• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • MESSEOVERSIGT
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

FødevareFOKUS

Fokus på fødevareteknologi og fødevarer

  • Brød og kager
  • Certificering
  • Detailhandel og en gros
  • Drikkevarer
  • Emballage
  • Foodservice
  • Forskning og uddannelse
  • Frugt og grønt
  • Fødevareproduktion
  • Fødevaresikkerhed
  • Konfekture
  • Kød, fisk og fjerkræ
  • Markedsføring
  • Mejeri
  • Messer og konferencer
  • Miljø og sundhed
  • Politik og eksport
  • Råvarer og ingredienser
  • Økologi og bæredygtighed
  • Link til Klimateknologi

Fødevareproduktion30. 09. 2020 | Dann Bjarke Jensen

Sikker hygiejneløsning til procesudstyr

Fødevareproduktion30. 09. 2020 By Dann Bjarke Jensen

Det er ikke altid muligt at rengøre procesudstyr ved anvendelse af CIP (Clean in place), hvilket derved kan nødvendiggøre brugen af COP, hvis man ønsker en mere automatiseret proces end den manuelle rengøring.

Cleaning out of place (COP) kræver en delvis eller komplet afmontering af procesudstyret, hvorefter det placeres i en form for vaskestation. Herved er dette til dels en automatiseret proces, da procesudstyres skal afmonteres manuelt, dog foregår vask i en automatiseret vaskeløsning, hvilket således medvirker til en ensartet vaskeproces. Derved kræver COP minimalt manuelt arbejde, og reducerer dermed risikoen for menneskelige fejl.

Dog er det nødvendigt at være opmærksom på visse parametre i vaskeprocessen, nemlig temperatur, rengøringskemikalie, mekanisk effekt og tid, da disse har stor betydning for effektiviteten af en vaskeproces. Det er derfor essentielt, at:

  • Temperaturen er tilpasset efter, hvilket temperaturniveau rengøringskemikaliet har den bedste effekt. Desuden er det vigtigt at vurdere hvilken temperatur, der er bedst egnet i forhold til den smudstype (f.eks. proteiner, fedt mv) der er på procesudstyret.
  • Temperatur af evt. forskyl såvel som temperatur af selve vasken skal afstemmes i forhold til ovenstående forhold.
  • Rengøringskemikaliet vælges efter, hvilken kontamineringsgrad og –type, der er på procesudstyret.
  • Den mekaniske effekt er optimeret i forhold til det specifikke procesudstyr, således at den mekaniske effekt er tilstrækkelig til at kunne fjerne opbygget biofilm i/på udstyret.
  • Den programlagte tid for processen er tilstrækkelig til at opnå fuld udnyttelse af de ovenstående parametre.

Det er således væsentligt at være opmærksom på, at alle parametrene påvirker hinanden. Eksempelvis, hvis en parameter reduceres, så skal det kombineres med en øgning af en eller flere af de øvrige parametre for at sikre en effektiv rengøring.

Det kan ligeledes have stor betydning for effektiviteten af vaskeprocessen, hvordan procesudstyret placeres – dette specielt i forhold til den mekaniske behandling af den tilsmudsede overflade, hvorfor det giver god mening at overveje, hvorledes udstyret placeres i vaskestationen; skal det ligge, stå, fikseres eller lign. Det skal være muligt for flowet af henholdsvis vaskevand og skyllevand at ramme alle overflader med en tilfredsstillende mekanisk virkning.

Den mekaniske effekt kan i høj grad variere, og effekten vil ligeledes afhænge af den valgte vaskeløsning. Eksempelvis kan man vælge en løsning med en simpel cirkulation af rengøringsvæsken uden et signifikant flow, eller eventuelt et for højt flow, hvilket i begge tilfælde vil bevirke en utilstrækkelig rengøring. I nogle tilfælde vil flowet på rengøringsvæsken ikke være tilstrækkeligt til, for eksempel at vaske de indvendige sider/hjørner i vaskestationen, hvilket således giver plads til, at mikroorganismer og/eller allergener kan etablere sig i biofilm, og dermed overføres til procesudstyret og til den næste produktion.

Vask med eller uden desinfektion

Der er ikke et lovgivningsmæssigt krav om, at der skal foretages en desinfektion – ”en desinfektion foretages om nødvendigt”. Der skal dog være foretaget en risikovurdering på rengøringseffekten af udstyret. Således skal det være vurderet om rengøringen har været tilstrækkelig effektiv, eller om der stadig er et for højt antal mikroorganismer på overfladen, så der skal foretages en desinfektion inden start af næste produktion.

Hvis kunden ønsker en desinfektion af procesudstyret, er der flere forskellige måder, hvorpå dette kan gøres:

  • En kemisk desinfektion med detergent, hvilket kræver et slutskyl for at fjerne den anvendte detergent. Dette slutskyl gøres med rent vand for ikke at ødelægge desinfektionen.
  • “Skoldning” med et slutskyl på typisk 80°C. Dette er en kort tids eksponering, der hjælper med at opvarme udstyret for at bidrage til en nemmere tørring efterfølgende.
  • Termisk desinfektion, hvor slutskyllet laves ved hjælp af en recirkulering af skyllevandet ved højere temperaturer (85-92°C). Dette er en længerevarende proces, og sikrer dermed en mere effektiv desinfektion, idet varmen spredes mere i kaviteter end ”skoldningen”.

Et tørresystem er ligeledes en vigtig del af en vaske- og desinfektionsproces, da fugt kan give anledning til etablering af biofilm, hvor mikroorganismer kan vokse, men også hvor allergener kan ”indfanges” i biofilmen

Kens løsning

Ved at anvende en Equipment Washer Disinfector fra Ken Hygiejne Systems er det muligt at afmontere procesudstyret fra produktionslinjen, som herefter placeres på et specielt designet rack, og derefter køres ind i Equipment Washer Disinfectoren til vask og desinficering.

Racksene designes efter kundernes behov, hvilket sikrer en optimal og effektiv dækning med rengøringsvæsken med et tilpas flow, så optimal mekanisk vaskeeffekt opnås på det specifikke procesudstyr. Dette medvirker til, at alle overfladerne dækkes af vaske- og skyllevandet. Således sikres en effektiv vaskeproces.

Samtidig vaskes rackene sammen med procesudstyret, hvilket eliminerer risikoen for krydskontaminering mellem det rene procesudstyr og det kontaminerede rack.

Ken Equipment Washer Disinfectors tilbyder endvidere kunderne en termisk desinfektion ved temperaturer over 90°C, og vi kan programmere forskellige vaskeprogrammer, eksempelvis indeholdende forskyl, vask, slutskyl og desinfektion. Alle step kan defineres specifikt i forhold til opgaven med hensyn til temperaturer, kemi mm.

Skrevet i: Fødevareproduktion

Seneste nyt fra redaktionen

Hæder til Dansk Destilleri

Drikkevarer09. 10. 2025

Copenhagen Distillery vinder priser for deres whisky ved det prestigefyldte Luxury Masters i England. et københavnske destilleri er vendt hjem fra årets Luxury Masters i London med ikke bare én men to priser for deres kompromisløse og særegent danske whisky. Ved at udnytte de naturlige

Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

Frugt og grøntFødevareproduktionMiljø og sundhedØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

De danske forbrugere skal have godt grønt på tallerkenen, og derfor støtter Plantefonden årligt dusinvis af nye grønne projekter, der skal gøre hverdagen mere planterig. Nu er Plantefonden så klar til at præsentere de 45 nye projekter, som har modtaget tilsagn om tilskud i årets

Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

AktueltFoodservice09. 10. 2025

I oktober genopstår en af Københavns mest særegne bygninger som ny restaurantdestination, når Norrlyst-koncernen med køkkenchef Christoffer Sørensen i spidsen åbner Restaurant Lille Mølle i den fredede mølle på Christianshavns Vold. Målet er klart: En michelinstjerne. Den fredede mølle har

AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

AktueltDetailhandel og en grosDrikkevarer09. 10. 2025

Det viste sig på ingen måde at være let, da Kjær & Sommerfeldt for 1½ år siden ville skabe en AI-vinrådgiver, der kunne hjælpe deres kunder med at vælge vin. Det er først nu, efter mere end et års arbejde, at det er lykkedes at lave en digital vinrådgiver, der kan anbefale de helt rigtige vine,

Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

Forskning og uddannelseFødevareproduktionMiljø og sundhedTopØkologi og bæredygtighed09. 10. 2025

En gammel opskrift på yoghurt lavet på myrer er blevet genskabt af forskere fra Københavns Universitet. I et studie viser de, hvordan myrer og de bakterier, der lever på dem, kan forvandle mælk til yoghurt. Det giver både ny viden om fortidens madtraditioner og en af nutidens store madtrends, og så

Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

FoodserviceFødevareproduktionKød, fisk og fjerkræ07. 10. 2025

Lidt over halvvejs i strategiperioden gør Delitaste status: en styrket markedsposition, øget kundeorientering og et bedre fundament for videre vækst. Efter en gradvis sammenlægning af Stryhns Foodservice og Delitaste er foodserviceaktiviteterne i Stryhns Gruppen nu samlet. I starten af 2024

Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

Messer og konferencer07. 10. 2025

Opbakningen til Foodexpos nye messekoncept er stor blandt udstillerne, der fremhæver de nye, branche-samlende zoner og den deraf optimerede mulighed for at møde alle de mest relevante kunder. Foodexpo 2026 finder sted i MCH Messecenter Herning 22.-24. marts. Når Foodexpo til marts atter fylder

Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

AktueltDetailhandel og en gros07. 10. 2025

Det danske dagligvaremarked har som det eneste i Europa oplevet et fald det seneste halve år ifølge nye tal fra YouGov. Mens forbrugere i store dele af Europa både handler mere og bruger flere penge per indkøbstur, peger pilen nedad i Danmark. Ifølge ny data fra YouGov handler danskerne 2,2

Fødevareminister Jacob Jensen

Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

AktueltDetailhandel og en grosFoodserviceFødevaresikkerhedPolitik og eksport07. 10. 2025

Mindre fejl i mærkning af fødevarer skal fremover ikke koste virksomheder store bøder, mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der ønsker en praksisændring. Det skal ikke længere koste den lille slagter 40.000 kr. at glemme at skrive ”æg” i stedet for ”ÆG” med fed eller versaler på

Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

FoodserviceMesser og konferencerTop07. 10. 2025

Danske Rasmus Munk fra Alchemist i København blev i sidste uge hædret som “The Best Chef in the World” ved The Best Chef Awards 2025 i Milano. Han modtog prisen for første gang i 2024 og bliver dermed den første nordiske kok, der har vundet titlen mere end én gang. ”Det er en kæmpe ære at få

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • DENIOS ApS

    Sådan tjekker du, om dit lithiumbatteri er defekt – og udgør en brandfare

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Højtiden nærmer sig – skal du med til ‘Julens Madscene’?

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch Vacuum Solutions på DanFish International 2025 i Nordens Paris

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Insight: En digital forbindelse til optimering af dit dampsystem

  • Spirax Sarco Danmark

    Steam Infusion giver lavere energiforbrug og bedre produktion

  • DENIOS ApS

    I morgen sker det

  • DENIOS ApS

    Så er det nu eller aldrig

  • Busch Vakuumteknik A/S

    OTTO Digital Services til systemer

  • Dagrofa Foodservice A/S

    Ny butikschef i Dagrofa Foodservice Herning har stort lokalt kendskab

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Hæder til Dansk Destilleri

    09.10.2025

  • Plantefonden deler 213,5 millioner kroner ud til 45 grønne projekter

    09.10.2025

  • Målet er en michelinstjerne: Christoffer Sørensen skal være køkkenchef på Lille Mølle

    09.10.2025

  • AI-vinrådgiver hjælper tusindvis af kunder hos Danmarks ældste vinhandel

    09.10.2025

  • Forskere genopliver yoghurt lavet af… myrer

    09.10.2025

  • Delitaste styrker markedspositionen – klar til næste fase

    07.10.2025

  • Udstillere roser Foodexpos nye messekoncept

    07.10.2025

  • Danske husholdninger strammer livremmen, og det rammer dagligvaremarkedet

    07.10.2025

  • Ny praksis: Lavere bøder for mindre fejl ved allergenmærkning

    07.10.2025

  • Rasmus Munk er stadig verdens bedste kok

    07.10.2025

  • Ny frontperson i Alsiks køkken med fokus på madoplevelsen

    02.10.2025

  • Lurpak, Lillebror og islandsk skyr vinder nordisk mejeridyst

    02.10.2025

  • Makrel i frit fald – MSC opfordrer regeringer til at handle nu

    02.10.2025

  • Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 2025

    02.10.2025

  • Bred alliance klar til et historisk løft af dansk frugt og grønt

    02.10.2025

Alle nyheder ›

Læs også TechMedias 2 fødevaremagasiner online

Annoncering i TechMedias 2 fødevaremagasiner

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik