested for alle, der lever for og arbejder med mad, finder sted i MCH Messecenter

Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

Mejeri11. 12. 2025

Der er masser af erfaring fra både Arla og resten af verden med i bagagen, når Henrik Jessen nu overtager ledelsen af Arla i Nr. Vium 350 medarbejdere hos Arla i Nr. Vium har nu fået vished om, hvem der fremover skal stå i spidsen for mejeriet. Det bliver 60-årige Henrik Jessen, der i

Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

AktueltFoodservice11. 12. 2025

2025 har været et markant vækstår for Pincho Nation i Danmark. Med fire nye restauranter og stærke resultater i de etablerede enheder runder man 700.000 gæster og passerer en vigtig milepæl: ti restauranter på det danske marked. Udviklingen afspejler både en stigende efterspørgsel og en solid

Rekord i antal julebryg

AktueltDrikkevarer11. 12. 2025

Aldrig før har der været så mange forskellige julebryg at vælge imellem som denne jul. Desuden er paletten af julebryg i 2025 den mest farverige. Danske øl-nydere kan glæde sig over, at de har rekordmange julebryg at vælge imellem i december 2025. Hele 219 forskellige julebryg står på

NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

KonfektureTop11. 12. 2025

Fra d. 10. december kan kunderne i alma madmarked smage på fremtidens fødevarer fra innovationscenteret Spora, grundlagt af kokken Rasmus Munk. Det første projekt, der bliver præsenteret, er chokoladealternativet NOTCH, udviklet af mask, et restprodukt fra ølbrygning. Rasmus Munk lancerede i

Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedRåvarer og ingredienserØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Forskere på Syddansk Universitet (SDU) har fundet ud af, at vandmænd kan bruges som fødevarestabilisator og vil nu bl.a. samarbejde med toprestauranten Alchemist og dens forsknings- og testkøkken Spora om at bruge det i madretter. I fremtiden kan de slimede væsener måske bidrage til en mere

Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

Forskning og uddannelseMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned. Det kan være

Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

AktueltFødevareproduktionLandbrugMarkedsføringMesser og konferencerMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af danske økologiske varer i 2024 steg til 3,6 milliarder kroner. Det er fjerde år i træk, at økoeksporten stiger. Dansk økologieksport steg i 2024 med fire procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der netop er offentliggjort. I

Fødevareminister Jacob Jensen

Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceMiljø og sundhedPolitik og eksportØkologi og bæredygtighed09. 12. 2025

Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe bedre og mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og samtidig styrke kampen mod

Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

Detailhandel og en grosPolitik og eksportTop09. 12. 2025

Fødevarepriser er blevet et afgørende vælgertema, hvor næsten to ud af tre danskere svarer, at de stigende fødevarepriser i større eller mindre grad kan påvirke deres stemme ved næste folketingsvalg. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for De Samvirkende Købmænd

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • Ardo NV Denmark Office

    Sødme møder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Dagrofa Foodservice juleindsamler til fordel for JunkFood

  • Spirax Sarco Danmark

    Undgå kontaminering med rendamp i fødevareproduktion

  • Ardo NV Denmark Office

    Slank, sprød og …

  • Ardo NV Denmark Office

    Ready to eat or not?

  • Ardo NV Denmark Office

    Nyt år, nye favoritter – Ardo lancerer 9 nyheder på frost i 2026

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Foodexpo favner både kød, klima og grøn kost med inspirerende events

    11.12.2025

  • Arla: Erfaren mejerimand tager over i Nr. Vium

    11.12.2025

  • Pincho Nation: Succesfulde franchise-åbninger i 2025

    11.12.2025

  • Rekord i antal julebryg

    11.12.2025

  • NOTCH, et nyt kakaofrit chokoladealternativ lavet på mask

    11.12.2025

  • Ny forskning: Vandmænd kan bruges til at lave mayonnaise og smør

    09.12.2025

  • Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige

    09.12.2025

  • Dansk økologieksport når rekordhøjt niveau

    09.12.2025

  • Mindre madspild: Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    09.12.2025

  • Stigende fødevarepriser kan flytte to ud af tre stemmer

    09.12.2025

  • Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?

    04.12.2025

  • Dansk forskning kan bane vej for udfasning af antibiotika i akvakultur

    04.12.2025

  • Bad Seed Brewing kåret som Årets Danske Bryggeri 2025

    04.12.2025

  • Nyt nummer på gaden: Food&Drink går i fisk

    04.12.2025

  • Danske økologiske virksomheder på eksportfremstød i Berlin

    04.12.2025

Alle nyheder ›

Læs Food & Drink gratis online

Annoncering i Food & Drink

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik