
Det er ikke altid muligt at rengøre procesudstyr ved anvendelse af CIP (Clean in place), hvilket derved kan nødvendiggøre brugen af COP, hvis man ønsker en mere automatiseret proces end den manuelle rengøring.
Cleaning out of place (COP) kræver en delvis eller komplet afmontering af procesudstyret, hvorefter det placeres i en form for vaskestation. Herved er dette til dels en automatiseret proces, da procesudstyres skal afmonteres manuelt, dog foregår vask i en automatiseret vaskeløsning, hvilket således medvirker til en ensartet vaskeproces. Derved kræver COP minimalt manuelt arbejde, og reducerer dermed risikoen for menneskelige fejl.
Dog er det nødvendigt at være opmærksom på visse parametre i vaskeprocessen, nemlig temperatur, rengøringskemikalie, mekanisk effekt og tid, da disse har stor betydning for effektiviteten af en vaskeproces. Det er derfor essentielt, at:
- Temperaturen er tilpasset efter, hvilket temperaturniveau rengøringskemikaliet har den bedste effekt. Desuden er det vigtigt at vurdere hvilken temperatur, der er bedst egnet i forhold til den smudstype (f.eks. proteiner, fedt mv) der er på procesudstyret.
- Temperatur af evt. forskyl såvel som temperatur af selve vasken skal afstemmes i forhold til ovenstående forhold.
- Rengøringskemikaliet vælges efter, hvilken kontamineringsgrad og –type, der er på procesudstyret.
- Den mekaniske effekt er optimeret i forhold til det specifikke procesudstyr, således at den mekaniske effekt er tilstrækkelig til at kunne fjerne opbygget biofilm i/på udstyret.
- Den programlagte tid for processen er tilstrækkelig til at opnå fuld udnyttelse af de ovenstående parametre.
Det er således væsentligt at være opmærksom på, at alle parametrene påvirker hinanden. Eksempelvis, hvis en parameter reduceres, så skal det kombineres med en øgning af en eller flere af de øvrige parametre for at sikre en effektiv rengøring.
Det kan ligeledes have stor betydning for effektiviteten af vaskeprocessen, hvordan procesudstyret placeres – dette specielt i forhold til den mekaniske behandling af den tilsmudsede overflade, hvorfor det giver god mening at overveje, hvorledes udstyret placeres i vaskestationen; skal det ligge, stå, fikseres eller lign. Det skal være muligt for flowet af henholdsvis vaskevand og skyllevand at ramme alle overflader med en tilfredsstillende mekanisk virkning.
Den mekaniske effekt kan i høj grad variere, og effekten vil ligeledes afhænge af den valgte vaskeløsning. Eksempelvis kan man vælge en løsning med en simpel cirkulation af rengøringsvæsken uden et signifikant flow, eller eventuelt et for højt flow, hvilket i begge tilfælde vil bevirke en utilstrækkelig rengøring. I nogle tilfælde vil flowet på rengøringsvæsken ikke være tilstrækkeligt til, for eksempel at vaske de indvendige sider/hjørner i vaskestationen, hvilket således giver plads til, at mikroorganismer og/eller allergener kan etablere sig i biofilm, og dermed overføres til procesudstyret og til den næste produktion.
Vask med eller uden desinfektion
Der er ikke et lovgivningsmæssigt krav om, at der skal foretages en desinfektion – ”en desinfektion foretages om nødvendigt”. Der skal dog være foretaget en risikovurdering på rengøringseffekten af udstyret. Således skal det være vurderet om rengøringen har været tilstrækkelig effektiv, eller om der stadig er et for højt antal mikroorganismer på overfladen, så der skal foretages en desinfektion inden start af næste produktion.
Hvis kunden ønsker en desinfektion af procesudstyret, er der flere forskellige måder, hvorpå dette kan gøres:
- En kemisk desinfektion med detergent, hvilket kræver et slutskyl for at fjerne den anvendte detergent. Dette slutskyl gøres med rent vand for ikke at ødelægge desinfektionen.
- “Skoldning” med et slutskyl på typisk 80°C. Dette er en kort tids eksponering, der hjælper med at opvarme udstyret for at bidrage til en nemmere tørring efterfølgende.
- Termisk desinfektion, hvor slutskyllet laves ved hjælp af en recirkulering af skyllevandet ved højere temperaturer (85-92°C). Dette er en længerevarende proces, og sikrer dermed en mere effektiv desinfektion, idet varmen spredes mere i kaviteter end ”skoldningen”.
Et tørresystem er ligeledes en vigtig del af en vaske- og desinfektionsproces, da fugt kan give anledning til etablering af biofilm, hvor mikroorganismer kan vokse, men også hvor allergener kan ”indfanges” i biofilmen
Kens løsning
Ved at anvende en Equipment Washer Disinfector fra Ken Hygiejne Systems er det muligt at afmontere procesudstyret fra produktionslinjen, som herefter placeres på et specielt designet rack, og derefter køres ind i Equipment Washer Disinfectoren til vask og desinficering.
Racksene designes efter kundernes behov, hvilket sikrer en optimal og effektiv dækning med rengøringsvæsken med et tilpas flow, så optimal mekanisk vaskeeffekt opnås på det specifikke procesudstyr. Dette medvirker til, at alle overfladerne dækkes af vaske- og skyllevandet. Således sikres en effektiv vaskeproces.
Samtidig vaskes rackene sammen med procesudstyret, hvilket eliminerer risikoen for krydskontaminering mellem det rene procesudstyr og det kontaminerede rack.
Ken Equipment Washer Disinfectors tilbyder endvidere kunderne en termisk desinfektion ved temperaturer over 90°C, og vi kan programmere forskellige vaskeprogrammer, eksempelvis indeholdende forskyl, vask, slutskyl og desinfektion. Alle step kan defineres specifikt i forhold til opgaven med hensyn til temperaturer, kemi mm.